Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim A Millî Futbol Takımı'nın, Bulgaristan'la oynayacağı özel maçla ay yıldızlı ekibin başında 111. kez sahaya çıkacak.

Terim, A Millî Futbol Takımı'nın başında ilk maçına, Alman Teknik Direktör Sepp Piontek öncesi 11 Nisan 1990'da Kopenhag'da Danimarka'ya karşı 1-0 yitirilen özel karşılaşmada çıktı. Terim, bu tek maçlık görevinin ardından 27 Ekim 1993-19 Haziran 1996 tarihlerinde ay yıldızlı ekibi çalıştırdı.

Deneyimli teknik adam, daha sonra 17 Ağustos 2005 - 14 Ekim 2009 arasında ikinci döneminde Türk Millî Takımı'nın başında görev yaptı. 2013'ün sonbaharında A Millî Takım'ın başına yeniden geçen Fatih Terim, 6 Eylül'de Kayseri'deki Andorra karşılaşmasıyla bin 422 gün sonra ay yıldızlı ekibimizin başında sahaya çıktı.

A Milli Futbol Takımı, Fatih Terim yönetiminde oynadığı 110 maçta 54 galibiyet alırken, 28 kez berabere kaldı, 28 kez de mağlup oldu. Milliler bu maçlarda 165 gol atarken, kalesinde ise 122 gol gördü.

AY YILDIZI EKİBİN 8 HAZİRAN MAÇLARI

Bu arada A Millî Futbol Takımı, 8 Haziran'da bugüne kadar oynadığı üç maçtan iki galibiyet, bir de beraberlikle ayrıldı. Ay yıldızlılar, 8 Haziran maçlarında İspanya ile golsüz berabere kalırken, İskoçya'yı 4-2, Kazakistan'ı da 6-0 yenmeyi başardı. 8 Haziran maçlarında toplam 10 gol kaydeden millîler, kalesinde sadece 2 gol gördü.

Millî Takım, Bulgaristan maçının oynanacağı 8 Haziran günlerinde bugüne dek üç maça çıktı. Ay yıldızlılar 8 Haziran maçlarının ilkini 1952 yılında İspanya ile oynadı. İtalyan hakem Carpani'nin yönettiği İstanbul İnönü Stadı'ndaki özel maçta Turgay Şeren (Galatasaray), Naci Özkaya (Galatasaray, Kaptan), Vedii Tosuncuk (Beşiktaş), Mustafa Ertan (Harbokulu), Ali İhsan Karayiğit (Beşiktaş), Nusret Ülük (Beşiktaş), İsfendiyar Açıksöz (Vefa), Şevket Yorulmaz (Beşiktaş), Garbis İstanbulluoğlu (Vefa), Muzaffer Tokaç (Galatasaray), İsmet Yamanoğlu (Vefa) kadrosuyla mücadele eden Millî Takım, güçlü rakibiyle başa baş mücadele etti.

Avrupa futbolunun söz sahibi takımlarından olan İspanya, İstanbul'da A Millî Takım karşısında arzuladığı başarıyı gösteremediği gibi, Garbis İstanbulluoğlu, Muzaffer Tokaç ve İsmet Yamanoğlu'dan oluşan forvet karşısında zaman zaman zor anlar yaşadı ve 90 dakika golsüz beraberlikle sona erdi.

Millî Takım, ikinci 8 Haziran maçını ise 1960 yılında İskoçya ile oynadı. 27 Mayıs darbesinin üzerinden sadece 12 gün geçtikten sonra Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan maçı Avusturyalı hakem Eric Steiner yönetti. Teknik Direktörlüğünü Macar Ignace Molnar'ın yaptığı ay yıldızlılar, dönemin başarılı takımlarından İskoçya karşısında Turgay Şeren (Galatasaray, Kaptan), Naci Erdem (Fenerbahçe), Basri Dirimlili (Fenerbahçe), Suat Mamat (Galatasaray), Ergun Ercins (Galatasaray), Kaya Köstepen (Beşiktaş), Lefter Küçükandonyadis (Fenerbahçe), Can Bartu (Fenerbahçe), Metin Oktay (Galatasaray), Birol Pekel (Beşiktaş), Şenol Birol (Beşiktaş) on biriyle mücadele etti.

Millîler, zorlu maçı 9. dakikada Metin Oktay, 32 ve 35. dakikalarda Lefter Küçükandonyadis, 61. dakikada da Şenol Birol'un golleriyle 4-2 kazanırken, İskoçların gollerini 13. dakikada penaltıdan Caldow, 71. dakikada da Young kaydetti.

Ay yıldızlılar, son 8 Haziran maçında ise 2005 yılında Kazakistan'a yarım düzenine gol attı. İki takım, Dünya Kupası grup eleme maçında Almatı'daki Merkez Stadı'nda karşı karşıya geldi. Macar hakem Victor Kassai'nin yönettiği maçı Ömer Çatkıç (Gençlerbirliği), Hamit Altıntop (Schalke 04), Tolga Seyhan (Trabzonspor), İbrahim Toraman (Beşiktaş), Ümit Özat (Fenerbahçe, Kaptan), Gökdeniz Karadeniz (Trabzonspor), Serhat Akın (Dk. 86 Fenerbahçe), Hüseyin Çimşir (Trabzonspor), Emre Belözoğlu (Inter) Serkan Balcı (Dk. 64 Fenerbahçe), Tuncay Şanlı (Fenerbahçe), Necati Ateş (Galatasaray) Halil Altıntop (Dk. 46 Kaiserslautern), Fatih Tekke (Trabzonspor) kadrosuyla oynayan Ersun Yanal yönetimindeki Millî Takım, 12 ve 80. dakikalarda Fatih Tekke, 14. dakikada İbrahim Toraman, 40 ve 90. dakikalarda Tuncay Şanlı, 87. dakikada da Halil Altıntop'un golleriyle sahadan 6-0'lık üstünlükle ayrıldı.

HAZİRAN'DA 69 MAÇA ÇIKTIK

Millî Takım, Haziran ayların genelinde ise bugüne kadar 69 maça çıktı ve bu maçların 31'ini kazandı. Haziran maçlarının 24'ünde sahadan yenik ayrılan millîlerimiz, 14 müsabakada da berabere kaldı.

Ay yıldızlılar bu maçlarda attıkları 100 gole karşılık kalesinde 92 gol gördü. Millî Takım Haziran maçlarında en farklı galibiyetini 1954 Dünya Kupası'nda Güney Kore'yi 7-0 yenerek elde ederken, en ağır yenilgisine de aynı kupada Federal Almanya'ya 7-2 kaybederek uğradı.