Süper Lig Süleyman Seba Sezonu’nun ilk yarısında oynanan tüm karşılaşmaları inceleyen spor istatistiği şirketi Opta, ligin ilk yarısının altın karmasını yaptı. Fenerbahçe teknik direktörü İsmail Kartal, takımının çok penaltı kazandığı yönündeki yoruma, ceza sahasına en çok giren takım oldukları için bunun normal olduğunu dile getirerek yanıt vermişti. Elde edilen veriler de İsmail Kartal’ı doğruladı. Fenerbahçeli oyuncular, rakip ceza sahasında 449 defa topla buluştu.

Süper Lig'de 16 maçlık ilk yarıda oynanan tüm karşılaşmaları inceleyen spor istatistiği şirketi Opta, ligin ilk yarısının altın karmasını yaptı ve birbirinden ilginç istatistiklerle ilk yarıyı rakamlara döktü. İstatistiksel olarak ilk yarının en başarılı 11’ini gösteren karmada Fenerbahçe, Galatasaray ve İstanbul Başakşehir’den 2’şer; Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor, Sivasspor ve Kasımpaşa’dan 1’er oyuncu bulunuyor. Ulaşılan veriler ayrıca ceza sahasında en çok topla buluşan takım, kaleyi bulmakta en başarılı forvetler, en iyi pasörler gibi bilgilere de ışık tutuyor.

Türkiye'de, ilk yarısı tamamlanan Süper Lig’i tüm ayrıntılarıyla mercek altına alındı. Süper Lig’de oynanan tüm karşılaşmaları inceleyen Opta’nın verilerine göre, istatistiksel olarak ilk yarının en başarılı 11’i şöyle şekillendi:

Kalede, yüzde 84’e yaklaşan kurtarış oranıyla İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü’nün kalecisi Volkan Babacan, sağ bekte Sivasspor’un başarılı oyuncusu Cicinho, 7 asisti ve 53 gollük pası ile, sol bekte Fenerbahçeli Caner Erkin, 4 asist ve 35 gollük pas ile yer aldı. Stoper mevkiinde yine İstanbul Başakşehir’den Alexandru Epureanu yüzde 86’yı aşan top kapma oranı ile ve Galatasaray’dan Chedjou, yüzde 65 başarılı ikili mücadele ile en 11’in parçası olmayı başardı.

Orta sahanın sağında Bursaspor’dan Volkan Şen 5 gol, 4 asist ve 32 gollük pas; solunda ise Kasımpaşa’dan Babel 5 gol, 3 asist, 28 gollük pas performansları ile kendilerine yer buldu. Orta sahanın ortasında, Trabzonspor’dan Mehmet Ekici 2 gol, 5 asistlik performansını 36 gollük pasla süslerken, Fenerbahçeli Mehmet Topal, attığı 1 golün yanı sıra 736 isabetli pas ve 82 başarılı ikili mücadele ile dikkat çekti.

İlk yarının en başarılı 11’inin ileri ucunda ise Beşiktaş ve Galatasaray’dan iki forvet oyuncusu yer aldı. Demba Ba yüzde 65.5 oranındaki şut isabeti ile 8 gol kaydederken, bir de asist yaptı. Burak Yılmaz ise girdiği pozisyonların yaklaşık yüzde 29’unu gole çevirme oranı yakalayarak 11 gol kaydetti ve 2 de asist yaptı.

Süper Lig’de ilk yarının en başarılı 11’i şöyle:
Oyuncu İstatistik
Volkan Babacan (İstanbul Başakşehir) - %83,7 kurtarış oranı, 41 kurtarış
Cicinho (Sivasspor) - 7 asist, 53 gollük pas
Alexandru Epureanu (İstanbul Başakşehir) - 4 gol, %86.7 top kapma başarısı
Aurélien Chedjou (Galatasaray) - 2 gol, 1 asist, 65 başarılı ikili mücadele
Caner Erkin (Fenerbahçe) - 4 asist, 35 gollük pas
Volkan Şen (Bursaspor) - 5 gol, 4 asist, 32 gollük pas
Mehmet Ekici (Trabzonspor) - 2 gol, 5 asist, 36 gollük pas
Mehmet Topal (Fenerbahçe) - 1 gol, 736 isabetli pas, 82 başarılı ikili mücadele
Ryan Babel (Kasımpaşa) - 5 gol, 3 asist, 28 gollük pas
Demba Ba (Beşiktaş) - 8 gol, 1 asist, %65.5 şut isabeti
Burak Yılmaz (Galatasaray) - 11 gol, 2 asist, %28.9 gole çevirme

VERİLER İSMAİL KARTAL’I HAKLI ÇIKARDI

Fenerbahçe teknik direktörü İsmail Kartal, takımının çok penaltı kazandığı yönündeki yoruma, ceza sahasına en çok giren takım oldukları için bunun normal olduğunu dile getirerek yanıt vermişti. Elde edilen veriler de İsmail Kartal’ı doğruluyor. Fenerbahçeli oyuncular, rakip ceza sahasında 449 defa topla buluştu.

Bu alanda Bursaspor 353, Kasımpaşa 317, Beşiktaş ise 304 defa ile sarı lacivertlileri takip ediyor. Galatasaray ise, 273 topla buluşma sayısı ile Sivasspor (283), Eskişehirspor (276) ve Konyaspor’un (274) ardından sekizinci sırada bulunuyor.

Kaleyi bulmakta en iyiler ise Beşiktaş’ın forvetleri. En az 15 gol girişiminde bulunan forvetler baz alındığında, Beşiktaş’ın forvetleri Demba Ba ve Cenk Tosun, şut isabetinde ligin en başarılı iki oyuncusu olarak öne çıkıyor. Cenk, 19 şutunun 13’ünde kaleyi bulup yüzde 68,4 isabet sağlarken, Demba Ba 29 şutunun 19’unda kaleyi buldu. Galatasaray'dan Wesley Sneijder, 35 şutla ligde kaleye en çok şut gönderen dokuzuncu oyuncu olsa da engellenen şutlarda 18 ile ilk sırada bulunuyor. Hollandalı yıldız, neredeyse her üç vuruşun birinde rakipleri tarafından engelleniyor. Ligin en çok şut deneyen takımı 278 ile Fenerbahçe olurken, en fazla isabetli şut atan takım ise 101 şutla Kasımpaşa oldu.

EN İYİ PASÖRLER FENERBAHÇE VE GALATASARAY’DA

Süper Lig'in 16 maçlık ilk yarı periyodunda en iyi pasörler ise Fenerbahçe ve Galatasaray'dan çıktı. Galatasaray'dan Selçuk İnan, ilk yarıda yaptığı toplam 810 isabetli pasla bu alanda ligdeki en yüksek sayıya ulaştı. Pas sayısı futbolcuların sahada kaldıkları dakikalara oranlandığında ise Emre Belözoğlu öne çıkıyor. Fenerbahçe’nin tecrübeli futbolcusu, 90 dakikaya oranlandığında maç başına 66,2 isabetli pas atarken, arkasından gelen Selçuk İnan, maç başına ortalama 50,6 isabetli pas attı.

Sivassporlu Cicinho ise Avrupa’da başa oynuyor. Sivasspor’un yıldızı Cicinho, yaptığı yedi asist, attığı 53 gollük pas ve hazırladığı 11 net gol pozisyonu ile bu üç alanda da ligin zirvesinde bulunuyor. Avrupa’nın beş büyük liginde Cicinho’dan daha fazla asist yapabilen tek savunma oyuncusu Everton’dan Leighton Baines (7). Gollük pas ve net gol pozisyonu hazırlamada, beş büyük ligde Cicinho’dan daha başarılı bir savunmacı ise yok. Cicinho, ilk yarıda yaptığı asistlerle Avrupa’nın yıldızlarıyla başa baş gidiyor.

Gollük pas ve hazırladıkları pozisyonlarla Avrupalı isimler de şöyle:
Oyuncu Takımı Asist
Cesc Fàbregas Chelsea 14
Kevin De Bruyne VfL Wolfsburg 10
Cristiano Ronaldo Real Madrid 9
Koke Atlético de Madrid 8
Denis Cheryshev Villarreal 8
Gylfi Sigurdsson Swansea City 8
Dimitri Payet Marseille 8
Leighton Baines Everton 8
Lionel Messi Barcelona 8
Cicinho Sivasspor 7
Oscar Chelsea 7
Toni Kroos Real Madrid 7
Dusan Tadic Southampton 7
Antonio Candreva Lazio 7
Karim Benzema Real Madrid 7

Beşiktaşlı Jose Sosa da, 12 maçta yaptığı 5 asistle Cicinho’yu takip ediyor. Arjantinli oyuncunun maç başına 0,42’lik asist ortalaması, Cicinho’nun 0,5’lik ortalamasının ardından ligdeki en iyi asist istatistiği olarak öne çıkıyor.

BURAK’IN OFSAYT KABUSU HAMZA HOCA İLE BİTTİ

Elde edilen verilere göre, Süper Lig’in ilk yarısında en çok ofsayta düşen oyuncu 27 pozisyon ile Burak Yılmaz oldu. Burak, bu alanda Avrupa’nın beş büyük liginde Marsilya’dan Andre-Pierre Gignac (36) ve Mainz’dan Shinji Okazaki’nin (28) arkasından geliyor.

Ligin ilk 11 maçında 23 defa ofsayta düşen Burak Yılmaz’ın, Hamza Hamzaoğlu’nun takımın başına geçmesinin ardından beş maçta sadece dört kez ofsaytta yakalanması ise ilginç bir istatistik olarak dikkat çekiyor.

Bu arada İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü’nün kalecisi Volkan Babacan, 16 maçın 10’unda kalesini gole kapatarak erişilmesi güç bir başarıya imza attı. Avrupa’nın beş büyük liginde Volkan Babacan'ın başarısının üzerine çıkabilen sadece üç kaleci var. Süper Lig’de ilk yarıda en fazla kurtarış yapan kaleci 66 kurtarışla Çaykur Rizespor’un file bekçisi Serkan Kırıntılı olsa da gelen şutları kurtarma yüzdesinde Volkan Babacan yüzde 83,7 ile lider durumda bulunuyor.

Avrupa'daki kaleci istatistikleri ise şöyle:
Kaleci Takımı Oynadığı maç Gol yemediği maç sayısı Kurtarış
Manuel Neuer Bayern Münih 17 13 33
Stéphane Ruffier St Etienne 20 12 55
Claudio Bravo Barcelona 18 11 32
Morgan De Sanctis Roma 16 10 46
Volkan Babacan Başakşehir 16 10 41
Gianluigi Buffon Juventus 17 10 27.