Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Üniversitesi (SEU) Basketbol Takımı’nın oyuncusu Demhat Bademkıran, NBA’nın alt ligi olan NCAA elemelerine katılmaya hak kazandı. Demhat, seçilmesi halinde Amerika’da hem üniversite okuyacak hem de basketbol yeteneklerini geliştirecek. Demhat, en büyük hayalinin Enes Kanter gibi NBA’de oynamak olduğunu açıkladı.
Demhat Bademkiran, ev hanımı bir anne ve imam emeklisi bir babanın dört çocuğundan biri. Henüz küçük yaşlarda basket topuyla haşir neşir olan Demhat’in arkadaşları futbol oynarken, o basketbol oynuyordu. Demhat, 9 yaşına kadar Diyarbakır’ın kuş uçmaz, kervan geçmez bir köyünde okudu. Baba Ömer Bademkıran imamlıktan emekli olunca Diyarbakır’a taşındılar. Şehir merkezine yerleşmek Demhat için dönüm noktası oldu. Taşındıkları yeni evin önündeki tek potalı sahada basketbol oynamaya başladı. Demhat’ı bu sırada, bölgede basketbolcu avcısı olarak bilinen Gökhan Yıldırım tarafından fark edildi. Gökhan hocanın “Gençler bizimle basketbol oynamak ister misiniz?” teklifine Demhat hiç düşünmeden 'evet' der. Böylece Demhat’ın basket topuyla geçireceği zaman daha da artar. Çünkü Diyarbakır’ın en iyi kolejlerinden birinde basketbol bursuyla okuma şansı da elde eder. İlköğretimin bir kısmını, lisenin de tamamını basketbol bursuyla özel okulda okur. Mezun olduktan sonra Selahaddin Eyyubi Üniversitesi Basketbol Takımı’nagiren Demhat, arkadaşlarıyla katıldıkları ilk turnuvada namağlup şampiyonluk başarısı gösterdi. Demhat, “En büyük hedefim” dediği NBA yolu, 2014 yaz kampında açıldı. Diyarbakır’daki NBA Yaz Kampı’ndaki maçlarda yeteneğini sergileyen Demhat, NCAA (Amerikan Kolej Sporları Kurumu) yetkililerin gözüne girer. Antrenör Gökhan Yıldırım’ın Amerika’ya gönderdiği görüntüleri de seyreden NCAA yetkilileri Demhat’ı ikinci kez beğenirler. Böylece Hoop Gourp kamplarına katılmak için Demhat’a davet gelir.

SEU’DA İNGİLİZCE DİL EĞİTİMİ ALDI

İngilizce’yi SEU’da aldığı dil eğitimiyle öğrenen Demhat’ın yolculuğu başlıyor. Temmuz’da başlayacak NCAA seçmeleri için bir hafta sonra Amerika’ya gidecek olan Demhat Bademkıran, “Kendimi hazır hissediyorum. Zamanı iyi değerlendirip kendimi kanıtlayacağım.” ifadeleriyle özgüvenini dile getirdi. Demhat, Hoop Gourp elemelerini geçtiği takdirde Amerika’da hem üniversite okuyup hem de NBA’nin alt ligi olan NCAA’da basketbol oynayabilecek. “Şimdiden NBA hayali kuruyorum.” cümlesiyle hedefine odaklanan Demhat, ülkemizi NBA’da temsil eden başarılı pivot Enes Kanter’in oynadığı Oklahoma City oynamak istiyor. Demhat’in idolü ise kazanma hırsıyla bilinen Michael Jordan ve yüksek skor ortalamaları yakalayan Stephen Kurry.

REKTÖR DOĞAN: BAŞARISIYLA GURUR DUYUYORUZ

SEU Rektörü Prof. Dr. Ekrem Doğan da Demhat’ın Amerika’ya gidecek olmasından memnun. Üniversitelerin öncelikli vazifesinin eğitim-öğretimin olduğuna dikkat çeken Rektör Doğan, “Gençlerimizin sosyal, sportif ve kültürel alanlarındaki yeteneklerini de keşfetmeliyiz. Selahaddin Eyyubi Üniversitesi’nin hedeflerinden birisi de budur.” dedi.