FIFA yeni uygulaması ile pasif ofsaytı tarihe gömüyor. Artık bir gol pozisyonunda yer alan ve ofsaytta bulunan futbolcu, topla temas etmese ya da pozisyondan kaçmaya çalışsa dahi ofsayt olarak değerlendirilecek. FIFA yeni kuralı "Bir oyuncu rakip oyuncunun topla oynama yeteneğini etkileyecek bir eylemde bulunursa bu ofsayt olarak cezalandırılır" ifadeleri ile açıkladı.

Bir gol pozisyonunda yer alan ve ofsaytta bulunan futbolcu, topla temas etmese ya da pozisyondan kaçmaya çalışsa dahi yan hakemler 'ofsayt' bayrağını kaldıracak. Yeni kural, FIFA tarafından, "Bir oyuncu rakip oyuncunun topla oynama yeteneğini etkileyecek bir eylemde bulunursa bu ofsayt olarak cezalandırılır" ifadeleri ile tanımlandı.

Oyuncu pozisyonun içinde sayılacak
Örneğin, ofsayt pozisyonunda yer alan bir oyuncu, kaleye doğru çekilen şut sırasında hiçbir hamle yapmasa ve top sadece yanından kaleye gidip gol olsa dahi 'ofsayt' bayrağının kalkmasına neden olacak. Bu şekilde atılmış bir gol artık geçerli sayılmayacak. Yeni kuralda oyuncu topa dokunma niyeti taşımasa bile pozisyonun içinde olacak. Eski kuralda, oyuncu topa dokunmadığında ya da pozisyonda sabit kaldığında ofsayt kararı verilmiyordu. (Yenisafak)

OFSAYT NEDİR?

Ofsayt, FIFA Genel Sekreteri Urs Lins imzasıyla ülke federasyonlarına gönderilen 968 nolu sirkülere göre kafasının, vücudunun veya ayağının herhangi bir bölümünün rakibin kale çizgisine toptan ve son rakipten daha yakın olduğu anlamına gelmektedir. Kollar bu tanıma katılmamıştır. Futbol baş, vücut ve ayaklarla oynanır. Eğer bunlar rakibin kale çizgisine yakınsa orada potansiyel bir avantaj vardır. Yalnızca kollar rakibin ilerisindeyse, kazanılacak bir avantaj yoktur şeklinde yapıldı.

Sadece ofsayt pozisyonunda bulunmak bir ihlal değildir.


Oyuncu şu pozisyondayken ofsayttadır:

Karşı takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın olduğu durum

Oyuncu şu pozisyonlarda ise ofsayt değildir:

Kendi yarı sahasındaysa,
Sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizadaysa,
Son iki rakip oyuncuyla aynı hizadaysa.

Ofsayta yakalanmış bir oyuncu.
Ofsayt pozisyonundaki bir oyuncu, topun takım arkadaşına dokunduğu veya takım arkadaşının topla oynadığı anda hakemin kanaatine göre:

Oyuna müdahale ederek,
Rakibe müdahale ederek,
Bulunduğu pozisyondan avantaj elde ederek aktif oyuna dahil olursa ofsayt olarak cezalandırılır.

Şu şekillerde ofsayt olmaz:

Taç atışı
Köşe vuruşu
Kale vuruşu

Kural İhlali Nedeniyle Verilen Ceza

Hücum yapan takımın bir oyuncusu ofsayttaysa karşı takıma endirekt serbest vuruş verilir ve vuruş ofsaytın olduğu noktadan kullanılır.