Dünya Boks Birliği ve Dünya Boks Konseyi yarı orta sıklet şampiyonu 66.22 kiloda Floyd Mayweather ile Dünya Boks Organizasyonu yarı orta siklet şampiyonu 65.77 kiloda Manny Pacquiao, ‘yüzyılın maçı’ olarak nitelendirilen müsabakada karşılaştı.
ABD’nin Las Vegas şehrinde bulunan MGM Grand Garden Arena’da 16 bin 507 biletli seyircinin izlediği mücadelede 12. raunt sonunda hakem puanlarıyla Mayweather kazandı.

‘Bana göre ben kazandım’

Hakemlerin kararına yoğun şekilde itiraz eden Pacquiao, “Bana göre ben kazandım. Burada bir yanlış var. Ben ona daha fazla vurdum ve ben onun daha fazla canını acıttım” ifadelerini kullandı. Maçtan önce omzunda bir yırtık oluşan Pacquiao, ABD’de yayın yapan Yahoo Sport kanalından Kevin Iole’un iddiasına göre maçın iptalini istemiş, ancak organizasyon ekibi daha önceden boksörün sağlık durumunun iyi olduğu yönünde yaptığı açıklama sebebiyle talebi kabul etmemiş.

Şampiyon Mayweather ise maç sonunda kendinden övgüyle bahsederek, “Akıllı bir savaşçı gibiydim. Rakibim devamlı hareket ettiği için yumruk atmak kolay değildi. Ancak onu dışarıda tuttum” dedi. Rakibinin omzu konusunda yaptığı açıklamalar için ise espri yapmaktan çekinmedi. Mayweather yaptığı açıklamada ‘Her iki elim ve omzumda sakattı, ama ben her zaman kazanmak için bir yol bulurum” şeklinde konuştu.
Ayrıca emeklilik durumuyla ilgili de konuşan şampiyon, eylül ayında son maçına çıkacağını doğruladı, “Neredeyse 40 yaşına geldim. Artık bırakma zamanı. 18 yıldır bu işi yapıyorum” diye konuştu.

Altın yumruk

Yaklaşık 5 yıldır süren çalışamlar sonrasında yapılaması karara bağlanan yüzyılın maçı, aynı zamanda parasal anlamda da rekorları kırdı.
Bilet satışı, yayın gelirleri ve sponsporluk anlaşmalarıyla beraber bütün gelir 400 milyon doları (1 milyar 80 milyon lira) aştı. Müsabakayı evden izlemek isteyen boks severler, izle-öde sistemiyle 89.95 dolar ödemek zorunda kaldı.

‘2 gazeteci arenaya alınmadı!’

ABD’li boksör Floyd Maywaether’ın kendisinin kadınlara yönelik şiddetini haber yapmaları nedeniyle CNN’den Rachel Nichols ve ESPN’den Michelle Beadle’ın müsabakaya girişlerine engel olduğu iddia edildi. Kadın gazeteciler Twitter hesapları üzerinden bu durumu duyururken Maywaether’ın basın sözcüsü Kelly Swanson iki gazetecininde iftira attığını öne sürdü.
Müsabaka için özel bir madde konularak 300 milyon dolar değer biçildi. Tarihin en yüksek ödülü ünvanını kazanan Mayweather, anlaşma gereği ödülün yüzde 60’ını yani 180 milyon doları, Pacquiao da yüzde 40’ını yani 120 milyon doları kasasına koydu.

‘Şeytana karşı iyi adamın’ maçı

Maç öncesi yapılan tartışmalardan biride, her iki boksörün geçmişleri oldu. Filipinli Pacquiao’nun antrenörü Freddie Roach, maçı ‘Şeytana karşı iyi adamın maçı’ olarak adlandırdı. Bunun nedeni ise, maçın galibi olan Mayweahter’ın 7 kez 5 farklı kadına ‘şiddet uygulamaktan’ tutuklanmasıydı. Mayweather, başka bir kadınla nişanlı iken, 3 çocuğunun annesi olan eski kız arkadaşı Josie Harris’i başka bir adamla görüştüğü için hastanelik etmişti. ABD basını ise, bu kampanyaya karşı, Filipinler’de milletvekilliği yapan Pacquiao’nun sezeryene karşı tavrını gündeme getirdi.