Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı kapsamında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen 'Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliği', Anzak Koyu’nda gerçekleştirildi.

Yerli ve yabancı 700’ü aşkın sporcunun katılımı ile 'Kulaçlar Barışa' sloganıyla Anzak Koyu’nda kıyıdan 1915 metre açıkta başladı ve parkuru bitiren tüm yüzücülere derecelendirme yapılmaksızın seri numaralı özel anı madalyası verildi. Yarış öncesi suya 100 adet barış çelengi bırakıldı.

Avustralyalı eski serbest stil yüzücüsü ve olimpiyat altın madalya sahibi Chris Fydler de yarışlara katıldı. Ayrıca yarışlarda en küçüklerde 15 yaşındaki Eda Güney, en yaşlılarda ise 85 yaşındaki Levent Aksüt yer aldı.

100 yıl önce dedelerinin çıkarma yaptığı Anzak Koyu'nda düzenlenen yüzme yarışına katılan bir Avusturyalı yüzücü, yarışmalar sonrası açıklamalarda bulundu. Çok duygusal bir olay olduğunu kaydeden Avusturyalı sporcu, "Çok anlamlı ve duygusal bir olay. Çünkü bu topraklarda çok kişi hayatını kaybetti her iki taraftan da. Bugün atlarken de onları düşündüm. Bugün biraz deniz dalgalı idi. O yüzden zorlandık." dedi.

Yarışmaya katılan bayan bir Türk yüzücü ise "Çanakkale ve TMOK çok güzel bir etkin düzenlemiş. Burada yeniden anmak, yeniden yüzmek çok güzel. Böyle güzel etkinlikler yapalım. Hem sporculara destek çıkmış oluruz." ifadelerini kullandı.