Mayıs ayında dünyanın en önemli sporcusu İsviçreli Roger Federer'i ağırlayan Garanti Koza Arena'nın çatısı kapatılıyor.

28 kapalı 35 açık kort ile 100 Milyon TL'ye mal olan Türkiye'nin en büyük tenis kulübü Koza WOS"un 8.000 kişilik Garanti Koza Arena'sının üstü kapanıyor. Yaklaşık 4 ay süren çalışmanın ardından çatı malzemesinin tamamının temin edildiği açıklanırken, montajının 2 aylık bir süreçte tamamlanacağı ve tahminen 10 Temmuz’da bitirileceği açıklandı.

Açılır kapanır armatörü elektriği ve brandasıyla yaklaşık 10 Milyon ABD dolarına mal olan çatısı ile Garanti Koza Arena, bundan böyle dünyaca ünlü arenalar listesindeki yerini alacak. Wimbledon'un merkez kortu 2009'da 100 Milyon Euro bedelle kapatılmıştı. Avustralya Açık'ın Road Laver Arena'da kapanan kortlardan. Amerika Açık'ta Arthur Ashe de kapanacak kortlar arasında gösteriliyor.

Ancak asırlık Grand Slam turnuvalarında bile son yıllarda gerçekleştirilen çatı kapama işlemi, Garanti Koza Arena'nın henüz ilk yıllarında hizmete giriyor olmasının da çok önemli olduğuna vurgu yapıldı. Milyonlarca dolara mal olan bu çalışmaların sadece finans çevresinde değil dünya spor kamu oyunda da çok büyük yankılar uyandırdığı belirtiliyor.

Garanti Koza Arena'nın bu kadar kısa sürede tamamlanmasının nedeni olarak ise Garanti Koza İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü İlkel'in bu projeyi en küçük ayrıntısına kadar çok yakından takip etmesi gösteriliyor. Tüm tasarımların Garanti Koza İnşaat’a ait olmasının da gelinen noktada önem arzettiği ifade ediliyor. Çatının açılır-kapanır mekanizması Garanti Koza mühendisleri tarafından geliştirililen bu büyük spor yatırımı 2 ay gibi kısa bir zaman diliminde monte edilmiş olacak.

Garanti Koza Arena dünya standartlarında ve örnek teşkil eden bir stadyum olarak da gösteriliyor. Bu kapsamda bundan sonra yapılacak projelere de örnek olacağı iddia edilen, 8000 kişilik Garanti Koza Arena’da uluslararası çeşitli etkinlikler, turnuvalar organize edilebilecek. Konserlere de dünya standartlarına uygun bir şekilde ev sahipliği yapacak.

Bu arada Garanti Koza Arena'nın çatı kapama tekniği hakkında da bilgi verildi. Açıklamada, "Çelik konstrüksiyon üzeri, kendi kendini temizleyen nano teknoloji ile üretilmiş bir malzemeden yapılmış membran kaplama. Çatının açılma kapanma sistemi 1 -1,5 yıl maketler üzerinde denenmiştir." denildi.