Eski Galatasaraylı futbolcu Ergün Penbe, Fenerbahçe'ye yapılan saldırı aslında bir anlamda Türk futboluna saldırı olduğunu söyledi.

Ergün Pembe ile eski Fenerbahçe futbolcusu Kemal Aslan, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu(MYO) Mehmet Akın Konferans Salonu'nda öğrencilere "Sporda Şiddet ve Fair Play" konulu bir seminer verdi.

İki eski futbolcuda spordaki şiddeti kınadı. Fenerbahçe'ye yapılan saldırının spor camiasını derinden yaraladığını belirten ünlü futbolcu Penpe, bu saldırıyı sadece Fenerbahçe camiasına yapılan bir saldırı olarak görülmemesi gerektiğini, bunun aslında Türk futboluna yapılan bir saldırı olduğunu kaydetti.

Bir futbolcu olarak her zaman sporda şiddete karşı olduğunu ve her platformda da bunu yüksek sesle dile getirdiğini belirten Penbe, son yıllarda sporda şiddetin dozunun artmasındaki en önemli nedenlerden birinin de başarıya giden her yolun 'mubah' görülmesi anlayışı olduğunun altını çizdiğini ifade etti.

Sporda şiddeti önlemenin önüne geçmede futbolcu, teknik heyet, kulüp yöneticileri, başkan ile görsel ve yazılı basına büyük sorumluluğun düştüğünü belirten Penbe, çoğu zaman görsel ve yazılı basında abartılan bir haberin sporda şiddeti körükleyebileceğinin altını çizdi.

Sonuçta futbolunda kazananı ve kaybedeni ile bir oyun olduğunun unutulmaması gerektiğini kazananın da centilmen bir davranışla tebrik edilerek alkışlanmasının önemli olduğuna dikkat çeken Penbe, "Sporda şiddetin önüne geçmede futbolcusundan teknik kadroya, yönetimden görsel ve yazılı basına sorumluluk düşüyor. Futbolcular ve başkanlar açıklamalarıyla 7'den 70'e toplum önünde rol model olmalı. Toplumu gerecek açıklamalardan sakınmalı. Maalesef dünyada futbolda başarılarımızdan söz ettirmemiz gerekirken son saldırıyla birlikte Türk futbolu sporda şiddetle anılmaya başlandı. Başarılarımız yerine kötü olaylar dünyaya taşınıyor. Kötü olaylarımızla ülke dışında duyulmaya başladık." ifadelerini kullandı.

Eski Fenerbahçe futbolcusu Kemal Aslan da futbolda başarı kriterini yeniden belirlemeden sporda şiddetin önüne geçmenin zor olduğunu söyledi. Ülkede sezon sonunda birinci olan takım iyi ikinci olan takım kötü mantığının yıkılması gerektiğinin altını çizen Aslan, vizede 100 alan öğrencinin iyi, 90 alan öğrencinin kötü mantığıyla hareket edilmesi halinde sporda şiddetin önüne geçmenin zor olduğunu kaydetti.

Toplum önünde olan kişilerin kamuoyuna verdiği mesajlarda rol model bilinciyle hareket etmesi şiddeti önlemede en önemli etkenlerinden biri olduğunu vurgulayan Aslan, Fenerbahçe'ye yapılan saldırıyı kınadığını, aslında bunun Türk futboluna ve bütün takımlara yapılan bir saldırı olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini ifade etti.

Aslan, diğer takımlarında Fenerbahçe'ye yapılan saldırıyla ilgili empati kurarak bu saldırı bize yapılabilirdi diyerek spordaki şiddete karşı ortak tavır alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Okul yönetimi 2 futbolcuya katıldıkları için teşekkür ederek çiçek takdimi yaptı.