ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Adana Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) yüzme branşı sorumluluğuna başantrenör olarak getirilen eski Alman yüzme milli takım antrenörü Martin Grabowski, çalışmalara başladı.

Türkiye Yüzme Federasyonu ile imzaladığı sözleşme kapsamında Adana'ya gelen tecrübeli antrenör, bölgedeki yüzme sporunda fiziki tesislerden altyapıya, sporcuların yaşlarına kapsamlı inceleme ve analiz yapıyor. Grabowski, Adana ve çevre illerdeki antrenörlerin eğitimi ve sporcuların aileleriyle de ilgilenerek bir sistem oluşturmayı hedefliyor.

Grabowski, AA muhabirine, kısa süre önce geldiği Adana'da yüzme camiasını izlediğini, onları son derece motive olmuş gördüğünü söyledi.

Uzun vadede büyük hedefleri gerçekleştirmek üzere görev aldığını aktaran Grabowski, "Çukurova Üniversitesi, buradaki kulüplerle çalışmalara bakacağım. Öncelikle yüzücülere bakacağım. Yaş gruplarında kaç yüzücünün var olduğunu, onların nasıl bir program içinde çalıştıklarını takip ediyorum. Başlangıç için 20-25 kişilik yüzücü grup oluşturup, gelişmelerini takip edeceğim, onları izleyeceğim. Yaza kadar seçilecek bu grubun, antrenörlerle iyi egzersizlerle gelişimini göreceğiz" dedi.

Grabowski, yüzmede başarı için bir sistemin ortaya konulması gerektiğine, bunun da sporcu, antrenör, veli, okul gibi bir çok unsurun eşgüdümünün sağlanmasıyla elde edileceğine dikkati çekerek, bu unsurların hepsiyle ilgileneceğini kaydetti.

Grabowski, "Öncelikle yaza kadar sistemi oluşturup sonraki yaz için Adana ve çevre illerdeki yüzücülerle sistem oluşacak. Gelecek yaz için Türkiye şampiyonasında yüzülüp yüzülemeyeceği görülecek. Sistem yavaş yavaş ortaya çıkacak" dedi.

Türkiye'nin 70-80 milyon nüfusuyla olimpiyat ve dünya şampiyonalarında yüzmede iyi derece alması, başarılı olması gerektiğini ifade eden Grabowski, "Türkiye'nin yüzmede olimpiyat veya dünya şampiyonalarında iyi derece almaması için bir sebep yok. Yetenekleri görürsün, o yeteneğin gelişmesi için antrenman yaparsın. Biz şu anda yetenekleri göreceğiz. Benim tecrübelerime göre bu olabilir. Dün gittiğim antrenmanda 2002- 2005'li yüzücüleri gördük. 10-20 yıl sonra 24-25 yaşlarına geldiklerinde bu sporcular başarılı olabilir" diye konuştu.

- "Başarı, sac ayağı gibi"

Yüzme Federasyonu Adana Temsilcisi Pervin Bulut da Grabowski'nin çalışmalara yeni ama hızlı başladığını, kulüp, antrenör ve sporcuların çok heyecanlı olduğunu söyledi.

Önemli bir yarış sezonuna girilmesi ve Grabowski için sporcuları görmesi açısından şans olduğunu ifade eden Bulut, şunları kaydetti:

"Hafta içi okullar arası gençler müsabakası var. Hafta sonu da Anadolu Yıldızlar Ligi'ne ev sahipliği yapacağız. Bölgemizden 10 il, 24 sporcusuyla geliyor. 240 sporcuyu hocamızın görme imkanı olacak. Bu sporcular, bölgemizin yaş gruplarında en iyileri. Çünkü onlar seçmeden geçti. 7'den 24'lü yaşlara kadar hocamızın ilgileneceği grup çok var."

Bulut, başarının kulüp, veli, fiziki imkanlar, sporcuların işbirliğinden geçtiğini belirterek, "Bu sac ayağı gibi. Tek başına hocamızın başarılı olması mümkün değil. Adana'ya eski günlerdeki başarıları getireceğiz. 2016, 2020'leri hedefliyoruz. İlk amacımız, Türkiye şampiyonaları, barajlar daha sonra olimpiyatlara dönük hedefler ortaya çıkacak" diye konuştu.

- Martin Grabowski

Almanya'da 4 Nisan1961'de doğan Grabowski, 1991'de Cologne Üniversitesi Yüksek Performans Yüzme Antrenörlüğü bölümünden mezun oldu. Almanya’nın önemli kulüplerinde çalıştıktan sonra 2008-2012'de merkezi Frankfurt'ta bulunan 6 Alman Yüksek Performans Merkezinin Başantrenörü olarak görev yapan Grabowski, aynı zamanda Almanya Milli Takım antrenörlüğü görevini de yürüttü.

Grabowski'nin yetiştirdiği yüzücüler arasında Helge Meeuw, Marco Koch, Yannick Lebherz, Jenny Messing, Marco Di Carli, Sarrah Köhler gibi başarılı sporcular bulunuyor.