Darbenin ardından 4 yıl fedarasyonu yöneten Tokatlı, Ankaragücü'nü 1. Lig'e nasıl çıkardıklarını anlatırken bu kararın ”˜onurunu' kendilerinden sonra gelecek ekibe bırakmadıklarını söyledi. Tokatlı, kendilerinin çıkardığı takımın 31 yıl başarıyla ligde kaldıktan sonra geçen yıl küme düşmesini de işin içine siyaset girmesine bağladı.

“Geçen yıl Futbol Federasyonu'nun genel kurulunda Cemal Aydın ve İlhan Cavcav'a dedim ki ”˜Bu takımı düşürürseniz vebalini size yüklerim. Bizim sayemizde geldi, buna hakkınız yok.' İşe siyaset girdi, menfaat girdi, çıkar girdi. Takımı harcadılar, takım da düştü.” diyen Yılmaz Tokatlı, bugüne kadar gündeme gelmeyen ve ikinci bir küme atlatma talebini de şöyle açıkladı:

“Köşk, Kahramanmaraşspor'un Amatör Lig'den 2. Lig'e çıkarılmasını da istedi.” Bunu da şöyle detaylandırdı: “Maraş'ta olaylar oldu. Aleviler ile Sünniler arasında. O ara Kahramanmaraşspor Amatör Lig'de oynuyor. Oradaki tugay komutanı da (Yusuf Haznedaroğlu) arkadaşımız. Valisi, belediye başkanı, şehrin ileri gelenleri doğru Başbakan Bülent Ulusu'ya çıktılar, bakanın kapısını çaldılar, olmadı Köşk'e gittiler: ”˜Maraş'ı 2. Lig'e çıkartın.' Sahası yok, parası yok, sistemi yok. Şartlar uymuyor. Nasıl olacak bu iş? Hem niçin yapacağız? Dediler ki oradaki olaylar önlenirmiş.

Futbol sayesinde birlik beraberlik sağlanırmış. Dedim ”˜Bana gazel okumayın!' Bugüne bakın Allah aşkına birlik beraberliği sağlıyor mu futbol! Herkes birbirine giriyor. Dedim ki ”˜Bu durum mevzuatlara aykırı.' Başkalarına yol açar. Yapamayız bunu. Köşk'ü de ikna ettik. Köşk'ten de ”˜Haklısınız, karar sizin.' dediler ve Maraş'ı 2. Lig'e almadık. Maraş'ı da çıkarsaydık arkası gelirdi.”

Tokatlı, geçen yıl Türkiye'nin gündemine oturan şike tartışmalarını da değerlendirdi. “Şike sahaya yansımamıştır” sözünü kabul edemediğini ifade eden Tokatlı, “Açık açık var. Kişi de yapsa bu şikeyi kimin için yapıyor? Kendi adına mı? Hayır, kulübü adına yapıyor. Teklif eden de suçlu, kabul eden de... Emeği çalıyorsun. Yazık değil mi?” dedi.

Kendi döneminde de bir şike olayı yaşandığını ifade eden Tokatlı, ayrıntısını şöyle anlattı: “İskenderunspor'un içinde olduğu bir şike olayı. Hakemlerle kulüp arasında bir anlaşma olduğunu öğrendik. Takımı küme düşürdük, hakemin lisansını iptal ettik. Sorun çözüldü.”

Yılmaz Tokatlı, kulüplerden hakemlerle ilgili talep gelip gelmediğinin sorulması üzerine de bir defasında Bursaspor'un talebi olduğunu aktardı. Bursaspor yönetiminin, taraf tuttuğu iddiasıyla “Yılmaz Önen'i (Yılnur Önen'in babası) bizim maça göndermeyin.” dediğini belirten Tokatlı, verdiği cevabı şöyle anlattı:

“Hakem eğer kötüyse cezasını biz veririz. Sen değil. Bu hakemi bu maça göndermeyeceğim. Ama bir sonraki maçta o hakem senin maçında olacak. Hakemi kaybetmeye hakkımız yok.”