Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Başkanı İhsan Öner, "Deutscher Islam (Alman İslamı) gibi bir kavramı tasvip etmeyiz. İslam’ın Alman’ı, Türk’ü, Arap’ı olmaz, ama Müslüman’ın olur.” dedi.

ATİB’in verdiği iftar yemeğinde konuşan Genel Başkan İhsan Öner Avrupa Türkleri ve Müslümanlarının yaşadığı sorunlara ve kavram kargaşasına dikkat çekti. Öner, “Kameralar karşısında insan boğazlayan sözde ‘cihad savaşçıları’ ile Avrupa’dan Müslümanların kovulmasını isteyen Pegida gibi İslam düşmanlığını körükleyenler arasında sıkışıp kaldık. Bu yetmezmiş gibi bir de bu senenin başında, hangi gayeye hizmet ettiği çok karanlık olan kanlı ‘Paris saldırısı’nı yaşadık.” dedi.

Müslümanlarla ilgili bazen bilmeyerek, bazen de kasıtlı ortaya atılan kavramlara dikkat çeken Öner, “Bunlardan biri de ‘Deutscher Islam / Alman İslam’ıdır. Halbuki İslam’ın Alman’ı, Türk’ü veya Arap’ı olmaz. Ama Müslüman’ın olur. Bu noktadan hareketle ‘Alman Müslüman’ına hiç bir itirazımız olmaz. Fakat ‘Alman İslam’ı gibi bir kavram, hangi niyetle ortaya atılmış olursa olsun asla tasvip etmeyeceğimiz bir yaklaşımdır.” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’DA UYUM VE KİMLİĞİMİZİ MUHAFAZA BAŞA BAŞ GİTMELİ

Avrupa’daki Türk kökenli topluma seslenen ATİB Genel Başkanı Öner, “Farklı kültürel değerlerin hakim olduğu Avrupa ülkelerinde yaşayan biz Müslüman Türklerin, birlikte yaşadığı toplumla uyum içinde yaşarken, milli kimliğini muhafaza etmesi en öncelikli meselesidir. Bizler için de kimliğimizi yaşatabileceğimiz yegane yer ATİB’dir.” dedi.

ATİB’in bir yandan Türk ve diğer Müslümanları temsil ve haklarını savunma mücadelesi verirken diğer yandan Müslümanların fitre, zekat, bağış ve kurbanlarının dünyanın dört bir yanındaki gerçek ihtiyaç sahiplerine birinci elden ulaştırdığını belirten Öner, hac ve umre hizmetlerini de hatırlattı.