Spor eski bakanlarından Fikret Ünlü, bütün dönemlerin sorunun yönetim sorunu olduğunu, siyasilerin yönlendirmeleriyle bir şeyler yapılmaya çalışıldığını ancak sonuç alınamadığını söyledi.

Geleneksel olarak düzenlenen TSYD 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri’nin açılışında konuşan eski bakan Fikret Ünlü sporun yönetimsel sorununa değindi. Herkesin aynı davanın insanları olduğunu ifade eden Ünlü, "Aynı hedefler ve amaçlar için çalışıyoruz. Tek amacımız Türkiye’de sporu uluslararası arenada başarıya ulaştırabilmek. Ama burada acı bir gerçeği itiraf etmek istiyorum. İtiraf etmek derken kendim de içinde olduğum için söylemek istiyorum. Bütün dönemlerin en büyük sorunu ne yazık ki yönetim sorunudur." diyerek, şöyle konuştu:

"20 milyonun üzerinde sporcu potansiyeli olan, 61 tane federasyon başkanı, ellinin üzerinde spor meslek yüksekokulu, binlerce öğretim görevlisi, spor uzmanları ve milyonlarca sporcusu olan Avrupa standartlarında tesisleri ile bu büyük ülkede başarıya ulaşamıyoruz. Bunun tek bir nedeni var hepimizin içinde bulunduğu bir sorun olarak söylüyorum yönetim sorunudur.

Bu ülkede dünyaya gelen çocuk babasının adını öğrenmeden kulüplerin, tuttuğu takımın adını öğretiyoruz. Bu kadar büyük ilgi alanı toplumun her kesiminin ortak sevinç kaynağı ve üzüntü kaynağı. Ama bunu derleyip toparlayıp başarıya ulaştıramıyoruz. Bu neden böyle ben dahil hepimiz bazı görevlere geliyoruz.

Kendimden örnek vereyim. Göreve geliyorum yakın çevremde ki insanların telkinleriyle siyasi otoritelerin baskı ve yönlendirmeleriyle tesisleri illerde ilçelerde onların yönlendirmesiyle yapıyoruz. Onların telkinleriyle yönetmelikler, tüzükler, yasalar çıkarıp kurallar koyuyoruz. Ama sonuç alınamıyor."

Bunu çözmenin bir tek yolu olduğunu TSYD’nin yaptığı gibi güçlü güzel toplantılar yapma olduğunu ifade eden Ünlü, şunları kaydetti:

"Sporun her bileşenini içine alan 3 ayda bir üniversitelerde bilgi paylaşımı toplantıları yapıyorduk. Bu toplantılarda illerin valileri, belediye başkanları, il müdürleri da hazır bulunuyorlar. Tesis yapılacağı zaman da nereye yapılacağı, ulaşımı da tartışılıyor ve yönlendirmeler yapılıyor. Bu vesileyle de hatalı tesis olmuyor.

Arkadaşlar Beden Terbiyesi Genel Müdürü'yken işçi olarak aldığım arkadaşım karşıma Beden Terbiyesi Genel Müdür vekili olarak çıktı. Memur olarak alıyorsun amir olarak karşına çıkıyor. Bunlar da bizim diğer yanlışlarımız."