Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de devam eden Bakü2015 1. Avrupa Oyunları'nda 130 kilo grekoromen final maçında, Azeri Sabahi Shariati'yi 3-1 yenerek altın madalyanın sahibi olan Rıza Kayaalp, Azerilerin de gönlünü kazandı.

Finale gelinceye kadar rakiplerine hiç puan vermeyen Rıza Kayaalp, maça rakibine oranla daha aktif başlamış, Azeri sporcuya üstüste 2 ikaz verdirmiş, rakibini minder dışına çıkararak 1 puan almış, ardından da verdirdiği ikaz sonrası rakibini yerde isteyerek, çırpmadan 2 puan daha almıştı. İlk devresini 3-0 önde tamamladığı müsabakanın ikinci devresinde Azeri güreşçiye 1 puan veren Rıza Kayaalp, şampiyonluk turunu hem Türk hem de Azerbaycan bayraklarıyla atınca tüm salon tarafından ayakta alkışlanmıştı.

Bakü2015 1. Avrupa Oyunları'nın Azerbaycan'da yapılmasının Türkiye için de büyük avanatj olduğunu başından beri bildiğini ve müsabakalara bu motivasyonla hazırlandığını belirten Rıza Kayaalp, "Hani hep diyoruz ya '2 devlet 1 millet' diye. İşte bu Avrupa Oyunları'nda da bunu gördük. Bizzat yaşayıp şahit olduk. Azeriler hem Türkiye'nin sporcularını hem de Azerbaycanlı sporcuları aynı ölçüde destekledi. Tezahürat yaptılar, desteklediler ve moral verdiler." dedi.

Özellikle biriysel sporlarda bir sporcunun en büyük kabusunun ev sahibi ülkenin sporcusu ile müsabaka yapmak olduğunu da belirten Rıza Kayaalp, Azeri güreşçi Sabahi Shariati'yle final yapacağı belli olunca hiç korkmadığını söyledi. Rakibinin Azeri olmasının kendisini ayrıca sevindirdiğini de belirten Rıza Kayaalp, "Finali tüm Avrupa da izledi. Tribünleri herkes gördü, biz de minderde yaşadık. İki sporcu olarak çıktık, başarılı olmak için mücadele ettik. Fakat tribünler öyle bir ders verdi ki inanamazsınız. Hem beni hem de Sabahi Shariati'yi desteklediler. Ben kazandım, tribünler ise hem beni hem de kaybeden Azeri sporcuyu alkışladılar." diye konuştu.

Rıza Kayaalp, final maçı sonrasında minderde tribünleri selamlarken Türk bayrağının yanında Azerbaycan bayrağını da ısrarla isteyip aldığını ve onu Azeri güreşseverlere desteklerinden dolayı teşekkür için yaptığını söyledi. Kayaalp, böyle bir güzelliği tüm dünyanın bir kere de yine Türkiye'nin yaptığını belirterek, şöyle anlattı:

"2002 Dünya Kupası'nda Güney Kore'de oynanan Güney Kore-Türkiye futbol müsabakasında iki takım oyuncularıda Güney Kore ve Türk bayraklarıyla dünya üçüncülüğü maçı sonrasında tur atmıştı. Türkiye'nin ev sahibi Güney Kore'yi 3-2 yenerek dünya üçüncüsü olduğu maç sonunda futbolcu arkadaşlarımızın yaptığını ben de Azerbaycan'da yaptım."

RIZA KAYAALP, BEŞİNCİ KEZ AVRUPA’NIN ZİRVESİNDE

Bu arada Bakü2015 1. Avrupa Oyunları’nda grekoromen stilde milli mayo ile mücadele eden ve altın madalyanın sahibi olan 130 kilo güreşçimiz Rıza Kayaalp, 5. kez Avrupa'nın zirvesine çıktı.

Bakü'deki Haydar Aliyev Spor Sarayı’nda yapılan maçlarda sırasıyla Macar, Rus ve Estonyalı rakiplerini mağlup eden Rıza Kayaalp, finalde de Azerbaycanlı güreşçi Sabahi Shariati’yi 3-1’lik skorla geçerek altın madalyanın sahibi olmuştu. Dünya Şampiyonu Rıza Kayaalp, 1. Avrupa Oyunları’nda altın madalya kazanarak üst üste beşinci kez Avrupa’nın zirvesinde yer aldı.

1. Avrupa Oyunları’nı da A Milli Grekoromen Güreş Takımı, 1 altın ve 2 bronz madalya ile tamamlamıştı.