Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından birine ev sahipliği yapacak olan Türkiye’de bu yıl 16’ıncısı düzenlenen Dünya Okul Sporları Olimpiyatları’nın (ISF GYMNASIADE) startı verildi.
18 Temmuz 2016 tarihine kadar düzenlenecek olan Okul Sporları Olimpiyatlarına Trabzon ev sahipliği yapıyor. Hayri Gür Spor Salonu’nda düzenlenen açılış töreni ile Okul Sporları Olimpiyatları’nın startı verildi. Açılışa Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Fevzi Gümrükçüoğlu, Okul Sporları Federasyon Başkanı Ömür Fatih Karakullukçu, sporcular, yabancı misafirler ve vatandaşlar katıldı.
Okul Sporları Olimpiyatları’nın açılışı İstiklal Marşı okunması ile başladı. ISF tarafından hazırlanan tanıtım filminin ardından Trabzon’un tanıtım filmi izletildi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım’ın mesajları okundu. Salonda ışık gösterisi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Mehter takımı gösterisi ve Okul Sporları Olimpiyatları’na katılan ülkelerin bayraklarının alfabetik sıraya göre gösterimi sunuldu.
Karakullukçu: “Sevgi, barış ve kardeşliğe her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyoruz”
Açılışta bir konuşma yapan Türkiye Okul Sporları Federasyonu Başkanı Ömür Fatih Karakullukçu, “Gymnasiade 2016’yı sizlerin katılımıyla, organizasyon deneyimi oldukça yüksek, tesis kalitesi ve sayısı bakımından üst düzey standartlara sahip her şeyden öte insanlarının samimiyeti sıcakkanlılığı ve misafirperverliği ile ön plana çıkan; güzel ülkemizin spor kentlerinden Trabzon’da gerçekleştiriyoruz. İnsanlık olarak, sporun temel amaçlarından olan sevgi, barış ve kardeşlik iklimine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Bu anlamda liseli sporcularımızın her birini kendi beldelerinin kültür elçileri olarak görüyor; yapılacak olan müsabakaların yeniden barışa kardeşliğe ve dostluğa vesile olmasını diliyorum” dedi.
Petrynka: “Sporun tüm değerlerini teşfik ettiğiniz için çok teşekkür ederim”
ISF Başkanı Laurent Petrynka ise, “Gençlerin, gönüllülerin, izleyicilerin, koçların, hakemlerin ve spora karşı aynı tutkuyu hisseden pek çok farklı kültürü paylaşma olanağı bulmaya istekli olan insanların oluşturduğu muhteşem bir topluluk var burada. Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ruhunun yerleşmiş olduğu ülkede 16 ISF Gymnasiade ev sahipliği yapan ve özellikle burada bu tarihi spor şehri Trabzon’da karşılıklı anlayışı güçlendirerek bu dünyanın vatandaşlarını olduğumuzu göstererek birlikte spor ve eğitimle daha da güçlüyüz. Misafirperverliğiniz gençliğe olan özveriniz, sporun tüm değerlerini teşfik ettiğiniz için çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Bakan Albayrak: “Ev sahipliği yaptığımız için mutluyuz”
"Hem anne hem de baba vatanım olan Trabzon’a teşvik ettiniz için sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum" ifadesiyle sözlerine başlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Berat Albayrak, “Türkiye olarak, Türkiye hükümeti olarak uluslararası düzeyde bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye olarak bu güzel organizasyonda ev sahipliği yaptığımız için mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Son yıllarda Türkiye olarak çok büyük mesafeler kat ettiklerini kaydeden Bakan Albayrak, “Ekonomik olarak, siyasi olarak, spor alanında ülkemizi sadece alt yapı olarak değil, eğitim noktasında da, spor noktasında da çok ileri noktalara taşıdık. Yaptığımız bunca hizmetler ve yatırımlar sadece Türk gençliğine değil, dünya gençliğine de hizmet etmeye devam edecek. Gençliğimizin başta spor olmak üzere, gelişimlerinde sosyal ve sağlık alanında çok ciddi bir noktaya taşımak için önemli çalışmalara imza atıyoruz. Değerli gençler; spor, kardeşlik, barış ve dostluk demektir. Bugün tam da burada dünyamızın en çok ihtiyacı olan bu değerleri yaşıyorsunuz. Bir siyasetçi olarak sizlerden en büyük dileğim, büyüdüğünüz de bugün en çok en çok eksikliğini hissettiğiniz bu değerleri dünyanın barış ve huzur içerisinde daha mutlu bir noktaya taşınmasında kullanmanızdır. Hepinize teşekkür ediyorum. Barış ve sevgi dolu bir organizasyon diliyorum” şeklinde konuştu.
Bakan Kılıç: “Spor alanına çok atılım yapıyoruz”
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da yaptığı konuşmada Türkiye’de son 14 yılda çok büyük bir gelişim ve değişimin olduğuna dikkat çekerek, “Spor alanında çok yeni atılımlara imza atıyoruz. Sizlerden şunu istiyorum; Burada birbirinizi tanıyın, birbirinizle kaynaşın. Sporu birlik ve beraberlik aracı olarak kullanın. İnanıyorum ki, burada müsabakalara katılan gençlerimiz arasından birçok şampiyon çıkacaktır” diye konuştu.
Dünyanın en büyük 3’üncü olimpiyat organizasyonu olan ve atletizm, yüzme, jimnastik olmak üzere üç temel branşı bünyesinde barındıran Okul Sporları Olimpiyatları için yaklaşık 40 ülkeden 2 bin 500 sporcu Trabzon’a geldi. Dünyadaki gençler arasında barış, kardeşlik ve dostluk kurmak amacıyla 3 yılda bir düzenlenen Okul Sporları Olimpiyatları’nda ülkemizden yaklaşık 250 sporcu mücadele edecek.
Açılış töreni ile startı verilen ve 2 bin 500 sporcunun mücadele edeceği karşılaşmalar Trabzon’daki 20 kilometrelik bir alanda bulunan 10 farklı tesiste yapılacak. Okul Sporları Olimpiyatları için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı tesisler kullanılırken, bölgede bulunan tüm tesisler, bakım ve onarımları yapılarak oyunlar için günler öncesinden hazır hale getirildi.
18 Temmuz’a kadar devam edecek olan müsabakaların düzenleneceği tesisler ise şöyle:
“19 Mayıs Spor Salonu’nda Güreş, Söğütlü Atletizm Stadı’nda Atletizm, Yomra Spor Kompleksi’nde Jimnastik (Artistik), Hayri Gür Spor Salonu’nda Jimnastik (Aerobik, Ritmik), Fatih Eğitim Fakültesi Spor Salonu’nda Eskrim, Çok Amaçlı Spor Salonu’nda Judo, Ahmet Suat Özyazıcı Stadı’nda Okçuluk, Çok Amaçlı Spor Salonu’nda Karate, KTÜ Hasan Polat Spor Salonu’nda Satranç, Beşirli Tenis Kompleksi’nde Tenis, Mehmet Akif Ersoy Yüzme Havuzu.”