TFF Süper Kupa finalinde bu akşam Galatasaray ile Bursaspor karşı karşıya gelecek. Spor Toto Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası şampiyonunu karşı karşıya getiren TFF Süper Kupa final mücadelesi hem Galatasaray hem de Bursaspor açısından büyük önem taşıyor. Peki Galatasaray - Bursaspor maçı saat kaçta oynanacak ve hangi kanalda şifresiz olarak yayınlanacak? Radyodan frekansları ve kanalları hangileri? İşte Galatasaray - Bursaspor maçının gelişmelerini canlı takip edebileceğiniz haberimiz...

Galatasaray, 2015 TFF Süper Kupa maçında Bursaspor ile karşı karşıya gelecek. Ankara Osmanlı Stadı’ndaki mücadele, bu akşam saat 20.45’ten itibaren ATV’den naklen yayınlanacak.

Maç: Galatasaray – Bursaspor
Yer: Ankara Osmanlı Stadı
Tarih: 08.08.2015 Saat: 20.45
Yayın: ATV (Canlı)

Ziraat Türkiye Kupası: Galatasaray 3-2 Bursaspor

Format gereği Spor Toto Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası şampiyonunu karşı karşıya getiren TFF Süper Kupa mücadelesi, bu seneki özel durumundan ötürü 2014-2015 sezonunun çifte kupalı şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası finalisti Bursaspor arasında gerçekleşecek.

Geçtiğimiz sezon Süper Lig’i zirvede tamamladıktan sonra Türkiye Kupası finalinde Bursaspor ile karşı karşıya gelen Galatasaray, Bursa Atatürk Stadı’ndaki müsabakada Fernandao’nun penaltı vuruşundan attığı golle yenik duruma düşse de devre sona ermeden Burak Yılmaz ile beraberliği yakalamıştı. İkinci yarının hemen başında golcü futbolcu ile tekrar öne geçen Hamzaoğlu’nun öğrencileri, Bursaspor’dan Volkan Şen’in beraberlik sayısına bir kez daha Burak Yılmaz ile cevap vererek kupayı kazanacaktı.

Hamza Hamzaoğlu: Bir Yıl İçinde Üçüncü Kupa İçin

Galatasaray Teknik Direktörü olarak ilk sezonunda takımı ile Süper Lig’deki 23 maçta 17 galibiyet, dört beraberlik ve iki mağlubiyet; Türkiye Kupası’ndaki 12 maçta ise sekiz galibiyet, bir beraberlik ve üç mağlubiyet yaşayan Hamza Hamzaoğlu, takımını her iki organizasyonda da zirveye taşıyarak kulüp tarihine adını yazdırdı. Başarılı teknik adam, TFF Süper Kupa’daki Bursaspor karşılaşmasında da galip tarafta yer alması hâlinde dokuz ay içinde üçüncü şampiyonluğunu yaşamış olacak. 

Türkiye’de profesyonel liglere geçilen 1959 yılından sonra 1962-1963, 1972-1973, 1992-1993, 1999-2000 ve 2014-2015 sezonunda olmak üzere üç defa Türkiye Ligi ve Türkiye Kupası dublesi yapan Galatasaray, yalnızca 1992-1993 sezonunda üçleme yapabilmişti. O sezon ligde şampiyonluk sevinci yaşayan takımımız, ikinci Beşiktaş’ı Türkiye Kupası finalinde 1-0 ve 2-2, Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda ise 2-0’lık skorla mağlup etti. Galatasaray’ın Türkiye Ligi, Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası üçlemesi yaptığı tek senede futbolcu olarak görev yapan Hamza Hamzaoğlu, 2015 yılındaki muhtemel Türkiye Ligi, Türkiye Kupası ve TFF Süper Kupa üçlemesini teknik direktör olarak yaşayabilir.

Rekabet Tarihine Galatasaray Damgası: Hedef 52. Kupa

Spor Toto Süper Lig’de 2014-2015 sezonunun ardından 20. kez mutlu sona ulaşarak dördüncü yıldızı armasının üstüne işleyen Galatasaray, daha önce Fenerbahçe ile paylaştığı lig tarihinde en çok şampiyon olan takım unvanını bir kez daha tek başına ele geçirmeyi başardı.

Lig şampiyonluğunun ardından Bursaspor karşısındaki Ziraat Türkiye Kupası zaferi ise Galatasaray'ın bu alandaki liderliğini pekiştirirken ikinci sıradaki Beşiktaş ile fark yedi yıla kadar çıktı.

Her iki kategoride de lider durumda yer alan Galatasaray, TFF Süper Kupa’da zirvede bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Kupası ile birlikte bu alanda toplam 13 şampiyonluğu bulunan Galatasaray, 2000 yılındaki UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupa dublesinin hesaba katılmasıyla yerel rekabette en yakın rakibi Fenerbahçe ile arasında 17 kupalık bir fark yaratıyor.

Tarihi boyunca tamamı Türkiye’de olmak üzere 34 kupa kazanan Fenerbahçe’nin ligde 19, Türkiye Kupası’nda altı, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve TFF Süper Kupa’da ise dokuz şampiyonluğu bulunuyor.

Fenerbahçe’yi bir sıra geriden takip eden Beşiktaş’ın 1959 yılından sonra ligde 11, Türkiye Kupası’nda dokuz, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve TFF Süper Kupa’da sekiz olmak üzere 28 şampiyonluğu var.

Dördüncü sırada ise Trabzonspor yer alıyor. Bordo-mavili takım, 1970’li yılların ikinci yarısından 1980’li yılların ilk yarısına kadar Türkiye Ligi’nde altı kez mutlu sona ulaştı. Karadeniz temsilcisi, Türkiye Kupası ile TFF Süper Kupa’da da sekizer şampiyonluk yaşayarak kupa sayısında 22’ye geldi.

Türkiye Kupası finalinde son olarak Galatasaray’a kaybeden Bursaspor, 2009-2010 sezonunda Süper Lig’de zirvede yer alırken Türkiye Kupası’nı bir kez kazanmayı başardı.

Finallerin Takımı Galatasaray: %70,4 Kazanma Oranı

Haziran ayında Bursa Atatürk Stadı’nda oynanan Ziraat Türkiye Kupası finalinde rakibini 3-2’lik skorla mağlup ederek 15 yıl aradan sonra sezonu çifte kupayla bitiren Galatasaray,  TFF Süper Kupa karşılaşmasında da tarihinden gelen final kültürünü sahaya yansıtmak için mücadele edecek.

Türkiye Kupası’ndaki 21 final maçında 16 kez mutlu sona ulaşan Galatasaray, Kupa Beyi unvanını bir kez daha hak ettiğini gösterirken üst üste ikinci kez kupayı müzesine götürmeyi başarmıştı.

Organizasyon tarihi boyunca yalnızca beş kez finalde rakiplerine kaybeden Galatasaray, 2006 yılından bu yana TFF Süper Kupa adı ile oynanan ve Türkiye Ligi şampiyonu ile Türkiye Kupası sahibini karşı karşıya getiren platformda ise 21 maçtan 13 galibiyet çıkararak önemli bir başarının altına imza attı.

TFF Süper Kupa ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda 13 kez istediğini alan Galatasaray, Mayıs 2000’de normal süresi ve uzatma bölümü golsüz geçilen karşılaşmada Arsenal’ı penaltı vuruşlarının ardından 4-1 mağlup ederek UEFA Kupası’nda, Ağustos 2000’de ise normal süresi 1-1’lik eşitlikle biten maçta Real Madrid’i Mario Jardel’in altın golüyle 2-1 yenerek UEFA Süper Kupa’da şampiyon olmuştu.

Süper Lig tarihinde lider girdiği son hafta maçlarının ardından her defasında sezonu şampiyonlukla tamamlayan Galatasaray, dört ayrı organizasyondaki 44 final maçının 31’ini kazanmayı başardı.

Bu alanda ezeli rakiplerine büyük üstünlük kurmayı başaran Galatasaray’ı Türkiye Kupası’ndaki 14 finalinde sekiz, TFF Süper Kupa ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’ndaki 11 maçından yine sekiz galibiyet çıkararak %64’lük bir kazanma oranı yakalayan Trabzonspor takip etti. Türkiye Kupası, TFF Süper Kupa ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’ndaki 33 finalden 17 kez altın madalya ile çıkan Beşiktaş üçüncü, aynı organizasyonlarda yine 33 finalden 15’inde kazanan tarafta yer alan Fenerbahçe ise dördüncü sırada. Galatasaray’ın Süper Kupa’daki rakibi Bursaspor’un sekiz finalde bir şampiyonluğu var.

Galatasaray’ın söz konusu dört rakibi, Avrupa kupalarında henüz final oynama başarısı gösteremedi.

Galatasaray, 2011-2015: Türkiye’de 7/11 Şampiyonluk

Galatasaray, Bursaspor’u mağlup etmesi hâlinde sezona kupayla başlayacak. Daha önce lig ve kupa şampiyonlarının birbirlerine rakip olduğu bu formatta toplam 13 kez zirvede kendisine yer bulan Galatasaray, muhtemel bir galibiyet hâlinde kupa kazanma serisini ise beş sezona çıkarmış olacak.

Son dört sezonda ülke futbolunda büyük bir dominasyon sağlayarak kazanılabilecek 11 kupadan yedisini müzesine götüren Galatasaray’ın serisi, 2011-2012 sezonunda başladı.

Teknik direktör Fatih Terim yönetiminde sonundaki Süper Final’in ardından Süper Lig şampiyonluğuna ulaşan Galatasaray, 2012-2013 sezonuna Fenerbahçe’yi Erzurum’da Umut Bulut’un iki, Selçuk İnan’ın bir golüyle 3-2 yenerek kazandığı TFF Süper Kupa ile başlıyordu. Aynı sezonda ligin bitimine iki hafta kala üst üste ikinci, toplamda ise 19. şampiyonluğunu Sivasspor karşısındaki galibiyetin ardından ilan eden Galatasaray, 2013-2014 sezonu öncesinde de bir klasikle başlangıç yapacaktı.

Kayseri’deki TFF Süper Kupa maçında Didier Drogba’nın kafa vuruşuyla Fenerbahçe’yi mağlup eden Galatasaray, 2014-2015 sezonunda ise koleksiyonunu Türkiye Kupası’yla zenginleştiriyordu.

Konya’daki final maçında Wesley Sneijder’ın altın dokunuşuyla Eskişehirspor’u yenerek dokuz senelik aranın ardından Türkiye Kupası’nı kazanan Galatasaray’ın başında Roberto Mancini bulunuyordu.

Galatasaray’ın dört yıllık hanedanlığındaki lig ve kupa dublesi ise 2014-2015 sezonunda geldi.

Teknik direktör Hamza Hamzaoğlu yönetiminde Süper Lig’in son yedi haftasında namağlup kalmayı başaran ve bu serinin ilk altı maçında kalesini gole kapayan Galatasaray, şampiyonluğa ulaşıp dördüncü yıldızı takarken bu büyük zaferini daha sonra Ziraat Türkiye Kupası ile taçlandırmayı başardı.

Galatasaray, 2015-2016 sezonuna da TFF Süper Kupa şampiyonluğu ile başlaması hâlinde serisini beş yıla çıkarırken kendi rekoruna bir adım daha yaklaşmış olacak.

Galatasaray’ın bu alandaki en uzun serisi 1995-1996 sezonundan 2001-2002 sezonuna uzanıyor…

Takımımız, Graeme Souness yönetiminde 1995-1996’da kazanılan Türkiye Kupası zaferi ile başlayan yedi sezon boyunca Türkiye Ligi’nde beş, Türkiye Kupası’nda ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda ikişer, UEFA Süper Kupa ve UEFA Kupası’nda ise birer kez olmak üzere 11 şampiyonluk yaşamıştı.

Galatasaray’ın yedi senelik kupa serisi, 2002-2003 sezonu sonunda sona erecekti.

Burak Yılmaz: Galatasaray ile Üç Sezonda 72 Gol

Galatasaray’ın 2015 Türkiye Kupası finalinde Bursaspor’u mağlup ederek şampiyonluğa ulaştığı maçta hat-trick yaparak 3-2’lik galibiyete önemli bir katkıda bulunan Burak Yılmaz, kulübündeki üçüncü yılı sonunda resmi maçlardaki gol sayısını 72’ye çıkarmış oldu. 2012 yazında transfer olduğu takımı ile ilk sezonundaki 39 karşılaşmada 32 gol atma başarısı göstererek adını Galatasaray tarihinde yalnızca Metin Oktay, Tanju Çolak, Hakan Şükür ve Mario Jardel’in bulunduğu 30’lar Kulübü’ne yazdırmayı bilen Burak Yılmaz, ikinci sezonunda ligde 16 ve Türkiye Kupası’nda iki olmak üzere 50 gole gelmişti.

Kral, 2014-2015 sezonunda ise UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Anderlecht ve Arsenal ağlarını sarsarken, Spor Toto Süper Lig’de 28 maçta 16, Türkiye Kupası’nda da iki maçta dört olmak üzere toplam 22 kez skoru değiştirmeyi başardı. Burak Yılmaz, böylece üç sezondaki 120 resmi maçta 72 gol üretmiş oldu.

Şampiyon 2011 Sınıfı: Selçuk İnan & Fernando Muslera

Kaptan Selçuk İnan, takımının Bursaspor’u mağlup etmesi hâlinde 2011-2012 sezonu öncesinde transfer olduğu Galatasaray ile beşinci sezonuna da kupayla başlayarak şampiyonluk sayısını sekize çıkarmayı başaracak. Takım arkadaşı Selçuk İnan gibi o sezon Galatasaray forması giymeye başlayan Fernando Muslera da aynı sınıfın temsilcisi olarak bir kupa zaferi daha yaşamış olacak.  

Galatasaray’ın Süper Kupa maçı kadrosunda yer alan oyunculardan Hakan Balta, Sabri Sarıoğlu ve Emre Çolak da aynı dönemde sürekli olarak forma şansı bulan isimler arasındaydı.

Bursaspor: Ertuğrul Sağlam ile Yeniden

Galatasaray’ın rakibi Bursaspor, yeni sezon öncesinde Şenol Güneş’ten boşalan teknik direktörlük koltuğunu Ertuğrul Sağlam’a emanet etti. Bursaspor ile 2009-2010 sezonunda kulüp tarihindeki ilk ve tek lig şampiyonluğunu yaşayan deneyimli teknik adam, son iki sezonu Eskişehirspor’da tamamladı. Sezonu Türkiye Kupası finalisti olarak bitiren Bursaspor kadrosundan Fernandao ve Şener Özbayraklı Fenerbahçe’ye, Renato Civelli Fransa’nın Lille takımına, Enes Ünal İngiltere’den Manchester City’ye, Fernando Belluschi ise Meksika’dan Cruz Azul’a transfer oldu.

Bursaspor, sezon öncesi kadrosunu Mert Günok, Luis Advincula, Tomas Sivok, Dany Nounkeu, Erdem Özgenç, Tomas Necid, Isaac Cuenca ve Cristobal Jorquera gibi isimlerle takviye etti.