FENERBAHÇE İSTEDİĞİNİ ALDI!
UEFA Avrupa Ligi A Grubu'nun 6. ve son hafta maçında Fenerbahçe sahasında Celtic ile karşı karşıya geldi. Ülker Stadyumu'nda oynanan kritik mücadelede sarı-lacivertli temsilcimiz, İskoç rakibi ile 1-1 berabere kaldı. Bu sonucun ardından Fenerbahçe grubunu 2. sırada tamamlayarak bir üst tura yükseldi, Celtic ise 3 puanla 4. olarak Avrupa'ya veda etti.

Goller: Dk. 39 Lazar Markovic (Fenerbahçe), Dk. 75 Kris Commons (Celtic)
Kırmızı Kart: Dk. 67 Diego Ribas (Fenerbahçe)

İLK YARI

İlk dakikadan itibaren topu daha fazla kontrol eden Fenerbahçe, ayağa çabuk paslarla rakip kalede pozisyon aradı. Sarı-lacivertli takım, 3. dakikada Mehmet Topal'ın şutunda topun direkten dönmesiyle ilk pozisyonuna girdi. Ritmini erken yitiren ev sahibi takım, sonraki dakikalarda rakip savunmayı açmakta zorlandı. Fenerbahçe, öne geçtiği golü Celtic'in oyun anlayışına benzer pozisyonda buldu. 39. dakikada ani atak geliştiren sarı-lacivertli ekip, İskoç ekibini savunmada az adamla yakaladığı pozisyonda Markovic ile 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu skorla tamamlandı.

Sert futboluyla Fenerbahçe'yi sindirmeye çalışan Celtic, savunma güvenliğini bırakmadan az adamla hücumlarda pozisyon aradı. Bunda 25. dakikada başarılı olan konuk ekip, Nadir Çiftçi'in ağır kaldığı pozisyonda üstünlük şansını yitirdi. Celtic, 39. dakikada ise savunmasında verdiği açık sonrası Markovic'in golüne engel olamadı ve 1-0 geriye düştü.

4. dakikada Gökhan Gönül ile iyi paslaşan Mehmet Topal, ceza alanına sağ çaprazdan girdiği anda sert vurdu ancak kalecinin de dokunduğu meşin yuvarlak yan direğe çarpıp oyun alanına döndü. Celtic savunması daha sonra topu uzaklaştırdı.
25. dakikada Bitton'un uzun pasında savunmanın arkasında topla buluşan Nadir Çiftçi, meşin yuvarlakla ceza alanına girdi. Bu oyuncunun vurmakta geciktiği pozisyonda Ba, geriden gelip yatarak aldığı topu uzaklaştırdı.
29. dakikada Diego'nun uzak mesafeden şutunda kaleci Gordon'un uzaklaştıramadığı topu ceza alanı içinde önünde bulan De Souza'nın vuruşunda, kaleci meşin yuvarlağı kornere gönderdi.
39. dakikada ani atağa çıkan Fenerbahçe, üstünlük golünü buldu. Savunmadan aldığı topla rakiplerini geçen Gökhan Gönül, sağdan savunmanın arkasına sarkan Markovic'e topu gönderdi. Ceza alanı içinde kaleci Gordon'un hamle yapamadığı meşin yuvarlağı alan Markovic, dar açıya rağmen topu filelere gönderdi ve takımını öne geçirdi: 1-0
45. dakikada Lustig'in ceza yayı içinden şutunda kaleci Fabiano, son anda meşin yuvarlağı kornere tokatladı.
Karşılaşmanın ilk yarısını Fenerbahçe, 1-0 önde tamamladı.

İKİNCİ YARI

Fenerbahçe, ikinci yarıda da oyuna hakim taraf oldu. Sarı-lacivertli takım, kendisini rahatlatacak gol için baskısını sürdürdü. Maçın 60. dakikasından itibaren daha kontrollü oynayan Fenerbahçe, 67. dakikada Diego'nun gördüğü kırmızı kartla kalan bölümde bir eksik mücadele etmek zorunda kaldı. Sarı-lacivertli takım için 67. dakikadan 75. dakikaya kadarki 9 dakikalık bölüm adeta kabus gibi geçti. Eksik kaldığı bölümlerde rakibin baskısıyla karşılaşan sarı-lacivertli ekip, 75. dakikada Commons'un golüne engel olamadı ve skorda 1-1 eşitlik oluştu. Son bölümde skoru korumaya yönelik mücadele eden Fenerbahçe, 1-1 beraberlikle adını üst tura yazdırdı.

Grubun son sırasında bulunan Celtic, bu devrede de etkili olmakta zorlandı. Karşılaşmanın 67. dakikasında Fenerbahçe'de Diego'nun kırmızı kartıyla bir fazla kişiyle oynama avantajı yakalayan İskoç ekibinin teknik direktörü Ronny Deila, 74. dakikada Johansen ve Allan'in yerine Commons-Rogic ikilisini oyuna sürdü. Bu değişikliğin sonucunu bir dakika içinde alan Celtic, 75. dakikada Commons'un golüyle 1-1 beraberliği yakaladı. Celtic, kalan bölümde yaptığı baskıyla ikinci golü bulamayınca karşılaşmadan 1-1 berabere ayrıldı.

62. dakikada Allan'ın ara pasında savunmanın arkasında Nadir Çiftçi topa hamle yaptı. Ceza alanı içinde müsait durumdaki bu oyuncudan önce kaleci Fabiano yatarak meşin yuvarlağa sahip oldu.
Fenerbahçe'de 5. dakikada sarı kart gören Diego, 67. dakikada rakibine tekme attığı gerekçesiyle direkt kırmızı kart ile takımını 10 kişi bıraktı.
75. dakikada Lustig'in sağdan ortasında ceza alanı içinde arka direkte topla buluşan Commons, meşin yuvarlağı kafayla filelere göndererek beraberliği sağladı: 1-1
80. dakikada McGregor'un ceza alanı önünden şutunda, top az farkla yandan auta gitti.
Karşılaşma 1-1 eşitlikle sona erdi.

FENERBAHÇE: 1 - CELTIC: 1

Stat: Ülker
Hakemler: Serge Gumienny, Jimmy Cremers, Thibaud Nijssen (Belçika)

Fenerbahçe: Fabiano, Gökhan Gönül, Ba, Alves, Hasan Ali Kaldırım, De Souza, Mehmet Topal, Markovic (Dk. 83 Ozan Tufan), Diego, Alper Potuk, Fernandao (Dk. 86 Caner Erkin)
Teknik Direktör: Vitor Pereira

Celtic: Gordon, Lustig, Boyata, Simunovic, Tierney, Bitton, Johansen (Dk. 74 Rogic), McGregor, Allan (Dk. 74 Commons), Armstrong (Dk. 63 Forrest), Nadir Çiftçi
Teknik Direktör: Ronny Deila

Goller: Dk. 39 Lazar Markovic (Fenerbahçe), Dk. 75 Kris Commons (Celtic)
Kırmızı Kart: Dk. 67 Diego Ribas (Fenerbahçe)
Sarı Kartlar: Dk. 5 Diego Ribas, Dk. 51 Abdoulaye Ba (Fenerbahçe); Dk. 5 Stefan Johansen, Dk. 14 Jozo Simunovic, Dk. 83 Dedryck Boyata, Dk. 90 Kieran Tierney, Dk. 90+4 Mikael Lustig (Celtic)

MAÇTAN NOTLAR

Vitor Pereira'dan 3 değişiklik

Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, UEFA Avrupa Ligi A Grubu son maçında Celtic karşısına takımını, ilk 11'de 3 değişiklik yaparak sahaya sürdü. Ülker Stadı'nda İskoç temsilcisiyle yapılan maçta Pereira, sakat ve cezalı oyuncuların çok olması nedeniyle zorunlu değişikliklere gitmek durumunda kaldı. Portekizli teknik adam, sarı kart cezalısı Luis Nani ve Simon Kjaer'in yerine Abdoulaye Ba ile Lazar Markovic'i oynattı. Sarı-lacivertlilerde bu iki zorunlu değişikliğin yanı sıra, Avrupa kupası maçlarında alışıla geldiği üzere kalede Volkan Demirel'in yerine yine Brezilyalı file bekçisi Fabiano Ribeiro'ya görev verdi.

Fenerbahçe'de 6 eksik

Fenerbahçe, Celtic karşısına 6 futbolcusundan yoksun çıktı. Sarı-lacivertlilerde sakatlıkları nedeniyle Robin van Persie, Volkan Şen, Raul Meireles ve genç oyuncu Hakan Çinemre bu kritik maçın kadrosunda yer alamadı. Molde maçında gördükleri sarı kartlarla cezalı duruma düşen Simon Kjaer ile Luis Nani de Celtic karşısında kadroya giremediler.

Yedek kulübesinde 2 genç

Fenerbahçe'de sakat ve cezalı futbolcuların fazla olması nedeniyle teknik direktör Pereira, yedek kulübesini kurmakta zorlandı. Sarı-lacivertlilerin yedeklerine genç takımdan 2 futbolcu dahil edildi. Zaman zaman ilk 18 kişilik kadroya giren ve ağırlıklı olarak 21 Yaş Altı Takımı'nda forma giyen Uygar Mert Zeybek'in yanı sıra, 19 yaşındaki Ramazan Civelek, Celtic maçının kadrosuna dahil edildiler. Bu iki genç oyuncunun yanı sıra, yedek kulübesinde Volkan Demirel, Şener Özbayraklı, Michal Kadlec, Caner Erkin ve Ozan Tufan oturdu yedek kulübesinde oturdu. Fenerbahçe'de Mehmet Topuz ise UEFA listesinde olmamasından dolayı kadroya giremedi.

Lazar Markovic 6 maç sonra ilk 11'de

Fenerbahçe'nin Liverpool'dan kiraladığı Sırp futbolcu Lazar Markovic, 6 maç sonra ilk 11'de forma şansı buldu. En son Spor Toto Süper Lig'in 10. haftasındaki Osmanlıspor maçına ilk 11'de başlayan Markovic, bu karşılaşmada sakatlık yaşadı. Sakatlığından dolayı takımının ligde ve Avrupa'da oynadığı 4 maçı kaçıran Markovic, son iki lig karşılaşmasında ise yedek kulübesinden oyuna dahil oldu. Sarı-lacivertlilerin Senegalli stoperi Ba ise 7 maç sonra forma şansı buldu. Ligde 25 Ekim'de oynanan Galatasaray derbisinden sonra sakatlanan Ba, formasını Bruno Alves'e kaptırmıştı. Ligde ve Avrupa'da oynanan son 7 müsabakada yer alamayan Ba, 1,5 ay sonra cezalı Kjaer'in yerine forma giydi.

Celtic'te Nadir Çiftçi ilk 11'de

İskoç ekibinin kadrosunda yer alan Türk futbolcu Nadir Çiftçi, karşılaşmaya 11'de başladı. 19 Yaş Altı Milli Takımı'nda 7 kez forma giyen Nadir, 2011-2012 sezonunu Kayserispor kadrosunda geçirmişti. Grupta sadece Molde maçlarında sonradan oyuna giren 23 yaşındaki futbolcu, Fenerbahçe karşısında Celtic'in gol silahı oldu.

Pierre Van Hooijdonk maçı izlemeye geldi

Fenerbahçe'de 2003-2005 yılları arası forma giyen ve iki şampiyonluk yaşayan eski Hollandalı futbolcu Pierre Van Hooijdonk, karşılaşmayı stattan takip etti. Bir dönem Celtic'te de oynayan Van Hooijdonk'a, sarı-lacivertli taraftarlar sevgi gösterisinde bulundu.

Celtic'e koreografiyle gönderme

Fenerbahçeli taraftarlar, Celtic maçında görsel bir şova imza atarak rakiplerinin armasına göndermede bulundu. Takımlar seremoni için sahaya çıktığında Okul Açık Tribünü'nde kartonlarla hazırlanan koreografi açıldı. Koreografide önce Celtic'in armasında bulunan yoncanın üzerinde çarpı gözüktü. Daha sonra yukarıdan inen bayrakta yoncanın yerine Fenerbahçe'nin ambleminde yer alan palamut dalı aldı. Koreografinin altında ise İngilizce olarak, "Dört yaprağa ihtiyacınız yok, sadece inanın" yazılı pankart açılarak İskoç kulübüne gönderme yapıldı. Sarı-lacivertli taraftarlar, Ülker Stadı'nın büyük bölümünü doldurdu. Karşılaşmayı 40 bine yakın Fenerbahçeli taraftar izledi. Celticli taraftarlar da takımlarını yalnız bırakmadı. Ülker Stadı'nda kendilerine ayrılan bölümde maçı takip bin 500'e yakın İskoç taraftar, takımlarına destek oldu. Öte yandan, Fenerbahçe'nin milli futbolcusu Caner Eriki, Migros Tribünü'nde bir grup taraftarın kendisini çağırması üzerine o bölüme gitti. Taraftarlar Caner'e çiçek vererek sevgi gösterilerinde bulundu.

İki kulüp yöneticileri yemekte buluştu

Karşılaşmadan önce Fenerbahçe Kulübü, İskoç kulübünün yetkilileriyle yemekte bir araya geldi. Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'ndeki yemeğe, sarı-lacivertli kulüp adına başkan vekili Mithat Yenigün, genel sekreter Mahmut Uslu ile asbaşkanlardan Ozan Balaban ve Şekip Mosturoğlu katıldı. Mithat Yenigün yemekte Celtic Kulübü Başkanı Ian Bankier'e bir plaket hediye etti.

Fenerbahçe, turu bir puanla kaptı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi A Grubu son maçında İskoçya'nın Celtic takımıyla 1-1 berabere kalarak adını adını ikinci tura yazdırdı. Fenerbahçe, bu skorla puanını 9'a çıkarttı ve A Grubu'nu Molde'nin ardından ikinci sırada tamamlayarak bu kulvarda adını son 32 takım arasına yazdırmayı başardı. Grubun diğer karşılaşmasında ise Hollanda ekibi Ajax ile Norveç temsilcisi Molde 1-1 berabere kaldı. Daha önce gruptan çıkamaması kesinleşen Celtic ise A Grubu'nu 3 puanla bitirdi. Ülker Stadı'nda grupta iddiası kalmayan Celtic'i ağırlayan sarı-lacivertliler, gruptan çıkmak için beraberliğin yeterli olduğu maçın ilk yarısını 39. dakikada Lazar Markovic'in attığı golle 1-0 önde tamamladı. Sarı-lacivertliler, Diego Ribas'ın 67. dakikada kırmızı kart görmesiyle oyun kontrolünü rakibine bıraktı ve Celtic 75. dakikada Kris Commons'la skora dengeyi getirdi. Karşılaşmanın geride kalan bölümünde başka gol olmadı ve Fenerbahçe, tur için gerekli olan bir puanı alarak ikinci tura yükseldi.

Lazar Markovic siftah yaptı

Fenerbahçe'nin Liverpool'dan sezon başında kiraladağı Markovic, sarı-lacivertli formayla ilk golünü Celtic karşısında kaydetti. Geçirdiği sakatlıktan sonra az forma şansı bulan ve 6 maç sonra Celtic karşısında ilk 11'de sahaya çıkan Markovic, 39. dakikada takımını öne geçiren gole imza attı. Sarı-lacivertli formayla ikinci Avrupa kupası maçına çıkan Sırp kanat oyuncusunun golünde, Celtic kalecisi Craig Gordon'un da büyük hatası vardı. Markovic'ten önce topa yetişen İskoç kaleci meşin yuvarlağı ıska geçince, Sırp futbolcu topu boş ağlara gönderdi. Gordon, 2-2 biten ilk maçta Jose Fernandao'nun attığı birinci golde de hata yapmıştı. Öte yandan, sarı-lacivertlilerin Mehmet Topal'la 4. dakikada bir topu da direkten döndü.

Diego Ribas kırmızı kart gördü

Fenerbahçe'nin Brezilyalı futbolcusu Diego Ribas, karşılaşmanın 67. dakikasında topsuz alanda rakibine yaptığı müdahale nedeniyle kırmızı kart gördü. Stefan Johansen'le girdiği mücadele sonrası topsuz alanda rakibine tekme atan Brezilyalı oyuncu, Belçikalı hakem Serge Gumienny tarafından oyundan ihraç edildi. Diego'nun kırmızı kartı nedeniyle sarı-lacivertli takım uzatmalar hariç 23 dakika sahada 10 kişi mücadele etti. Diego ve Johansen maçın henüz başında birbirleriyle tartışmaya başladı. Karşılaşmanın 4. dakikasına bir pozisyon sonrası iki futbolcu birbirini iterek tartışmaya başladı ve araya giren futbolcular olayın büyümesini engelledi. Hakem Gumienny, bu pozisyondan sonra iki futbolcuya da sarı kart gösterdi. Öte yandan Fenerbahçe, ligde son oynadığı Gaziantepspor maçından sonra bu karşılaşmayı da 10 kişi tamamlamak zorunda kaldı. Gaziantep deplasmanında Hasan Ali Kaldırım'ın 30. dakikada kırmızı kart görmesiyle sarı-lacivertliler müsabakayı 10 kişi bitirmişti.

Fenerbahçe maçı forvetsiz tamamladı

Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, Diego'nun kırmızı kart görmesiyle yaptığı değişikliklerle takımını son dakikalarda forvetsiz oynattı. Maçın 86. dakikasında Fernandao'yu kenara alan Portekizli teknik adam, oyuna Caner Erkin'i dahil etti. Fenerbahçe geri kalan bölümü 4 savunma ve 5 orta saha oyuncusuyla tamamladı. Pereira ilk değişikliğini ise maçın 83. dakikasında Markovic'in yerine Ozan Tufan'ı alarak yaptı. Tecrübeli teknik adam son değişiklik hakkını ise kullanmadı.

Kris Commons oyuna girdi ve gol attı

Celtic'in İskoç futbolcusu Kris Commons, oyuna girdikten sadece bir dakika sonra Fenerbahçe filelerini havalandırdı. Maçın 74. dakikasında Scott Allan'ın yerine oyuna dahil olan Commons, 75. dakikada şık bir kafa vuruşuyla attığı golle takımının skoru dengelemesini sağladı. Bu golden sonra büyük sevinç yaşayan Celticli taraftarlar, yaktıkları meşaleyi bulunduğu bölümden Fenerbahçeliler'in yer aldığı Maraton Tribünü'ne attı. Sarı-lacivertli taraftarlar bunun üzerine İskoç seyircilere tepki gösterdi.

Gökhan Gönül beğeni topladı

Fenerbahçe'nin milli futbolcusu Gökhan Gönül, Celtic maçında gösterdiği performansla beğeni topladı. Özellikle hücuma sık çıkışlarıyla sağ kanadı oldukça etkili kullanan tecrübeli savunma oyuncusu, Markovic'in golünde de başrolü oynadı. Savunma arkasına attığı topla Markovic'in golüne asist yapan Gökhan'ı taraftarlar karşılaşma sırasında tezahüratlarla destekledi. Gökhan da taraftarlara alkışlarla karşılık verdi. Maçtan sonra da taraftarlar Gökhan'ı tribüne çağırdı. Taraftarları kırmayan milli futbolcu, armasını öperek taraftarları alkışladı.

Seri başı olamadı

Fenerbahçe grubu 2. sırada bitirerek ikinci tur için seri başı takımlar arasında olma şansını yakalayamadı. UEFA Avrupa Ligi'nde ikinci tura yükselen Fenerbahçe, grubunu lider bitiremediği için kura çekimine seri başı olmayan takımlar arasında girecek.

Kötü başladı iyi bitirdi

Fenerbahçe, yenilgiyle başladığı grup aşamasına iyi bir şekilde tamamlayarak adını son 32 takım arasına yazdırdı. Sezona UEFA Şampiyonlar Ligi ümidiyle başlayan ve 3. ön eleme turunda Shakhtar Donetsk'e elenen Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'ne play-off turunda Atromitos'u saf dışı bırakarak gruplara kaldı. A Grubu'na Molde karşısında sahasında aldığı 3-1'lik beklemediği bir mağlubiyetle başlayan sarı-lacivertliler, daha sonra oynadığı 5 maçta da yenilgi yüzü görmeyerek 2. tura çıktı. Fenerbahçe, son 5 maçında 2 galibiyet elde ederken 3 kez de rakipleriyle berabere kaldı.

Üst üste 4. kez gruptan çıktı

UEFA Avrupa Ligi A Grubu son maçında İskoçya'nın Celtic takımıyla 1-1 berabere kalan ve 9 puanla ikinci sırada son 32 takım arasına kala Fenerbahçe, üst üste 4. kez gruplardan çıkmayı başardı. UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi adı altında gerçekleştirilen organizasyonda bu sezon dahil olmak üzere gruplarda 4 kez yer alan sarı-lacivertli takım, yine adını üst tura yazdırdı. Fenerbahçe, 2006-2007 sezonu UEFA Kupası'nda tek maç üzerinden oynanan karşılaşmalar sonunda, 5 takımın yer aldığı grubunu 3. sırada tamamlayarak tur atladı. Newcastle United, Celta Vigo, Palermo ve Eintracht Frankfurt ile aynı grupta yer alan sarı-lacivertli ekip, rakipleriyle yaptığı 4 maçta 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 yenilgi alıp, 4 puan topladı. Fenerbahçe, H Grubu'nu 3. sırada bitirerek bir üst turda mücadele etme hakkı kazandı. Sarı-lacivertli ekip, 2. turda Hollanda temsilcisi AZ Alkmaar ile sahasında 3-3 berabere kalıp, deplasmanda aldığı 2-2 eşitlikle elendi.

2009-2010'da lider oldu

Fenerbahçe, 2009-2010'da UEFA Avrupa Ligi adı altında oynanan organizasyonda grup maçlarında daha başarılı performansa imza attı. Bir kez daha H Grubu'nda yer alan sarı-lacivertli takım; Twente, Sherrif ve Steaua Bükreş ekiplerine karşı çift devreli lig usulüne göre yapılan mücadelede üstünlük sağladı. Rakiplerini 6 maçta 5 kez mağlup eden Fenerbahçe, sadece bir kez yenildiği grubu 15 puanla lider olarak tamamladı. Sarı-lacivertli ekip, grup maçlarındaki başarıyı 2. turda tekrarlayamadı ve Lille ekibine elendi. İlk maçta rakibiyle 1-1 berabere kalan Fenerbahçe, rövanş mücadelesinden 2-1 mağlup ayrıldı.

2012-2013'te gruptaki başarısını ileriye taşıdı

Sarı-lacivertli ekip, 2012-2013'te ise gruptaki başarısını ileriye taşımayı bildi. C Grubu'nda UEFA Avrupa Ligi mücadelesi veren Fenerbahçe; Borussia Mönchengladbach, Olympique Marsilya ve AEL Limassol takımları karşısında 4 galibiyet, birer beraberlik ve yenilgi sonunda 13 puanla zirvede yer aldı. Lider olarak 2. tura yükselen Fenerbahçe, bu turda BATE Borisov'u 1-0 ve 0-0'lık skorlarla eledikten sonra, 3. turda Viktoria Plzen'e 1-1 ve 1-0'lık galibiyetle üstünlük kurarak adını çeyrek finale yazdırdı. Çeyrek finalde Lazio'yu ilk maçta 2-0 mağlup eden sarı-lacivertli ekip, rövanş maçından 1-1 berabere ayrılarak yarı finale yükseldi. Fenerbahçe'nin bu başarılı yolculuğu yarı finalde son buldu. Benfica ile eşleşen sarı-lacivertli ekip, rakibini ilk maçta 1-0 yenmesine rağmen ikinci maçı 3-1 yitirerek finale yükselmeyi başaramadı.

Bu sefer ikinci sırada çıktı

Fenerbahçe, 2015-2016 sezonunda grup mücadelesini ikinci sırada tamamlayarak 2. tura yükseldi. A Grubu'nda Molde, Celtic ve Ajax ile eşleşen sarı-lacivetliler, 6 karşılaşmada 2 galibiyet, 3 beraberlik ve bir yenilgiyle 9 puan toplayıp, lider Molde'nin ardından ikinci sırada yer aldı. Fenerbahçe, 4 defa yer aldığı grup maçlarında 12 galibiyet, 5 beraberlik ve 5 yenilgi aldı.

milliyet