Bu yıl 50. yapılan Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası’nın son gününde Türkiye iki altın madalya kazandı. Bayan Kata Milli Takımı tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonu olurken, Erkek Kumite Milli Takımı da beş yıl aradan sonra bir kez daha Avrupa’nın zirvesine çıktı.

Karate Milli Takımı, 50. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası’nı çifte altın madalya ile tamamladı. Sinan Erdem Spor Salonu’nda düzenlenen organizasyonun son gününde Bayan Kata Milli Takımı ve Erkek Kumite Milli Takımı final maçlarını kazanarak Avrupa şampiyonu oldu. Şampiyonayı toplamda iki altın, altı gümüş ve üç bronz madalya ile tamamlayan Türkiye genel klasmanda İspanya’nın ardından ikinci sırayı aldı.

Geçen yıl finalde Azerbaycan’a yenilerek gümüş madalyada kalan Erkek Kumite Milli Takımı bu kez altın madalya için 2012 Dünya Şampiyonası finalinde yenildiği Fransa karşısına çıktı. Millilerimiz, Enes Erkan, Yaser Şahintekin, Serkan Yağcı, Rıdvan Kaptan ve Gökhan Gündüz beşiyle çıktığı mücadeleyi 2-1 geriye düşmesine rağmen 3-2 kazanarak Avrupa şampiyonu oldu.

Serinin ilk maçına çıkan son Dünya Şampiyonu Enes Erkan, Amin Bouzza’yı çok üstün olduğu mücadeleyi 10-1 kazandı. İkinci maçta Yaser Şahintekin, Kenji Grillon’a 7-3, üçüncü maçta ise Serkan Yağcı Lou Lebrun’a 8-2 yenilince avantaj Fransa’ya geçti. Heyecan fırtınasına sahne olan mücadelede Rıdvan Kaptan, tecrübeli rakibi Nadir Benaissa’yı bitime 43 saniye kala aldığı puanla 3-2 yenince serinin kaderi son maça kaldı.

Erkek Kumite Milli Takımı’nın kader adamı Gökhan Gündüz, Steven Da Costa karşısında 35. Saniyede 1-0 öne geçti. 57. saniyede Da Costa durumu eşitledi. Kritik maçta kontrolü elinde bulunduran Gökhan Gündüz, bitime 63 saniye kala aldığı puanla öne geçti. Son dakikada rakibinin ataklarını çok iyi savuşturan Gündüz mücadeleyi 2-1 kazanırken, Türkiye’yi de 3-2’lik galibiyete taşıdı. Erkek Kumite Milli Takımı bu sonuçla beş yıl aradan sonra bir kez daha Avrupa şampiyonu oldu.

KIZLAR TARİH YAZDI

Dilara Bozan, Gizem Şahin ve Rabia Küsmüş’ten oluşan Bayan Kata Milli Takımı, finalde son dünya şampiyonu Almanya karşılaştı. Rakibini 5-0 mağlup eden milliler, tarihi bir madalya kazandı. Finalde ‘Anan’ isimli katayı kusursuz bir şekilde sergileyen Bayan Kata Milli Takımı’nın altın madalyası, organizasyon tarihinde katada kazanılan ilk altın olarak tarihe geçti.

Bayanlar kata takımına kupa ve madalyaları Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan verdi.

İSPANYA UNVANINI KORUDU

Erkekler takım katada son iki yılın şampiyonu ve son dünya şampiyonu İspanya unvanını korumayı başardı. Çok üstün oldukları finalde İtalya’yı 5-0 ile geçen İspanya, katadaki üstünlüğünü sürdürdü. Bu kategoride Fransa ve Hırvatistan Avrupa üçüncüsü oldu.

DELİHASAN: İNANDIK VE BAŞARDIK

Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, 50. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası’nı tarihi bir başarıyla kapatmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Cumartesi günü kaybettikleri altı finali, son gün gelen iki takım şampiyonluğu ile unuttuklarını belirten Delihasan, şöyle konuştu:

"Avrupa şampiyonasında 16 kategorinin 15’inde madalya maçı yaparak organizasyonun 50 yıllık tarihinde bir ilki gerçekleştirdik. Burada elde ettiğimiz sonuçlarla Bakü’deki Avrupa Oyunları’na 12 kategorinin 11’inde katılmayı garantiledik. Altı gümüş madalyadan biri altın olsa genel klasmanda da birinci olacaktık. Biz bu başarıyı bekliyorduk. Madalya kazanan ve kazanamayan tüm sporcularımızı ve antrenörlerimizi tebrik ediyorum. Türk karatesini daha güzel günler bekliyor."

Şampiyonanın kapanış töreninde Başkan Esat Delihasan, Avrupa Karate Şampiyonası bayrağını, şampiyonaya gelecek yıl ev sahipliği yapacak Fransa Karate Federasyonu Başkanı Francis Didier’e teslim etti.

MADALYA KAZANANLAR

Bayanlar Takım Kata:
1- Türkiye
2- Almanya
3- İtalya
3- İspanya

Erkekler Takım Kata
1- İspanya
2- İtalya
3- Fransa
4- Hırvatistan

Erkekler Takım Kumite
1- Türkiye
2- Fransa
3- Hollanda
3- Azerbaycan