Türkiye Golf Federasyonu’nun İstanbul Klassis Golf Country Club’ta düzenlediği Aslı Nemutlu Türkiye Gençler Golf Şampiyonası’nın Gross Bayanlar Şampiyonu milli golfçü Elif Esin Başkaya, en büyük hedefini açıkladı.
Türkiye’nin ilk resmi golf sahası olan Samsun Golf Antrenman Sahası’nda golf oynayan Başkaya, milli formayı layıkıyla taşıyıp Türkiye’de golfün gelişmesine önemli katkılar vermeyi hedeflediğini söyledi.
Milli golfçü Elif Esin Başkaya, antrenman için Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin inşa ettiği Karadeniz’in ilk ve tek golf sahasını tercih etti. Usta vuruşlarıyla izleyenleri hayrete düşüren genç golfçü, kendisi hakkında bilinmeyenleri paylaştı. Eğitimine İstanbul Robert Koleji’nde devam eden milli golfçü Başkaya, golf sporunun hayatındaki yeri ve hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
9 yaşındayken babası Murat Başkaya’yı zorla yatağından kaldırarak golf oynamaya götürerek bu sporla tanışan lise son öğrencisi Elif Esin Başkaya, eğitiminden de taviz vermeyerek boş zamanlarında golf oynayarak kendisini geliştirdi. Yıldızı parlayıp başarılar elde edince milli takıma giren Başkaya, şampiyonalarda önemli dereceler elde etti. Dersler kadar golfte de başarılı olan milli sporcu, Türkiye’yi uluslararası Ladies turnuvalarında en iyi şekilde temsil etmek istiyor. Milli takımada olabildiğince katkı sağlamayı arzulayan Başkaya, ’’En büyük umudum ve hedefim, Türk golfünün gelişmesine katkı sağlamaktır’’ dedi.
“ÖN YARGILARI KIRMALIYIZ”
Türkiye’de golf sporuna karşı garip ön yargılar olduğunu ifade eden milli Golfçü, ’’Genç arkadaşlardan golfe karşı ön yargılı olmamalarını bekliyorum. Çünkü bu ön yargılar golfün ülkemizde gelişmesini engelliyor. Golfü spor olarak görmeyenler var. Sadece yürüyorsun, arabaya binip geziyorsun, sadece topa vuruyorsun şeklinde ön yargılar var. İnşallah genç arkadaşlar bu ön yargıları bir kenara bırakıp golf ile tanışırlar. Çok kolay olmadığını ve büyük çaba sarf edilmesi gerektiğini anlayacaklardır. Golfü görüp denedikleri an, zaten bir daha bırakmayacaklardır. İnşallah golf sahaları giderek ülkemizde yaygınlaşacak ve bu spor elit tabaka damgasından kurtulacaktır” diye konuştu.
“GOLF DOĞA İLE MÜCADELE SPORUDUR”
Kendisi gibi gençlerin genellikle performans golfü oynadığına dikkat çeken Başkaya, ’’Burada her şey oyuncuya aittir. Bütün sorumluluklar oyuncunundur. Dolayısıyla ön yargıların aksine golf sadece zengin sporu değildir. Ancak çok uzun zaman alan ve özveri gerektiren bir spordur. Golf aslında doğal yaşam altında doğa ile mücadele sporudur. Çok büyük bir kondisyon gerektiriyor. 5 saat boyunca aynı performansı göstermeniz lazım. Bu da golfün aslında ne kadar da zor bir spor olduğunu ortaya koyuyor. Bir performans oyuncusuysanız, diğer spor dallarından daha yorucu ama zevkli bir spordur. Sporda dalları genellikle takım çalışmasını güçlendiren, takım ruhunu ortaya çıkarırken, golf ise bireysel bir spordur. İnsanın ruhunu için çok dinlendirici olup, sağlıklı psikoloji meydana getiriyor. 5 saat çimin üzerinde kalıp, kuş sesleri altında ve hafif esen rüzgarın şarkıları altında spor yapmak müthiş bir duygu. Bunun yanı sıra bir sürü hayvan, sincap olabiliyor. Böyle bir atmosfer altında 5 saat geçirmek, ruh ve beden bağlığı için büyük bir terapi. Yoğun bir günden sonra golf sahasına çıkıp yeşillik içinde yürüyüş yapmak ve topa vurmak insanı rahatlatıyor” şeklinde konuştu.
“ÖNCE EĞİTİM”
Bu güne kadar eğitimi ile golfü aynı anda yürütmeye çalıştığının altını çizen Başkaya, ’’Tahmin edersiniz ki eğitimle beraber golfü ilerletebilmek çok zor. Olanaklar da yeteri kadar buna el vermeyebiliyor. Bu nedenle kendimi daha çok eğitim bazlı yetiştirmeye çalıştım. Ama golfü de çok önemsedim. Boş zamanlarımı golf ile değerlendirdim ama eğitime de çok önem veriyorum. İkisini aynı anda yürütmeye çalıştım. Bunu birazcık başardığımı düşünüyorum. Ama bundan sonra eğitimim biraz daha kendim için ön planda olacak. Fakat golf benim yaşam tarzımdır. Arkadaşlarımla çıkıp rahatlıkla oynayabileceğim bir spor. İnşallah Milli takıma da olabildiğince katkım olur. En büyük umudum ve hedefim, Türk golfünün gelişmesine katkı sağlamaktır. Küçüklüğümden beri en büyük hedefim milli takıma girmekti. Çok şükür başardım. Bunu başardığım için kendime bir üst hedef koydum. Yurt dışındaki müsabakalarda oynayabilirim. Ama eğitim konusu daha ağır basıyor’’ ifadelerini kullandı.
SAMSUN GOLF SAHASINA ÖVGÜ
Samsun Golf Antrenman Sahası’ndan övgüyle söz eden Elif Esin Başkaya, ’’İlk kez bir Anadolu şehrinin golfe yatırım yaptı. Çok büyük mutluluk veriyor. Samsun golf sahasında çok büyük bir özveri ve çalışma var. İnanılmaz bir disiplin var. Çok kısa zaman içinde bu kadar gelişme kat edilmiş olunması inanılmaz bir şey. Samsun gibi Türkiye’nin güzel bir deniz kıyısı şehrinde böylesine harika bir saha oluşturmak, Türkiye için, golf için, Samsun için ve bu spora yeni başlayacak gençler için çok büyük bir değer. Golf her ne kadar çok yaygın olmasa da Dünya çapında çok saygı gören bir spor. Golf ile bir yerlere gelmek Türkiye’de böyle olmasa da Dünya’da çok yaygın. Samsun’daki bu saha da golfün yaygınlaşmasına çok katkı sağlayacaktır. Bu ve bunun gibi sahaların sayısı inşallah artar’’ açıklamalarında bulundu.