Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, haziran ayında yapılacak seçimde aday olup olmayacağı ile ilgili olarak, "Ben aday olmam zaten başkanım." dedi. Demirören, Süper Lig’deki şampiyonluk yarışıyla ilgili olarak ise "Bence güzel gidiyor. Kopma olmayacak gibi ve futbol adına bu güzel bir şey." diye konuştu.

Demirören, Süper Lig’in yayıncı kuruluşu LİGTV’de Şansal Büyüka'nın futbol gündemine dair sorularını cevapladı. Galatasaraylı Felipe Melo ile aralarında yaşanan sıkıntılar konusunda Yıldırım Demirören, kendisine sorulan 'TFF Başkanı olarak Melo ile muhatap olmanız doğru mu ?' sorusuna şu cevabı verdi:

"Melo benim muhatabım değil ben de onun muhatabı değilim. Ben ona saygı gösteriyorum o da bana gösteriyordur inanıyorum. Çok önemli bir camianın oyuncusu kamuoyu oluşturdu bu durumu. Şu anda bütün kulüplere aynı mesafede duruyorum. Ben aile büyüğü gibiyim herkese kapım açıktır. Büyüklere saygı duydum arkadaşlarım var. Mesafe koyuyorum."

Hakemlerin Melo ve Emre Belözoğlu gibi isimlerden çekinip çekinmediği sorusuna ise Yıldırım Demirören, "Benim hakemimin Allah'tan başka kimseden korkusu olacağını düşünmüyorum. Ev sahibi lehine art niyetli bir karar vereceğini düşünmüyorum. Bu hakemlerin etkilenmesi çok zor ama seyirciden etkileniyor." diye konuştu.

"UEFA GEREKLİ CEVABI VERDİ, FIFA MÜDAHİL OLMAYACAKTIR"

Türk futbolunda yaşanan 3 Temmuz sürecinin UEFA’da bitip bitmediği sorusuna ise TFF Başkanı Demirören, "3 Temmuz sürecinden belli bir süre etkilendik ama atlattık sonunda. Adil bir çözüm oldu ki her şey normal gidiyor. Müdahil olacaklar konusunda şikayetler oldu. UEFA gerekli cevapları verdi. FIFA müdahil olmayacaktır ama herkes hakkını aramakta özgür. 3 Temmuz süreci bitti, FIFA'nın bir yaptırımının olacağını sanmıyorum. Gianni Infantino ile de aramız iyi, bir problemimiz yok." diye cevap verdi.

Demirören, A Milli Takım kampında Gökhan Töre ile Hakan Çalhanoğlu ve Ömer Toprak arasında yaşanan olaylardan sonra Ömer ve Hakan’ın tekrar Milli Takım’a çağrılıp çağrılmayacağı karının ise Fatih Terim’e ait olduğunu kaydetti. Demirören, bir milli takım taraftar grubu oluşturmayı da istediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Ozan Tufan gibi gencecik bir futbolcuya İstanbul'da milli maçta küfür edildi. Bu şık bir durum değil. Biz milli takım maçlarını Anadolu'ya taşıyacağız. Orada milli takım sevgisi de olgusu da daha iyi. Önümüzdeki ilk iki milli maçı Konya'da oynayacağız. Sonrasında gelecek milli maçları da sırası geldiğinde planlayacağız. Anadolu'da şehir takımı olgusundan daha çok milli takım sevgisi var."

Yıldırım Demirören, Beşiktaş’ın yapımı devam eden Vodafone Arena’dan loca alacağını da açıkladı. Beşiktaş Kulübü’nden alacakları konusunda Fikret Orman ile görüşmeleri sürdüğünü belirten TFF Başkanı, “Fikret Orman ile görüşüyoruz, alacaklarımla ilgili belli bir yere geldik görüşmelerimiz sürüyor.” dedi.

"PROFESYONELLİĞİ TAM BECEREMİYOR YERLİ OYUNCULARIMIZ"

Başkan Demirören yabancı oyuncu sayısıyla ilgili gelen sosyal medya sorularına da cevap verirken, "Biz ne karar aldıysak yabancıyla ilgili, kulüplerle beraber aldık. Biz bunu düşürürken sorduk. Ama ben de azalsın istiyordum. Ancak getirdiğimiz bu sistemin hatalar verdiğini gördük. Fatih Terim de buna karşı olduğunu söylüyordu. Hocamız 9 ay, 1 seneye yakın bir çalışma yaptı. Biz de şunu gördük, yabancı azalınca yerli oyuncunun fiyatı arttı, yerli oyuncular kendine bakmamaya başladı, rekabet azaldı. Profesyonelliği tam beceremiyor yerli oyuncularımız, kusura bakmasın. Onun için de değiştirdik. Ancak mali kriterlerle de alakalı. Ancak burada taksitli borcu saymıyoruz. Bu Fatih Hoca'mızla getirdiğimiz bir devrimdi. Muhakkak aksaklıklar olacaktır ama bu 4 yıl uygulanacak. Eksiklerimiz varsa, arada rötuşlar olur. Her yabancı için federasyona bir ücret ödenecek. Cuma günkü yönetimde buna karar vereceğiz. Bu ücretin bir kısmı yerliyi çok oynatan kulüplerimize gidecek. İkinci ligdeki yabancı oyuncu serbestliğini 10 kişiye çıkardık. 5'i sahada olmak kaydıyla." diye konuştu.

UEFA kriterleri hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Demirören, 'Mali fair play ve UEFA'nın borçlu kulüplere yaptırımı' konusunda da açıklamalar yaparken, "UEFA kriterleri kulüplerimizi etkileyecek. Her kulübümüz için inceleme yapılıyor. Önemli olan sadece Avrupa'ya gidecek olan kulüplerimiz değil. Avrupa'ya gitmeyecek olan kulüplerin de yeni TFF kriterlerine uymasını istiyoruz. Bu PTT 1. Ligi için de geçerli. UEFA kriterlerinin uygulanması zaten UEFA'dan geldiği için ayrım yapılmaz. Bizim yapacağımız kendi kriterlermizi çıkarmak. Bir geçiş süreci olacak. Çalışmalarımız hala devam ediyor." dedi.

ALTYAPILAR İÇİN OKUL

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ve ekibinin çok kapsamlı bir çalışma yaptığını, bir çok yan etkeni harekete geçirdiğini de belirten Başkan Yıldırım Demirören, "Çok güzel bir beraberlik yakaladık. Tabii ki konumumuzdan dolayı başkan-hoca durumumuz var ama bir abi-kardeş ilişkimiz de var. Futbolumuzun kurtulmasıyla ilgili çok önemli konuşmalarımız var. Liselerle ilgili yaptığımız çalışmayı konuşuyoruz. Burayı pilot olarak seçtik. Almanya'da 2002-2007 arasında 500 milyon euro altyapıya para harcandı. En önemli konu da okullardı. Biz pilot bölge olarak burayı seçtik, yaymak da istiyoruz." diye konuştu.

"BELEDİYELERİN KULÜP KURMASINA KARŞIYIM"

Başkan Yıldırım Demirören, hakemlerle ve kulüplerin yapılarıyla ilgili bir soru üzerine ise "Biz senede 90 bin maç oynatıyoruz. Bizim hakem ödemelerimiz, tesis yatırımları, gözlemci paralarımız buradan gelen paralarla çıkıyor." diyerek, belediyelir futbol takımı kurmalarına ve profesyonel liglerde yarışmasına karşı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Belediyelerin futbolun içinde olmasına çok karşıyım. Bugünkü kulüplerimiz senede amatöre 15 milyona yakın para harcıyorlar. Belediyeler kulüp kuracaklarına sponsor olarak kulüplerin amatör branşlarına destekler verseler, kulüplerimizi çok rahatlatırlar. Mesela Fenerbahçe İstanbul Büyükşehir Belediye Voleybol Takımı, Beşiktaş İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basketsbol Takımı gibi. Kulüp ya da takım kurunca ne kadar da amatör desek belli paralar harcanıyor."