Euroleague yönetimi, 2015 - 2016 sezonunda Euroleague'de mücadele edecek 24 takımı açıklarken, Türkiye'den ise 4 takımın ismini duyurdu.

Euroleague yönetimi, Basketbol Süper Ligi'nde 2014-2015 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Pınar Karşıyaka ve normal sezonu 3. sırada (51 puan) tamamlayan, play off'larda ise çeyrek finalde Trabzonspor Medical Park'a elenen Darüşşafaka Doğuş'u 'Wild Card' ile 2015-2016 sezonuna dahil edildiklerini duyurdu.

Euroleague'in resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, A Lisansı'na sahip Anadolu Efes ile Fenerbahçe Ülker'le birlikte Türkiye Ligi'nde normal sezonu 4. sırada (49 puanla) tamamlayan, play off'lar sonunda da şampiyonluğa ulaşan Pınar Karşıyaka'yı da Euroleague'e aldı. Darüşşafaka Doğuş'un ise 'Wild Card' adı verilen özel davetiye ile Euroleague'in 2015-2016 sezonuna dahil edilmesinin duyurulması da ilginç yorumlara neden oldu.

Euroleague yönetimi, Basketbol Süper Ligi'nde 2014-2015 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Pınar Karşıyaka ve ligin iddialı ekiplerinden Darüşşafaka Doğuş'un 'Wild Card' adı verilen özel davetiye ile Euroleague'in 2015-2016 sezonuna dahil edildiklerini duyurdu. Devler liginin resmi sitesinden yapılan açıklamada A lisansına sahip Anadolu Efes ve Fenerbahçe Ülker'in yanı sıra lig şampiyonu Pınar Karşıyaka ve Darüşşafaka Doğuş'un da özel davetiye ile Euroleague'e katılma hakkı elde ettikleri belirtildi. Böylece Euroleague tarihinde ilk kez dört Türk takımı, Euroleague'de boy gösterme şansı elde etti. Ayrıca 16 yıl sonra ilk kez İstanbul dışında konumlu bir Türk takımı, Avrupa'nın kulüpler bazında en prestijli kupasında mücadele hakkı kazandı.

ÇEYREK FİNALİST OLAN İKİ TAKIM ALINDI, YARI FİNALİST ALINMADI

Bu arada Türkiye Basketbol 1. Ligi'nde normal sezonu 53 puanla lider tamamlayan Fenerbahçe Ülker, play off çeyrek finalde Galatasaray Liv Hospital'ı 2 – 1'lik seri sonunda eleyerek adını yarı finale yazdırdı. Sarı lacivertli ekip yarı finalde ise İzmir ekibi Pınar Karşıyaka'ya 5 maçlık seri sonunda 3-1 yenilerek elendi.

A lisansına sahip Anadolu Efes ise normal sezonu 52 puanla ikinci sırada tamamladı. Play off çeyrek finalde Türk Telekom'u 2 – 1'li seri sonunda eleyerek yarı finale kalan Anadolu Efes, bu turda ise Trabzonspor Medical Park'ı 5 maç üzerinden oynanan seri sonunda 3-0'la geçerek adını finale yazdırdı. Anadolu Efes, final serisinde ise İzmir ekibi Pınar Karşıyaka'ya 7 maçlık serinin ardından 4-1 yenilerek ikincilikte kaldı.

Basketbolda 2014-2015 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Pınar Karşıyaka ise normal sezonu 49 puanla 4. sırada tamamladı. Play off çeyrek final serisinde Banvit'i 2-1'le, yarı final serisinde ise Fenerbahçe Ülker'i 3-1'le geçen Pınar Karşıyaka, 7 maçlık final serisinde ise Anadolu Efes'i 4-1 yenerek sezonun şampiyonu oldu. Yarı finalde sezonun lideri Fenerbahçe Ülker'i, finalde de normal sezonun ikincisi Anadolu Efes'i eleyen Pınar Karşıyaka sezonun şampiyonu olarak Euroleague'e davet edildi.

Otoriteleri şaşırtan Euroleague davetini ise Darüşşafaka Doğuş aldı. Normal sezonu 51 puanla 3. sırada tamamlayan ve play off çeyrek finalde normal sezonu 46 puanla 6. sırada tamamlayan Trabzonspor Medical Park'a 3 maçlık seri sonunda 2-0 yenilerek elenen Darüşşafaka Doğuş'un 'Wild Card' özel davetiyle Euroleague alınması basketbol camiasında sevince yol açtı.

Basketbol otoriteleri ise 'Wild Card' uygulamasını Darüşşafaka Doğuş kadar adını yarı finale yazdıran hem de çeyrek finalde Darüşşafaka Doğuş'u eleyen Trabzonspor Medical Park'ın da hakettiğini söylediler.

EUROCUP'TA DA 4 TÜRK TAKIMI VAR

Ayrıca Avrupa'nın kulüpler bazında en prestijli ikinci kupası olan EuroCup'a katılacak takımlar da belli oldu.

FIBA tarafından yapılan açıklamada organizasyonda Türkiye'yi Banvit, Beşiktaş Integral Forex, Galatasaray Liv Hospital ve Trabzonspor Medical Park'ın temsil edeceği ifade edildi.

Euroleague'in açıkladığı 24 takımlık liste ise şöyle:

Takım / Lisans Türü Ülke Ligdeki Durum
Anadolu Efes (A Lisansı) Türkiye Lig Finalisti
Khimki Moskova (B Lisansı) Rusya Lig Finalisti
Brose Baskets (B Lisansı) Almanya Şampiyon
Cedevita Zagreb (B Lisansı) Hırvatistan ABA Ligi Finalisti
Crvena Zvezda (B Lisansı) Sırbistan ABA Şampiyonu
CSKA Moskova (A Lisansı) Rusya Şampiyon
Dinamo Sassari (B Lisansı) İtalya Şampiyon
Darüşşafaka Doğuş (Wild Card) Türkiye Çeyrek Finalist
EA7 Milano (A Lisansı) İtalya Yarı Finalist
FC Barcelona (A Lisansı) İspanya Finalist
FC Bayern Münih (Wild Card) Almanya Finalist
Fenerbahçe Ülker (A Lisansı) Türkiye Yarı Finalist
Laboral Kutxa (A Lisansı) İspanya Çeyrek Finalist
Limoges (B Lisansı) Fransa Şampiyon
Lokomotiv Kuban (B Lisansı) Rusya Finalist
Maccabi Electra (A Lisansı) İsrail Yarı Finalist
Olympiakos (A Lisansı) Yunanistan Şampiyon
Panathinaikos (A Lisansı) Yunanistan Finalist
Pınar Karşıyaka (B Lisansı) Türkiye Şampiyon
Real Madrid (A Lisansı) İspanya Şampiyon
Stelmet Zielona (B Lisansı) Polonya Şampiyon
Strasbourg (Wild Card) Fransa Finalist
Unicaja Malaga (B Lisansı) İspanya Yarı Finalist
Zalgiris Kaunas (A Lisansı) Litvanya Şampiyon