Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Brezilya’nın Rio de Janerio şehrinde düzenlenen Olimpiyatlarda başarısız olan spor federasyon yönetimlerini istifaya davet etti.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 7-18 Eylül tarihleri arasında, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenecek Paralimpik Oyunları’nda mücadele edecek Türk sporcularla yemekte bir araya geldi. Bakan Kılıç yemek öncesinde yaptığı açıklamalarda, Paralimpik Oyunları’nın Türk sporu açısından çok önemli olduğunu söyledi. Göğüslerinde ay-yıldızı taşıdıklarını hatırlatan Bakan Kılıç, “Bunun bilincinde olarak Rio’da ortaya koyacağınız duruşla, birlik ve beraberlikle tüm dünyaya örnek olacağınızı biliyorum. Bundan dolayı ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiniz için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
“En yüksek sporcu kafilemizle Rio’ya gidiyoruz”
Türkiye’nin paralimpik sporlarda da çok farklı bir noktaya geldiğinin vurgulayan Kılıç, "Bunun en büyük ispatı siz buradaki değerli kardeşlerimizsiniz. Çünkü tarihimizdeki en yüksek sporcu kafilemizle 2016 Rio Paralimpik Oyunları’na katılıyoruz. Kendinizi baskı altında hissetmeyin ama sizlerden başarılı sonuçlar da bekliyoruz. Geçmiş yıllarda ortaya koymuş olduğunuz performanslara baktığınız zaman ben iyi bir sınav vereceğinize inanıyorum. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızla beraberdik, kendisinin sizlere selamları var. Hepinize başarılar diliyor. Göğsünüzde taşıdığınız ay ve yıldızın hakkını vermenizi rica ediyor. Sayın Başbakanımızın da selamları var. O da aynı şekilde sizlere hayırlı yolculuklar diliyor" diye konuştu.
2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda başarısız olan spor federasyonlarıyla ilgili farklı adımların atılması noktasında düşüncelerinin olduğunu belirten Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, son 14 yılda spor altyapısını daha yukarı taşıyan Türkiye’nin, sporcusuna ve sporcu yetiştirmekle görevli kurum ve federasyonlarına yaptığı destek ve yardımın ortada olduğunu söyledi.
“Şapkasını önüne koyacak çok kişinin olduğunu ve yapması gerektiğini düşünüyorum”
Olimpiyatlardaki sonuçlardan dolayı farklı adımlar atılması noktasında düşüncelerinin olduğunu ifade eden Bakan Kılıç, “Biliyorsunuz olimpiyatlara giderken, ’Olimpiyatlar önce bir gerçekleşsin ondan sonra bir araya gelip konuşacağız’ demiştim. O değerlendirmeyi yaparken özellikle federasyonların daha fazla sporla ilgilenmesi gerektiğini dile getirmiştim. Bu anlamda sportif başarının bir federasyon ve başkanı için en önemli kıstas olduğunu dile getirmiştim. Olimpiyatlar bitti, öz eleştiri yaparak şapkasını önüne koyacak çok kişinin olduğunu ve yapması gerektiğini düşünüyorum. İnanıyorum ki yakın zaman içerisinde bu konuyla alakalı, ’Bu işi daha iyi yapan ve daha enerjik olan arkadaşlar devam ettirsin’ noktasında olacaklardır" ifadelerini kullandı.
“Artık bahane aramamıza gerek yok”
Türkiye’nin Rio’dan 8 madalyayla döndüğünü söyleyen Kılıç, "Baktığınızda rakamsal olarak bir başarı var. Türkiye’nin olimpiyatlara katılım tarihi olarak baktığınızda da belli bir noktadayız ama bu yeterli değil. Bizim daha önce dile getirdiğimiz, profesyonel anlamda ve doğru takiple yapılacak çalışmalarla ilgili atılması gereken adımlar var. Bunları atmak durumdayız. Artık bahane aramamıza gerek yok. Yapılması gereken şeyler ortadadır, bunların yapılması için de en üst seviyeden takipçi olacağız” dedi.
“Yeni bir çalışmaya ihtiyacımız var”
"Yeni bir ivmelenmeye, yeni bir çalışmaya ihtiyacımız var" diyen Bakan Kılıç, şöyle devam etti:
"Bu sadece federasyonlarla alakalı değil, kulüplerin de bu işle ilgili farklı çalışmalar yapması gerekir. Bununla ilgili olarak da şu anda Maliye Bakanlığımızla yapmış olduğumuz bir çalışma var. Burada vergi konusuyla ilgili çalışmanın içinde olacağız. Bununla beraber tabi ki spor teşkilatı içerisinde bazı değişikler mutlaka olacak. Elde ettiğimiz sonuçlar içerisinde daha fazla beklediğimiz şeyler var"
"Daha önceden başarılı olan sporculardan yararlanacağız"
Yeni dönemde daha önce başarılı olmuş sporculardan yararlanacaklarının açıklayan Kılıç, “Yetenekli arkadaşların bulunması ve desteklenmesi konusunda onların gözü bizim için önemli. Onlarla beraber çok farklı bir çalışmaya girişeceğiz. Bu çalışma çok hızlı bir şekilde olacak. Ekim ayından itibaren sahada olacaklar. Aynı zamanda aktif spor yapan kardeşlerimiz de hazır olsunlar. Onlarla da saha çıkacağız. Antrenörler konusunda çok ciddi ve farklı adımlar atacağız. Bunların hepsini gerçekleştireceğiz. Bu bizim öz eleştirimizdir. Öz eleştiri yapması gereken başkalarının da bunu hızlı bir şekilde yapması gerektiğini düşünüyorum. İnşallah Türkiye’nin hak ettiği, beklediği ve istediği başarıyı elde etme noktasında çalışmalarımıza hız vereceğiz" ifadelerini kullandı.
“Bizim inancımızda terörün yeri yok”
Bakanı Çağatay Kılıç, Türkiye’nin birlik ve beraberlik içinde olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizi ve milletimizi bölmeye çalışan, geleceğimizi ipotek altına almaya çalışan, dış güçlerle hain emeller için iş birliği yapan vatan hainlerine karşı, teröristlere karşı, FETÖ’ye, PKK ve onun uzantısı PYD ve YPG’ye, DHKPC’ye, her türlü terör örgütüne karşı bu millet 79 milyon birdir ve beraberdir. Hep birlikte onların hepsini bu ülkeden silip atacağız. Bizim inancımızda terörün yeri yok. DAEŞ de El Nusra da El Kaide de terör örgütüdür. Allah’ın yaratmış olduğu varlıkların en şereflisi olan insanı öldüren, katledenlere karşı bizim hiçbir müsamahamız olamaz, olmayacaktır ve olmamıştır” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Paralimpik Oyunları’na katılacak sporculara yemekten sonra cep telefonu hediye etti.