FIFA’nın verilerine göre geçen sezon transfere en çok para harcayan Türk takımı Trabzonspor, bu sezon daha temkinli davrandı. Geçen sezon 22 transferle rekor kıran bordo-mavililer, bu sezon ise hem daha az hem de kaliteli isimleri kadrosuna kattı. Bir önceki sezon aldığı oyunculara toplam 35 milyon Euro’nun üzerinde bonservis ödeyen Karadeniz ekibi, bu sezon transfer ettiği 8 isme ise toplam 13 milyon 100 bin Euro bonservis bedeli verdi. Geçen sezon yapılan plansız transferin acı faturasını hala yaşayan Trabzonspor, takımdan gönderdiği 14 ismin sadece 5’inden para kazanabildi. 7 oyuncusunu bedelsiz kiraya veren bordo-mavili ekipte, kulüp bulmaları istenen 4 futbolcu ise elde kaldı.

2013-14 sezonu sonrası birçok genç ismi transfer eden Fırtına, Afrika Kupası nedeniyle göreve geç başlayan Vahid Halilhodzic’in ‘bu kadro ile şampiyonluk hayal’ sözlerinin ardından yeni bir transfer harekatı başlattı. Trabzonspor, geçen yıl sezon başında Cardozo, Waris, Constant, Medjani, Yatabare ve Mehmet Ekici gibi yıldız oyuncuların yanı sıra gelecek vadeden gençlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda futbolcuyu kadrosuna kattı. Ancak ligin ilk haftalarında beklenen sıçramayı yamayan Karadeniz temsilci, Halilhodzic ile yollarını ayırdı ve takımın başına Ersun Yanal’ı getirdi. Bordo-mavililer, ara transferde de Erkan Zengin, Aytaç Kara, Uğur Demirok ve Hakan Arıkan ile takıma takviye etti. Alınan 22 futbolcuya toplam 35 milyon Euro’nun üzerinde bonservis ödendi. Menajerlik ücretleri ve oyunculara sözleşme bitiş tarihlerine kadar ödenecek garanti paralarla bu rakam 100 milyon Euro’yu aştı. Transferde rekor kıran bordo-mavililer, FIFA’nın verilerine göre geçen sezon transfere en çok para harcayan Türk takımı oldu. Ancak yapılan onca transfere ve hoca değişikliğine rağmen 201-15 sezonunu 5’inci bitirebildi.

BU SEZON AYAKLAR YERE BASTI

Transferde geçen yıl yaptığı hatayı bu sezon tekrarlamayan Trabzonspor, şişkin kadrosu ve artan ekonomik yükünün de etkisiyle daha dikkatli bir transfer politikası izledi. Bordo-mavililer, bu kez hem daha az hem de yıldız oyuncularla kadrosunu güçlendirdi. Bir önceki sezon aldığı oyunculara toplam 35 milyon Euro’nun üzerinde bonservis ödeyen Fırtına, bu sezon transfer ettiği Stephane M’bia (imza parası), Luis Cavanda, Dame N’Doye, Douglas Franco, Okay Yokuşlu ve Alper Uludağ ile Kasımpaşa’dan bonservisini aldığı Özer Hurmacı için toplam 13 milyon 100 bin Euro ödedi. Marko Marin ve kaleci Esteban Alvarado’yu da bonservis ücreti ödemen kadrosuna kattı.

GİDENLER SUDAN UCUZ

Geçen sezon yapılan plansız transferin acı faturasını hala yaşayan Trabzonspor, takımdan gönderdiği 14 isimin sadece 5’ini parayla satabildi. 7 genç oyuncusunu bedelsiz kiraya veren bordo-mavili ekipte, kulüp bulmaları istenen 4 futbolcu ise elde kaldı. Gidenlerden sadece Majeed Waris, Yatabare, Caner Osmanpaşa, Abdülkadir Özdemir ve Gökhan Karadeniz’den para kazanabilen Karadeniz ekibi, Uğur Demirok, Zeki Yavru, Mustafa Akbaş, Ferhat Yazgan, İbrahim Demir, Göksu Alhas ve Mehmet Kuruoğlu’nun sezon sonuna kadar bedelsiz kiralık verdi. Geçen sezon Spartak Moskova’dan 6 milyon euro bonservis bedeliyle alınan Majeed Waris, 4 milyon 500 bin Euro bonservis bedeliyle Lorient’e satıldı. Yatabare ise 950 bin Euro karşılığı sezon sonuna kadar Montpellier’e kiralanabildi. Geçen sezon devre arasında 1 milyon 500 bin TL bonservis ücretiyle Akhisar Belediyespor’dan alınan ve 3,5 yıllık sözleşme imzalanan Uğur Demirok ise bir yıllığına Osmanlıspor’a bedelsiz olarak verildi. Kaleci Öztürk’ün sözleşmesini de karşılıklı olarak fesheden bordo-mavililerde, kendilerine kulüp bulması istenen Soner Aydoğdu, Serdar Gürler, İshak Doğan ve Fatih Atik ise elde kaldı. Trabzonspor’dan aldıkları yüksek ücreti görüştükleri takımlardan alamadığı için gitmeye yanaşmadıkları iddia edilen 4 ismin, devre arasına kadar takımdan ayrı çalışacakları belirtildi.

ALINAN FUTBOLCULAR

İSİM ÖDENEN BONSERVİS ÜCRETİ GELDİĞİ TAKIM SÖZLEŞME SÜRESİ-YIL

Stephane M'bia 2 milyon 200 bin Euro (İmza parası) Sevilla 3
Luis Cavanda 1 milyon 750 bin Euro Lazio 4
Esteban Alvarado Bedelsiz AZ Alkmaar 2
Dame N'Doye 3 milyon 150 bin Euro Hull City 3
Marko Marin Kiralık – Bedelsiz Chelsea 1
Douglas Franco 1 milyon 500 bin Euro Dinamo Moskova 3
Okay Yokuşlu 2 milyon Euro Kayserispor 3
Alper Uludağ 1 milyon Euro Kayserispor 3
Özer Hurmacı 1 milyon 500 bin Euro Kasımpaşa 3
TOPLAM 13 milyon 100 bin Euro

GÖNDERİLEN FUTBOLCULAR

İSİM ALINAN BONSERVİS ÜCRETİ GİTTİĞİ TAKIM

Majeed Waris 4 milyon 500 bin Euro Lorient
Yatabare Kiralık - 950 bin Euro Montpellier
Gökhan Karadeniz 300 bin Euro Göztepe
Caner Osmanpaşa 300 bin TL Akhisar
Abdülkadir Özdemir 300 bin TL Akhisar
Zeki Yavru Kiralık – Bedelsiz Kayserispor
Mustafa Akbaş Kiralık – Bedelsiz Kayserispor
Uğur Demirok Kiralık - Bedelsiz Osmanlıspor
Ferhat Yazgan Kiralık – Bedelsiz 1461 Trabzon
İbrahim Demir Kiralık - Bedelsiz 1461 Trabzon
Fatih Öztürk Sözleşmesi karşılıklı feshedildi
Göksu Alhas Kiralık - Bedelsiz Ankaragücü
Mehmet Kuruoğlu Kiralık - Bedilsiz Adana Demirspor
TOPLAM 5 milyon 75 bin Euro + 600 bin TL