İspanya'nın Atletico Madrid kulübünden dünya devi Barcelona'ya transfer olan Arda Turan'ın Barcelona'ya maliyeti konuşulurken, yıldız oyuncunun yetiştiği kulüp olan Galatasaray'ın alacağı pay da tartışılmaya başlandı.

Galatasaray'ın, 34 milyon Euro'ya (bonuslar hariç) Barcelona'ya transfer olan Arda Turan'ın transferinden 1 milyon 615 bin Euro 'Dayanışma Mekanizması' payı alacağı belirtiliyor. Sarı kırmızılı ekibin, Arda Turan'ın Atletico Madrid ile sözleşmesi devam ederken Barcelona'ya transfer olduğu için yetiştirme parası alamayacağı ileri sürüldü.

"Futbolcuların statüsü ve uygunluğu" ile ilgili FIFA talimatına göre Arda'nın, Atletico Madrid'den transferi sırasında 12-23 yaşları arasında formasını giydiği eski kulüpleri Altıntepsi ve Galatasaray’a 'Dayanışma Mekanizması' başlığı altında belirlenen statü gereği dayanışma katkısı ödenmesi gerekiyor. CNNTürk'ün haberine göre, uluslararası transferlerde geçerli olan FIFA talimatı gereği 12 ile 23 yaşları arasındaki sezonlarda futbolcunun formasını giydiği kulübe dayanışma payı ödenmesi öngörülürken, Bacelona'nın 34 milyon Euro bonservis bedeliyle transfer ettiği Arda için bu paranın yüzde 5’ini Galatasaray'a ve futbola ilk başladığı Altıntepsi Makelspor'a vermesi gerekiyor.

Buna göre bu yüzdelik dilim hesaplandığında Galatasaray'ın 1 milyon 615 bin Euro, 12 yaşında formasını giydiği Altıntepsi Makelspor ise 85 bin Euro alacak. Bu arada Arda Turan'ın 2005-2006 sezonunun ikinci yarısında kiralık oynadığı Manisaspor'a da bir miktar para verilip verilmeyeceğinin ise FIFA talimatındaki belirsizlik nedeniyle net olmadığı söyleniyor.

Buna göre söz konusu maddeye göre Barcelona, Atletico Madrid'e vereceği 34 milyon euro bonservis ücreti içinden yaklaşık 1 milyon 700 bin Euro’yu alıp futbolcunun eski kulüplerine dağıtmakla yükümlü tutuluyor.

Galatasaray ve Altıntepsi Makelspor takımları bonuslarla birlikte 41 milyon Euro'ya Barcelona'ya transfer olan Arda'nın transferinden herhangi bir yetiştirme ücreti ise alamayacaklar. Bunun gerekçesi olarak ise Arda Turan'ın Atletico Madrid ile sözleşmesi devam ederken Barcelona'ya transfer olması gösteriliyor.

FIFA talimatının 'Dayanışma Mekanizması' başlıklı maddesi söz konusu tazminatı ise şöyle açıklıyor;

Profesyonel futbolcunun sözleşmesinin bitiminden önce transfer edilmesi durumunda, o futbolcunun eğitimine ve yetişmesine katkıda bulunan bütün kulüpler o futbolcunun önceki kulübüne ödenen tazminattan bir pay alırlar (dayanışma payı). Dayanışma paylarına ilişkin hükümler FIFA talimatının 5 nolu ekinde düzenlenmiştir.

Profesyonel bir futbolcunun sözleşmesi devam ederken transfer olması halinde yetiştirme tazminatı istisna olmak üzere önceki kulübüne ödenen her türlü tazminatın %5'i bu tazminatın toplamından düşülecek ve yeni kulübü tarafından o futbolcunun önceki yıllarda eğitimine ve yetişmesine katkıda bulunan kulübe / kulüplere dayanışma payı olarak dağıtılacaktır.

Bu dayanışma payı, aşağıda da belirtildiği üzere, futbolcunun 12. yaşı ile 23. yaş gününe rastlayan sezonlar arasında ilgili kulübe / kulüplere tescil olduğu yıl sayısını yansıtacaktır (eğer bir yıldan az ise, orantılı olarak hesaplanır).

Barcelona'ya transfer olarak Türkiye'de büyük birn sevince yol açan Arda Turan'ın 12. yaşı ile 23. yaş gününe rastlayan sezonlarda forması giydiği takımlar ve alacağı paylar ise şöyle:

12. yaş gününe rastlayan Sezon: %5 (yani, toplam tazminatın %0.25'i) Altıntepsi
13. yaş gününe rastlayan Sezon: %5 (yani, toplam tazminatın %0.25'i) Galatasaray
14. yaş gününe rastlayan Sezon: %5 (yani, toplam tazminatın %0.25'i) Galatasaray
15. yaş gününe rastlayan Sezon: %5 (yani, toplam tazminatın %0.25'i) Galatasaray
16. yaş gününe rastlayan Sezon: %10 (yani, toplam tazminatın %0.5'i) Galatasaray
17. yaş gününe rastlayan Sezon: %10 (yani, toplam tazminatın %0.5'i) Galatasaray
18. yaş gününe rastlayan Sezon: %10 (yani, toplam tazminatın %0.5'i) Galatasaray
19. yaş gününe rastlayan Sezon: %10 (yani, toplam tazminatın %0.5'i) Galatasaray
20. yaş gününe rastlayan Sezon: %10 (yani, toplam tazminatın %0.5'i) Galatasaray
21. yaş gününe rastlayan Sezon: %10 (yani, toplam tazminatın %0.5'i) Galatasaray
22. yaş gününe rastlayan Sezon: %10 (yani, toplam tazminatın %0.5'i) Galatasaray
23. yaş gününe rastlayan Sezon: %10 (yani, toplam tazminatın %0.5'i) Galatasaray