Avrupa’nın en iyi uzun mesafe koşucularının katıldığı ‘Avrupa 10 Bin Metre Kupası’, Türkiye’de ilk kez Mersin’de yapılacak. Türkiye ile birlikte 11 ülkenin yarışacağı ve 51 atletin katılacağı Avrupa 10 Bin Metre Kupası’nda, Türkiye’den 8 atlet şampiyonluk için mücadele edecek.
Geçtiğimiz hafta sonu büyük bir başarıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nı geride bırakan Mersin’de, 5 Haziran Pazar günü de Avrupa 10 Bin Metre Kupası heyecanı yaşanacak. Avrupa’nın en iyi uzun mesafe atletlerinin mücadele edeceği ve bu yıl 20’ncisi yapılacak Avrupa 10 Bin Metre Kupası, merkez Yenişehir ilçesindeki Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi’nde gerçekleşecek. 2016 Rio Olimpiyatları öncesinde Avrupalı uzun mesafe koşucuları için önem taşıyan şampiyonada, kadınlar ve erkeklerde İtalya, İspanya, Britanya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Ukrayna, Makedonya, Bulgaristan, Fransa ve Türkiye’den 51 atlet, kupayı kazanmak için mücadele edecek.
TÜRKİYE’DEN 8 ATLET KUPA İÇİN MÜCADELE EDECEK
Türkiye, iki yıl önce takımlarda şampiyonluk yaşadığı, bugüne kadar 8 altın, 3 gümüş ve bir bronz madalya elde ettiği Avrupa 10 Bin Metre Kupası’na bu yıl Mersin’de ev sahipliği yapacak. Avrupa Kupası’nda Türkiye adına 8 atlet yarışacak. Erkeklerde, 10 bin metrede daha önce Avrupa Kupası’nı üç kez kazanan, aynı mesafede Avrupa şampiyonluğu da bulunan Polat Kemboi Arıkan, 1 Mayıs’ta Rio barajını geçtiği Mersin’de dördüncü Avrupa Kupası zaferini elde etmek için ter dökecek. Ayrıca, 2008 yılının şampiyonu Mert Girmalegesse, Kemal Koyuncu, Onur Aras ve Ramazan Karagöz de Türkiye’yi takımlar sıralamasında zirveye çıkarmak için mücadele verecek.
Kadınlarda ise son iki yılın en başarılı Türk mesafecileri arasında gösterilen ve Rotterdam Maratonu’nda olimpiyat barajı geçen Esma Aydemir ile bu yıl Dünya Üniversiteler kros şampiyonluğunu Türkiye’ye getiren Sevilay Eytemiş ve Şenzen’de 2011 yılında Üniversite Oyunları’nda altın madalya kazanan Fadime Suna, altın madalya için yarışacak.
10 bin metre kupasında, kadınlarda geçen yılın şampiyonu Etiyopya kökenli İspanyol Trihas Gebre’nin yanı sıra erkeklerde Avrupa maraton şampiyonu İtalyan Daniele Meucci ve Avrupa Kros eski şampiyonu İspanyol Alemayehu Bezabeh gibi isimler de mücadele edecek.
“MERSİN TAM BİR SPOR KENTİ OLDU”
Mersin’de yarın akşam saat 18.00’de başlayacak şampiyonanın tanıtım toplantısı, Mersin Vali Yardımcısı Ogün Bahadır, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Türkiye Atletimiz Federasyonu Başkan Vekili Selim Terzi’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıya ayrıca, Orta ve Uzun Mesafeler Koordinatörü Esin Güllü, Mersin Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü Şube Müdürü Kubilay Kalaycıoğlu, kupada Türkiye’yi temsil edecek sporculardan Mert Girmalegesse ve Esma Aydemir de katıldı.
Vali Yardımcısı Bahadır, toplantıda yaptığı konuşmada, Mersin’in artık sporda Türkiye’nin tescilli şehri olduğunu söyledi. Mersin artık, sporda öne çıkacak aday kent değil, bunu yaşayan bir kent olduğunu vurgulayan Bahadır, valilik olarak 15-20 gündür atletizmle yatıp kalktıklarını belirtti. Bahadır, “Bundan da son derece mutluyuz. 10 bin metre yarışmasının da hem ülkemiz hem Mersin’in tanıtımı ve spor geleceği açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, 11 Aralık 2016 tarihinde yapılacak maraton yarışının hazırlıkları da devam ediyor. Mersin, bu anlamda tam bir spor ve atletizm kenti oldu” dedi.
“MERSİN’İ DÜNYANIN SAYILI SPOR MERKEZLERİNDEN BİRİ HALİNE GETİRME HEDEFİNDEYİZ”
Başkan Kocamaz da 20. Avrupa 10 Bin Metre Kupası’nın Mersin Valiliği himayesinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Atletizm Federasyonu işbirliğinde gerçekleşeceğini ifade etti. Kupaya bugüne kadar en yüksek katılımın toplam 88 sporcu ile 2011 yılında Oslo’da gerçekleştiği bilgisini veren Kocamaz, Mersin’de Avrupa’nın önemli sporcularının mücadele edeceğini söyledi.
Sporun insan yaşamındaki önemine değinen Kocamaz, sporun sadece bir yarışma ve fiziksel üstünlük kurma aracı değil, önemli ve sürekli bir sosyal olgu olduğunu vurguladı. Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’de birçok spor organizasyonu düzenlediklerine işaret eden Kocamaz, “Ulusal ve uluslararası ölçekteki tüm bu organizasyonlar, Mersin’in önemli bir spor kenti haline geldiğini göstermektedir. Amacımız ilimizin bu özelliğini daha da geliştirmektir. İlimizi bir kültür ve spor kenti haline getirmek çabasındayız. 2013 Akdeniz Oyunları kapsamında yapılan tesisleri en iyi şekilde kullanmak ve değerlendirmek kararındayız. Spor kültürünü insanımız bir yaşam biçimi haline getirerek, Mersin’imizi sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın hatta dünyanın sayılı spor merkezlerinden biri haline getirmek vizyonuyla hareket ediyoruz” diye konuştu.
Yarın yapılacak Avrupa 10 Bin Metre Kupası’nda Türkiye’nin ve Mersin’in tanıtımı noktasında önemli bir sorumluluk aldıklarının altını çizen Kocamaz, “Sorumluluğumuzu en iyi şekilde yerine getirerek hem Mersin’imizin ve Türkiye’mizin değerlerini, sporcu misafirlerimiz ve dünya spor basını aracılığıyla en iyi şekilde tanıtacağız. Ülkemizin değerlerini, milletimizin barış, kardeşlik ve hoşgörü mesajlarını dünya kamuoyuna ulaştırmak için 5 Haziran’da düzenleyeceğimiz organizasyona büyük önem veriyoruz. Her kıyısında ayrı bir medeniyetin gülümsediği Akdeniz’in zümrüt kıyılarında kurulu bulunan Mersin’imizden başlayan barış ve kardeşlik köprüsü, Avrupa’nın kalbi Strazburg’a kadar uzansın istiyoruz. Bugün dertler yağmur gibi yağsa da insanlığın üstüne, 5 Haziran’da Mersin semalarında yükselecek gökkuşağımız, sadece Avrupa’ya değil tüm dünyaya gülümsesin” ifadelerini kullandı.
“İNŞALLAH, TÜRKİYE OLARAK GÜZEL DERECELERLE BU KUPAYI KAPATIRIZ”
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkan Vekili Terzi ise Mersin’de geçen hafta çok güzel bir Avrupa Şampiyon Kulüpler Organizasyonu yaptıklarını kaydederek, Mersin’e teşekkür etti. Gelen kafilelerin çok memnun ve mutlu ayrıldıklarını belirten Terzi, şöyle devam etti:
“Şimdi de 10 bin metre kupasını hep birlikte yapacağız. İnşallah, Türkiye olarak güzel derecelerle bu kupayı kapatırız. İnşallah sakatlık olmadan olimpiyata gideriz. Yarışmaya katılacak sporculara başarılar diliyorum.”
MİLLİ ATLETLERİN HEDEFİ MADALYA
Milli atletler Mert Girmalegesse, yarışlarda elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağını dile getirirken, Esma Aydemir ise Türkiye’de üst üste büyük organizasyonlar yapıldığını belirterek, en büyük dileğinin olimpiyat oyunlarının da Türkiye’ye verilmesi olduğunu vurguladı.
10 bin metre kupasında ikinci yarışını Mersin’de koşacağını ifade eden Aydemir, “Nisan ayında Rotterdam’daki yarışta ilk defa koşmama rağmen 2.35’lik dereceyle olimpiyat barajını geçtim. Türkiye’yi maratonda ve olimpiyatlarda temsil edeceğim. Bundan dolayı çok mutluyum. Yarınki yarışta da elimden gelenin en iyisini yapacağıma ve Türkiye adına madalya alacağımıza inanıyorum” dedi.