Zonguldak'ta yaşayan Coşkun Arslanbaki(43) 24 yıllık müzisyenlik ve solistlikle birlikte kalorifercilik ve kapıcılık mesleğini beraber sürdürüyor. Hem kalorifer kazanı yakıp apartman temizliği yapan Arslanbaki, aynı zamanda yanık sesi ve usta müzisyenliğiyle büyük başarılara imza atıyor.

Zonguldak Fatih Halk Eğitim Merkezi'nde usta müzik öğreticiliğinin yanı sıra halk oyunları gösterilerinde solistlik yapan Coşkun Arslanbaki, bağlamanın tellerine dokunan parmaklarıyla 24 dairelik apartmanın kaloriferciliğini de başarıyla yapıyor.

Arslanbaki, güne sabah 06.00'da görev yaptığı apartmanın kaloriferini yakarak başlıyor. Kaloriferleri yakıp binanın temizliğini yapan müzisyen kaloriferci, daha sonra Fatih Halk Eğitim Merkezi'ndeki usta müzik öğreticiliği görevine gidiyor. Öğrencilerine müzik dersi veren Arslanbaki, ayrıca iller arası halkoyunları müzik yarışmaları, yurt dışındaki yarışmalar, çeşitli gösteriler, festivaller ve resmi bayramlarda protokol önünde hem bağlama çalıyor hem de yöresel Türküleri seslendiriyor. Çok sayıda il birincilikleri ve dereceleri olan Arslanbaki, müzik ile kalorifercilik mesleğini bir arada götürdüğünü ve her iki mesleğini de sevdiğini belirtiyor.

Bir apartmanda kalorifercilik teklif edildiğinde, 'Acaba müzik hayatımı engeller mi, ikisini bir arada götürebilir miyim' diye tereddüt yaşayan Arslanbaki, eşinin desteğiyle işe başlamış. İlk zamanlar kürek, süngü, demir çubuk gibi araç gereçleri kullanırken parmakları şiştiği için bağlama çalmakta zorlanan sanatkar kaloriferci, zamanla bu zorluğun da üstesinden gelmiş.

Farklı uçlardaki mesleklerin insanlara tuhaf geldiğini anlatan Arslanbaki, "Bana ilk teklif edildiğinde 'acaba yapabilir miyim, müzik hayatımı etkiler mi' diye düşündüm. Daha sonra her şeyin bir başlangıcı olduğunu düşündüm. Eşim de bana bu konuda destek oldu. Özellikle bağlamada parmaklarınla çaldığın için demir aksamıyla iletişim halinde olunca parmaklarda şişme oluyor. Bu da bağlama çalmayı engelliyor. 10 yıldır bu işi yapıyorum. Ayrıca 1991 yılından bu yana Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Fatih Halk Eğitim Merkezi'nde müzik üzerine ücretli usta öğreticilik görevi yapıyorum." ifadesini kullandı.

'ALNIMIN TERİ İLE HELALİNDEN KAZANIYORUM'

İlk müzisyenliğe 14 - 15 yaşlarında başladığını ifade eden müzisyen kaloriferci, "Ablam bağlama çalarken ben tutmasını dahi bilmiyordum. Kendi kendime öğrendim. Kendi çapımda geliştirmeye çalıştım. 24 yıldır devam eden müzisyenliğimin yanı sıra son 10 yıldır kaloriferciliği de aynı anda yapıyorum. Şu ana kadar bir zorluk yaşamadım. İki mesleğimi de seviyorum. Beni sahnede bağlama çalıp şarkı türkü söylerken görenler, kalorifercilik yaptığımı öğrendiklerinde şok geçiriyorlar. Ama sonuçta ben ekmek parası kazanıyorum. 2 tane kızım var, biri İstanbul Üniversitesi'nde okuyor, diğeri de ortaokula gidiyor. Çocukların eğitim masraflarını karşılamak için ek bütçe olsun diye bu işi yapıyorum. Elim saza değiyor, işim bittikten sonra geliyorum eldivenlerimi takıyorum, kalorifer ateşçiliği yapıyorum. Kömür atıyorum kazanı yakıyorum, kül döküyorum, binanın temizliğini yapıyorum. Alnımın teri ile helalinden kazanıyorum. İşimi seviyorum." ifadesini kullanıyor." şeklinde konuştu.

İL BİRİNCİLİKLERİ VE ONLARCA KUPA VE ÖDÜLÜ VAR

Arslanbaki müzik hayatında emlde ettiği başarıları da şöyle aktardı: "Türkiye genelinde halk eğitim merkezleri bazında en iyi müzik ödülü aldık. Halkoyunu öğretmeni oyunu öğretiyor, biz de toplu şekilde müziğini icra ediyoruz. Yurt içi ve yurt dışındaki halkoyunları yarışmalarına katılıyoruz. 2 yıl önce Zonguldak'ı temsilen Bulgaristan'a gitmiştik. Türkiye genelinde 4 defa birinciliğimiz, ayrıca bir çok ikincilik ve üçüncülüğümüz var. Kupalarımız, ödüllerimiz var. Halkoyunu müzisyeni olarak orada görev yapıyorum. Bağlama çalıyorum ve söylüyorum. Zonguldak yöresi olduğu için 'Dıvdıv, Aman of, Topal Osman, Haydah nirinay, Keklik' gibi yöresel türküleri çalıp seslendiriyoruz. Protokol önüne çıkıyoruz. Bütün resmi törenlerde görev alıyoruz"

KAZAN BAŞINDA ELİNE SAZI ALIP TÜRKÜ OKUYOR

Daha sonra kömürleri kalorifer kazanına atan Arslanbaki, süngüyle çektiği külleri el arabasıyla taşıyarak çöpe atıyor. Binanın temizliğinden de sorumlu olan Arslanbaki, iki mesleğini de başarıyla yürütüyor. Bazen kalorifer kazanının başında sazı eline alıp Türkü okuyan Arslanbaki'nin yeteneğini gören apartman sakinleri hayran kalıyor.