Uzun yıllar basketbol, güreş, futbol milli takımlarında doktor olarak çalışan Dr. Adnan Bağrıaçık, Türk sporunun kurtuluşu için performans laboratuvarı kuracaklarını söyledi.

İspanya, İngiltere, İtalya ve Amerika gibi sporda gelişmiş ülkelerde öneme sahip performans laboratuvarı için ülkemizin fakir sayılabilecek durumda olduğunu vurgulayan Bağrıaçık, bu yılın sonunda ilk laboratuvarı bir Türki Cumhuriyeti’nde açmayı planladıklarını ifade etti.

"PROJE 2-3 FERDİ OLİMPİK SPORCUNUN TAKİBİ İLE BAŞLADI"

Üç yıldır olimpik sporcuların tıbbi takibinin kendisini bu projeye taşıdığını kaydeden Dr. Bağrıaçık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu anda 18 olimpik sporcu takip ediyorum. Bunlardan 10-12 tanesinin 2016 olimpiyatlarında ülkemizi temsil edeceğini tahmin ediyoruz. Atlet, yüzücü, güreşçi, neredeyse bütün ana branşlardan sporcumuz var. Onlara yardım edelim derken kendiliğinden bir çalışma ekibi oluşmaya başladı ve ülkemizdeki bu boşluğu gördük. Şu anda kendi imkanlarımız ile sürdürdüğümüz, bu sporcularla birliktelik bize 'kurumsal bir yapılanma' gerekliliğini gösterdi. Projeyi, ekibin içinden birinin yurtdışına taşımasıyla ilk laboratuvarın açılması için görüşmeler başladı. Ve büyük oranda proje son noktaya geldi."

YENİ TREND PERFORMANS HEKİMLERİ

"Dünya spor tıbbi, takım doktorunun sporcuların sakatlığının önlenmesi, teşhis edilmesi, tedavi edilmesi şablonun dışında gelişiyor" diyen Bağrıaçık, "Artık takım doktorları; takımın sportif performansında da önemli rol oynuyor. Nerdeyse üst düzey her sporcunun, her olimpik atletin bir performans hekimi var. Bizim ekibimiz genetik, psikiyatri, spor fizyolojisi, biyokimya, tamamlayıcı tıp uzmanı gibi doktorların yanında kondisyoner, fizyoterapist, psikolog ve diyetisyenin yer aldığı geniş bir yelpazeden oluşuyor." dedi.

BEŞ AYRI LABORATUVARDAN OLUŞUYOR

Barcelona, Chelsea, Milan gibi dünya çapında kulüplerin performans laboratuvarı açısından halen bir üst platformda olduklarına değinen Operatör Doktor Adnan Bağrıaçık, "Bizim laboratuvarlarımızın dünyadaki örneklerinden daha farklı olduğunu, batı-doğu sentezinin ürünü olduğunu söyleyebilirim. Bu şekliyle dünya da bir ilk olduğunu söylemeliyim. Performans laboratuvarımız 5 ayrı laboratuvardan oluşuyor. Bunlar;

1- Tıbbi Laboratuvar: Biyokimya ağırlıklı, klasik, her takımın sezon öncesi yaptırdığı kan-idrar değerlendirmeleri yapılacak. Ek olarak 'doping olarak yasaklanmış' bazı ölçümlerle zenginleştirilmiş olacak. Vücutta tespit edilen eksiklikler yerine konacak, fazlalıklara önlem alınacak.

2- Fizyoloji Laboratuvarı: Sporcuların kuvvet, kondisyon, kas-yağ oranları, dayanıklılık, kalp ve solunum kapasitesi gibi bir çok önemli fiziksel parametrenin yanında çabuk kuvvet-patlayıcılık gibi spesiyal raporlarda yer alacak. Zayıf kas grubunun güçlendirilmesi, dayanıklılık, kondisyon, antrenman tipi, uyum için kondisyoner ve fizyoterapist yardımı öne çıkacak.

3- Genetik Laboratuvarı: Egzersiz performansı, aminoasit metabolizması, dayanıklılık kapasitesi, maksimal egzersiz sonrası solunumsal ve kardiovasküler yanıtlar, bazı sakatlıklara yatkınlık, ruhsal pozisyon gibi çok farklı konularda genetik veriler ortaya çıkarılır. Sonuçlara göre yönlendirmeler yapılır.

4- Psikoloji Laboratuvarı: Geniş kapsamlı, beyin merkezli bir değerlendirmedir. Sporcunun zihinsel- ruhsal eksiklikleri, anormallikleri tespit edilir ve bunlar haftada 2-3 gün yarım saatlik zihinsel antrenmanlarla çözümlenir. Sporcuyla beraber antrenörde bu antrenmanda yer alabilir. Amaç doruk performanstır.

5- Alternatif Laboratuvar: Kinezyotest, vegatest gibi alternatif tıp alanına giren değerlendirmeler ve nöral terapi, honeopati, fitoterapi, akupunktur, S.O.E gibi yan dallardan faydalanılıyor.

Söz konusu uygulamaların Türkiye'de hiçbir takımda tam anlamıyla olmadığının altını çizen Bağrıaçık, şunları kaydetti:
"Bazı profesyonel takımlarda parça parça olsa da bütünsel olarak ülkemizde hiçbir kulüp veya ferdi sporcu bu hizmetten faydalanamıyor. Büyük ihtimalle ikinci laboratuvar Ukrayna’da olacak gibi gözüküyor. Türkiye de hala çözemediğimiz finans problemleri var, çözeceğiz İnşallah."

"HİÇ KİMSE DOPİNGİ AKLINA GETİRMEYECEK"

Son bir hafta içinde yeniden dopingin gündeme geldiğini belirten doktor Adnan Bağrıaçık, "Laboratuvarlardan tüm takımlar ve bireysel olarak sporcularda faydalanacak. Performansı artırmak için o kadar alternatif var ki faydalanacak kimse dopingi aklına getirmeyecek. Aynı zamanda takip ettiğimiz sporcularda dopinge karşı eğitim ve bilinçlendirme yapacağız. Dönem dönem doping kontrolleri de olabilir. Türkiye’de takip ettiğimiz sporcu sayısını şuanda artırmamaya çalışıyoruz. Çünkü kurumsal bir yapılanma henüz ülkemizde gerçekleşmediğinden hem biz hem de sporcular çok parçalanıyor. Maddi konular ayrı problem. Olimpiyatlara kadar Türkiye’den en fazla 20 sporcuyu takip etmeyi planlıyoruz. Aslında kontakt içinde olmak istediğimiz sporcunun bireysel doktoru ve antrenörü, ama halen bu zemin hazır değil." ifadelerini kullandı.

"PARAOLİMPİKLERE HİZMET VERMEYİ ÇOK İSTİYORUM"

Dr. Bağrıaçık özellikle yüzme, atletizm ve jimnastik gibi ana branşları çok sevdiğini oluşturulan ekipte farklı branşlara göre yapılanma olacağına da dikkat çekerek, "Kendim ortopedist olduğum için engellilere yönelik paraolimpik takımlar veya sporcularla çalışmayı çok istiyorum ve bununla ilgili de önümüzdeki yıl bir planlama yapacağız." şeklinde konuştu.

Son olarak Bağrıaçı, sporcu performansının artmasında en önemli etkinin ise beslenme ve bunun yanında antrenman tipi ve şiddeti olduğunu söyleyerek tamamladı.