Galatasaray, Beşiktaş’ı mağlup ederek Süper Kupa’yı beşinci kez müzesine götürdü. Uzatmalarla birlikte 1-1 sona eren ve penaltılara giden maçta Muslera yaptığı kurtarışlarla maça damga vurdu.
Lig şampiyonu ve Ziraat Türkiye Kupası şampiyonunun mücadele ettiği Süper Kupa maçında normal süre golsüz eşitlikle sona erdi. Uzatmaların ilk 15 dakikasında Galatasaray öne geçerken, ikinci uzatma dakikalarında ise Beşiktaş cevap verdi. Uzatmalarla birlikte 1-1 sona eren maç penaltılara gitti ve penaltılarda ise Galatasaray siyah-beyazlı rakibini 4-1’lik skorla mağlup ederek Süper Kupa’ya uzandı.
Galatasaray baskıyla başladı
Mücadelenin ilk 10 dakikasında Galatasaray, siyah-beyazlı takıma karşı bariz üstün oynadı. Özellikle rakibe baskı yaparak top göstermeyen sarı-kırmızılılar, Bruma’yla hızlı çıkarak etkili olmak istedi. Rakibini savunmada iyi karşılayan Beşiktaş, kendi sahasına da iyi yerleşerek kalesini bu dakikalar içerisinde başarılı bir şekilde kalesini savundu. İlk çeyrekte Chedjou’nun kafa vuruşunda Tolga’nın ellerinde kalan top ve Carole’un hatasını değerlendiremeyen Cenk Tosun’un pozisyonları akıllarda kaldı.
Beşiktaş dengeyi buldu
Süper Kupa mücadelesinde ilk çeyrek geride kalırken sarı-kırmızılı takımın yüzde 75’e 25 topla oynama yüzdesi gözlerden kaçmadı. Ancak ikinci çeyrekte siyah-beyazlılar Atiba ve Oğuzhan’ın top yapmasıyla rakip alana yavaş yavaş yerleşmeye başladı. Tosic’in sol kanattan çıkışları sarı-kırmızılı futbolculara sorun çıkartırken, Tolgay’ın derinlemesine vermeye çalıştığı paslarla Cenk’i ileride etkin kılmaya çalıştı. Maçta tempo 24. dakikalara kadar hiç düşmezken bu dakikalarda sahaya Galatasaray taraftarının olduğu bölümden atılan meşaleler sebebiyle müsabakaya 3 dakikalık bir ara verildi. İkinci çeyrekte Beşiktaş’ta Oğuzhan siyah-beyazlı orta sahayı toparlarken, Galatasaray’da Bruma rakip yarı alanı hızıyla bir kaç kez geçerek rakip kalede tehlikeli ataklar oluşturmaya çalıştı.
Devreye golsüz girildi
Maçın en etkili pozisyonu 34. dakikada Oğuzhan’ın ayağından geldi. Yıldız orta sahanın ceza sahası dışı sol çaprazından kullandığı frikikte Muslera meşin yuvarlağı son anda direğin dibinden çeldi. 40. dakikada ise Bruma’nın Tosic’e ceza alanı içerisinde yaptığı faule rağmen hakem Mete Kalkavan pozisyonu devam ettirdi. Bu dakikalarda korner atışı sonrası Cenk Tosun’un Podolski’yle girdiği ikili mücadele sonrası ise Alman golcü sakatlanarak 44. dakikada yerini Eren’e bıraktı. Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz eşitlikle sona erdi.
Quaresma oyunda
İkinci yarı başlarken Beşiktaş’ta Kerim oyundan çıktı, yerine Ricardo Quaresma girdi. Teknik Direktör Şenol Güneş bu değişiklikle Olcay’ı Andreas Beck’in önüne sağ kanata alırken, buradan ilk yarıda etkili ataklar yapan Bruma’nın çıkışlarına önlem aldı.
Tempo düştü
Hem havanın sıcak olması hem de sezon başı olması sebebiyle ikinci devre ilk yarıya göre daha düşük tempoda oynandı. İki takımda birbirinin orta sahalarını ilk devreye oranla daha hızlı geçerken bu devrenin en etkili atağı 69. dakikada Sinan Gümüş’ün organize ettiği atakta Sneijder’in ceza sahasına etkili pasıyla Necip’in ters bir vuruşla direğin dibinden kornere gönderdiği topla geldi. Neredeyse karşılaşmanın son dakikalarına kadar iki takımda da yorgunluklar bireysel performans olarak saha içi performansa yansıdı.
Cenk saç-baş yoldurdu
Takım boyları karşılaşmanın son dakikalarında 60 metreye kadar uzarken, 88’de Beşiktaş hızlı çıktı. Ceza sahası sol çaprazına Oğuzhan’ın şık pasıyla içeri giren Ömer topu Cenk’e bıraktı. Cenk Tosun’un Muslera ile karşı karşıya kaldığı pozisyondaki vuruşunda meşin yuvarlak Uruguaylı file bekçide kaldı. 90 dakika golsüz eşitlikle devam ederken 3 dakika gösterilen uzatmaların 1’nci dakikasında yine Cenk net fırsattan yararlanamadı ve mücadelenin normal süresi 0-0 sona erdi.
Perdeyi Hakan Balta açtı, Chedjou kapattı
90 dakikası golsüz sona eren maçın ilk uzatma devresinde Galatasaray golü buldu. 100. dakikada Sneijder’in kullandığı serbest vuruşta Hakan Balta arka direkte müsait pozisyonda meşin yuvarlağı kaleci Tolga’nın sağından ağlara gönderdi. 1-0
Kalesinde gördüğü golün ardından ataklarını hızlandıran Beşiktaş’ta Quaresma 105. dakikada kullandığı frikikte Muslera kritik bir kurtarışa imza attı. 107. dakikada ise Olcay’ın sağ kanattan ortaladığı topa ceza sahası arka direkte Quaresma’nın kafa vuruşunda Chedjou’nun altıpasta yaptığı hatalı vuruşla meşin yuvarlak kaleci Muslera’nın bakışları arasında filelere gitti. 1-1 Karşılaşmanın uzatma dakikaları 1-1 eşitlikle sona ererken penaltı atışlarına gidildi.
Muslera kurtardı
Beşiktaş adına Oğuzhan ve Atiba’nın vuruşlarında Muslera başarılı kurtarışlara imza atarken, Cenk Tosun ise penaltı atışında meşin yuvarlağı farklı şekilde dışarı gönderdi. Galatasaray’da ise Selçuk İnan, Tolga Ciğerci ve Hakan Balta penaltı atışlarını gole çevirerek Süper Kupa’yı takımlarına kazandırdı.