Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen geleneksel Kızıklı güreşleri çok hareketli güreşlere sahne olurken, Recep Kara başpehlivan oldu. 22 başpehlivanın çayıra çıktığı güreşler de, toplam 313 pehlivan rakiplerini yenebilmek için kıran kırana güreşti.
İlçenin Kızıklı mahallesindeki Güreş Arenası kıran kırana güreşlere sahne oldu. Saat 11.00 başlayan güreşler, saat 19.00 kadar devam etti. Finalde, Ekrem Yavuz’u yenen Recep Kara başpehlivan olurken, güreşleri yaklaşık 10 bin kişi izledi. Final güreşi ise Recep Kara ile Ekrem Yavuz arasında yapıldı. Ekrem Yavuz’u yenen Kara birinci olurken, Ekrem Yavuz ikinci, Kağan Kaya’da üçüncülüğü elde etti. Başaltında ise, Nedim Gürel birinci, Rıfat Poyraz ikinci, Sezen Tepeli’e üçüncü oldu. Güreşleri, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner ve Belediye Başkanı Necdet Uysal ile Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, İvrindi Belediye Başkanı Recai Baytar, Kızıklı Güreşleri Ağası Doğan Çelik ile yaklaşık 10 bin güreş sever izledi.
Dereceye giren pehlivanların madalyaları da konuklar tarafın verilirken, Recap Kara’nın madalyasını ise Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner taktı.
Kızıklı güreşlerinde Başbehlivan olan Recep Kara ise, ”Bugün Burhaniye’ye ilk defa geldim. Çok güzel bir organizasyon yapılmış. Güreş sahası mükemmel. Seyircimiz de mükemmeldi. Sabahın erken saatinden, bu saate kadar bizi yalnız bırakmayan seyircilerimize çok teşekkür ediyorum. Onlar olmaza biz de olmayız. Bu ecdat sporu. Ata sporu. Biz bu gün onun temsilcileriyiz. İnşallah, bizden sonra gelen nesilde bunu yaşatacak, yad edecek. Tabi ben öncelikle dün Hakkari’de, şehit düşen askerlerimize rahmet diliyorum. Ülkemiz zor dönemden geçiyor. İnşallah, bu badireleri atlatacağız. Elbirliği ile birlik olarak bu devlet düşmanlarını vatan düşmanlarını sevindirmeyeceğiz. Allah, birliğimizi, dirliğimizi bozmasın diyorum. Hayırlısıyla bu güreşi tamamladık. Seneye inşallah, ölmezsek bu er meydanında buluşacağız” dedi.
Katılımcılara teşekkür eden Ak Partili Belediye Başkanı Necdet Uysal, ”Burhaniye de Kızıklı güreşlerinin yağlı pehlivan güreşlerinin bu sene üçüncüsünü yaptık. Çok güzel bir katılım oldu. Gerek güreşçiler açısından, gerekse çevreden gelen halkın katılımı çok güzeldi. Biz de inşallah, bu sene üçüncüsünü düzenlendik. İnşallah seneye dördüncüsünü düzenlemek nasip olsun. Bu çim sahamız çok güzeldi. Ama burada tribün eksiğimiz var. Bunu da, inşallah, seneye tamamlamak istiyoruz” dedi. Kaymakam Hüseyin Öner de, ”Çok güzel bir katılım vardı. Yaklaşık 7,5 saate yakın sürdü. 11’de başladı. 19.00’da bitti. 22 başpehlivan katıldı. Onun dışında onlarca pehlivanın iştirak ettiği kıyasıya mücadelelerin olduğu çok güzel bir organizasyondu. Ben belediyemizi ve belediye başkanımızı bir kez daha tebrik ediyorum” dedi.
Güreşler de baş ve başaltı güreşlerinin dışında diğer boylarda da, dereceler şöyle sıralandı:
Büyük ortada, Burak Kaya birinci, Olcay Karaçuvuş ikinci, Semih Turgut da üçüncü oldu. Küçük ortada, Kazım Şan birinci, Ali Kazım Yavuz ikinci, Gürcan Çalışkan da üçüncü oldu. Deste de ise Olcay Demir birinci, Mustafa Karagöz ikinci, Ufuk Yeşil de üçüncü oldu. Ayakta ise, Oğuzhan Ünal birinci, İhsan Derin ikinci, Emre Ayyıldız’da üçüncü oldu. Tozkoparanda da, Melih Genç birinci, Muharrem Emir ikinci ve Soner Koca da üçüncü oldu. Teşvik 1’de, Mustafa Özden birinci, Fikri Emir ikinci, Ferhat Demir’de üçüncü oldu. Teşvik 2’de ise, Muhsin bilgiç birinci, Okan dursun ikinci, Ali Karaca da üçüncü oldu. Minik 1’de, Baran Ergin birinci, İsmail Saraç ikinci, İbrahim Türkmen de üçüncü oldu. Minik 2’de de, İsa Öztürk birinci, Yusuf Ali Erden ikinci ve A.Görkem Gündoğan da üçüncü oldu.