Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) olağan zirvesi olaylı başladı.

Kongre için İsviçre'nin Zürih kentinde bir araya gelen FIFA delegelerinin konakladığı hotele sabahın erken saatlerinde polis baskını yapıldı. İsviçre Adalet Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre rüşvet operasyonu kapsamında altı üst düzey yetkili göz altına alındı. Basına yapılan açıklamada şüphelilerin 100 milyona varan rüşvet ve yolsuzluk iddialarına karıştığı ve Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) iade edileceği belirtildi. Açıklamada ayrıca, İsviçreli güvenlik güçlerinin New York savcılığın başvurusu üzerine harekete geçtiği de belirtildi.

İSİMLER AÇIKLANDI

New York Times gazetesinin haberine göre; Kostarika'dan Eduardo Li, Kayman Adalarından Jeffrey Webb, Trinidad ve Tobago'dan Jack Warner ve Güney Amerika Futbol Federasyonu Başkanı Eugenio Figueredo göz altına alınan delegeler arasında yer aldı. İsimleri açıklanmayan kişilerle birlikte bu sayının 15'e çıktığı da iddia ediliyor.

Bilindiği gibi 2018 ve 2022 Dünya Kupaları’nın sırasıyla Rusya ve Katar’a verilmesi son dönemde büyük tartışmaları da beraberinde getirmişti. Bazı FIFA yetkilileri dolandırıcılık, sahtekarlık ve şantajla suçlanmıştı.

Amerika merkezli yönetilen operasyonda gözaltına alınan isimlerin Amerika’ya iade edilmesi isteniyor. Fakat konu hakkında New York Times’a konuşan bir yetkili bu sürecin aylar ve hatta yıllar alabileceğini söyledi.

Sepp Blatter yönetimindeki FIFA, uzun bir süreden bu yana rüşvetle anılıyordu.