Hamburg’da yemin ederek göreve başlayan SPD ve Yeşillerden oluşan yeni hükümetin ilk icraatı 2024 Yaz Olimpiyatlarını Hamburg’a getirmek için çalışmak olacak. Hükümetin öncelik vereceği konular arasında ayrıca eğitim, ulaşım, yeteri sayıda konut ve iklimi koruma bulunuyor. Muhalefet partilerinden de oy alarak yeniden başbakan seçilen Olaf Scholz, “Bu bana, parti sınırlarını aşan üyelerin verdiği çok güzel bir görev.” dedi.

Önümüzdeki beş yıl Hamburg’u yönetecek SPD ve Yeşiller'den oluşan yeni hükümet resmen göreve başladı. Daha önce tek başına iktidar olan SPD’nin koalisyonla ilgili gerekli değişikliğe hemen başlayacağı bildirildi. Yeni hükümetin önceliği 2024 Yaz Oyunlarının Hamburg’a getirilmesi olacak. Ayrıca eğitim, yeteri sayıda konut, ulaşım ve iklimi koruma konuları da yeni hükümetin öncelikleri arasında yer alıyor.

Muhalefetten de oy alarak yeniden Başbakan seçilen Olaf Scholz, “Bu bana, parti sınırlarını aşan üyelerin verdiği çok güzel bir görev.” dedi. Scholz koalisyon ortağı Yeşiller'den Başbakan Yardımcısı Katharina Fegebank’ın çok güvenilir ve samimi bir dost olduğunu ve kendisiyle iyi ilişkiler içinde olduklarını belirtti. 121 sandalyeli mecliste Sol Partili Mehmet Yıldız’ın sağlık sorunu nedeniyle katılamadığı güven oylamasına 120 milletvekili katıldı. Koalisyon ortaklarının mecliste SPD 58 ve Yeşillerin 14 toplam 72 sandalyesi bulunuyor.

Yapılan oylamada 2011 yılından beri Başbakan olan Olaf Scholz bir çekimser ve 44 hayır oyuna karşın aldığı 75 evet oyu ile yeniden başbakan seçildi. Toplu oylaması yapılan bakanlar ise 73 evet oyuna karşın 46 hayır, bir çekimser oy çıktı. Scholz ve bakanlar daha sonra yemin ederek göreve başladı. SPD Meclis Grup Başkanı Andreas Dressel ise muhalefetten alınan oyları kastederek, “Süper bir başlangıç oldu.” dedi.

Parlamentonun Başkanlık Kurulu Katiplik üyesi Güngör Yılmaz esprili dille, “Koalisyonun çok uyumlu ve verimli çalışacağına inanıyoruz. Muhalefetteki bazı arkadaşların da bu inancı bizimle paylaşması çok sevindirici ve Olaf Scholz başbakanlığındaki eyalet hükümeti için çok güzel bir başlangıç.” dedi. Yılmaz oylama sonrası yaptığı açıklamada, “Senato ve Belediye Başkanımız Olaf Scholz'un yönetimde yeni kabine, son dört yıldaki gibi yorulmadan kentin ve halkın refahı için çalışacaktır. Hamburgluların yeni hükümete gereken desteği vereceğini umuyorum.” şeklinde yorumda bulundu.

Muhalefetten gelen üç oyla ilgili CDU, FDP ve Sol Parti bu oyların kendi üyeleri tarafından verildiğine inanmadıklarını belirtirken, meclisin yeni partisi AfD ise herhangi bir açıklama yapmadı.

BAKANLIK DAĞILIMI: SPD 8, YEŞİLLER 3

Bakanlık dağılımı ise SPD 8 (ikisi bağımsız) Yeşiller 3 şeklinde gerçekleşti. SPD kanadında Olaf Scholz Başbakan, Peter Tschentscher Maliye, Ties Rabe Eğitim ve Meslek Eğitimi, Detlef Scheele Çalışma, Sosyal İşler, Aile ve Uyum, Michael Neumann İçişleri ve Spor, Cornelia Prüfer-Storcks Sağlık ve Tüketicileri Koruma ile bağımsız bakanlar Barbara Kisseler Kültür ve Frank Horch Ekonomi, Ulaşım ve Yenilikçilik Bakanlığı görevine devam ediyor. Aynı kabinede Başbakan Yardımcılığı, Bilim ve Araştırma Bakanlığı görevinde bulunan Dorothee Stapelfeldt ise yeni oluşturulan Şehir Planlama ve İmar Bakanlığına görevlendirildi.

Yeşiller'de Başbakan Yardımcılığı, Bilim ve Araştırma Bakanlığı'na aynı zamanda partisinin Hamburg Başkanı Katharina Fegebank, Adalet Bakanlığı'na Till Steffen ve Çevre ve Enerji Bakanlığı'na ise Jens Kerstan getirildi.