GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL - Ortaokuldaki beden eğitimi öğretmeninin yönlendirmesiyle 11 yaşında tanıştığı golbol sporunda ulusal ve uluslararası turnuvalarda madalyalar kazanan Neşe Mercan, başarılarını, milli takımda yer aldığı 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda şampiyonlukla taçlandırdı.

Golbol Kadın Milli Takımı oyuncusu 22 yaşındaki doğuştan görme engelli Neşe, Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümünde eğitimini tamamlamaya çalışıyor.

Gaziantep GAP Görme Engelliler Ortaokulunda golbola başlayan Neşe, Gaziantep ve Ankara'daki çeşitli kulüplerde oynadıktan sonra Golbol Milli Takımı'na girdi. Rio Paralimpik Oyunları'nda takımlar kategorisinde Türkiye'ye bir ilki yaşatan kadroda bulunan Neşe, yeni madalyalar kazanmanın hesaplarını yapıyor.

Neşe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milli takımın bir üyesi olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.

Beden eğitimi öğretmeninin tavsiyesiyle golbola başladığını ifade eden Neşe, şunları söyledi:

"Öğretmenim topu bana verdi, oynamamı söyledi. O günden beri oynuyorum. Bir buçuk senedir paralimpik şampiyonluğu için hazırlanıyorduk. Çok çalıştık, şampiyon olduk. Önümüzde Avrupa Şampiyonası var. Şimdi ona çalışacağız. Şampiyonadan sonra Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ile görüştük. Bizi tebrik ettiler. Başarımız için çok mutlu olduklarını söylediler."

Tüm engellilere spora yönelmeleri için çağrı yapan Neşe, "Biraz çalışmak gerekiyor. Ailem ilk başlarda bu sporla ilgilenmeme karşı çıkmıştı. Derslerimle beraber yürütemeyeceğimi düşünmüşlerdi. Ama sonradan onlar da yapabileceğime inandılar. Başarılar elde edince bana destek oldular." diye konuştu.


- Antrenör Konu: "Neşe çok güçlü ve azimli bir sporcuydu"


Antrenörü Mustafa Konu, Neşe'nin başarılı bir sporcu olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Neşe çok güçlü ve azimli bir sporcuydu. 5 sene beraber çalıştık. Turnuvalara katıldık, yarışmalara gittik. Okuldan mezun olduktan sonra Gaziantep ve Ankara'daki kulüplerde oynadı. Milli takım seviyesine kadar yükseldi. Kendisindeki yetenek ve kulüp antrenörlerinin de katkılarıyla paralimpik olimpiyatlarında şampiyonluk yaşadılar. Bu bizim branşta zirve noktası. Türkiye için de bir ilkti."

Golbolun görme engelliler için en popüler ve keyifli bir spor dalı olduğuna işaret eden Konu, Türkiye'nin bu sporda dünyada söz sahibi ilk 3 ülke arasında bulunduğunu ve özellikle kadınlar kategorisinde daha iddialı olduğunu kaydetti.