Sepp Blatter ve Michel Platini’nin FIFA Etik Komitesi tarafından 90 gün süre ile futbolla ilişkili tüm görevlerinden uzaklaştırılmalarından sonra FIFA İcra Komitesi 20 Ekim tarihinde olağanüstü toplantı kararı aldı.

Zürih’teki FIFA merkezinde gerçekleşecek olan toplantıda Blatter’in istifası sonrası 26 Şubat'ta planlanan FIFA’nın olağanüstü kongresi ve başkanlık seçimlerinin ertelenme ihtimali görüşülecek.

8 Ekim Perşembe günü FIFA Etik Komitesi'nin açıkladığı kararlar dünya medyasında ‘futbolun kara günü’ şeklinde yorumlandı. Zira Etik Komitesi 26 Şubat'ta yapılacak yeni başkanlık seçimlerinin en önemli iki adayı olan rüşvet iddialarının merkezindeki FIFA Başkanı Sepp Blatter ve UEFA Başkanı Michel Platini’nin 3 ay süresince tüm görevlerinden uzaklaştırıldığını açıkladı. Komite ayrıca Blatter’in yerine adaylar arasında gösterilen eski FIFA Başkan Yardımcısı Güney Koreli Chung Mong-joon’u 6 yıl süre ile futbol ilişkilerinden men etti.

Komitenin Blatter hakkında almış olduğu tedbir kararında, İsviçre Başsavcılığının geçen ay Blatter aleyhine açtığı davada, 2010 ve 2014 Dünya Kupalarının televizyon haklarını Karayip Federasyonları Başkanı Jack Warner’e piyasa değerinin çok altına satılmasına karşılık aldığı rüşvet iddiaları, ayrıca Platini’ye 2011 yılında 2 milyon İsviçre Frangı rüşvet verdiği iddialarının etkili olduğu belirtiliyor.

BLATTER VE PLATİNİ KARARA İTİRAZ ETTİLER

Karar sonrası avukatı aracılığı ile açıklamada bulunan FIFA’nın 17 yıllık patronu Blatter, Etik Komitesi'nin disiplin ve etik yasalarını takip etmediği suçlamasında bulunarak hayal kırıklığı içinde olduğunu vurguladı. Blatter’in avukatları Etik Komitesi'nin aldığı kararda İsviçreli savcıların henüz netleşmeyen suçlamalarının etkisinde kalarak karar aldıklarını vurguladılar. Alınan karar sonrası FIFA başkan vekilliğine en kıdemli icra başkan yardımcılarından aynı zamanda Kamerun Federasyonu Başkanı İssa Hayatou getirildi.

UEFA Başkanı Michel Platini’ye ise UEFA İcra Kurulundan destek geldi. Platini’nin gerekli tüm prosedürleri takip edeceği açıklanırken, komite henüz yerine vekalet edecek bir başkan yardımcısı atamayı düşünmediklerini açıkladı.

PLATİNİ’NİN AVUKATI: MİCHEL PLATİNİ’NİN SEÇİMLERDE ŞANSI KALMADI

Michel Platini’nin avukatı, Cenevre Üniversitesi spor hukuku uzmanlarından Henry Peter ise FIFA’nın çok ciddi bir yeni yapılanmaya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Blatter’in uzun süre görevde kalan bir kişi olarak gerçeklikten ve sorumluluklarından uzaklaştığını vurgulayan Peter, Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC’ye atıfta bulunarak, FIFA’nın top yekun bir reforma ihtiyaç duyduğunu aktardı.

Henry Peter ayrıca Platini’nin tüm tecrübe ve birikimlerinin yanında Etik Komitesinin hak mahrumiyeti kararı sonrası müvekkilinin 26 Şubattaki başkanlık seçimlerinde ciddi bir yara aldığını, seçimlerde ise şansının kalmadığını vurguladı.