ABD Adalet Bakanlığı’nın başlattığı, eski ve yeni FIFA başkan yardımcılarının da dahil olduğu yolsuzluk ve rüşvet iddialarını soruşturduğu bir ortamda beşinci kez FIFA başkanı seçilen İsviçreli Sepp Blatter, seçildikten yalnız dört gün sonra istifa etti. ABD medyasına yansıyan bilgilerde istifanın ardından yatan sebep, FBI’ın soruşturmaya, Blatter’in sağ kolu olarak bilinen FIFA Genel Sekreteri Jérôme Valcke’yi de dahil etmesi olarak gösterildi. Valcke’nin de 10 milyon dolarlık yolsuzluğa karıştığı iddia ediliyor.

Yaklaşık bir hafta önce başlayan FIFA yolsuzluk operasyonunda beklenmedik gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 29 Mayıs’taki FIFA başkanlık seçimlerinde özellikle Avrupa’dan gelen çok ciddi siyasi baskılara rağmen adaylıktan çekilmeyen ve beşinci kez seçilen Sepp Blatter, dört gün sonra istifa etti. Yolsuzluk davasının yürütüldüğü Amerika’da Blatter’in de bu işe karıştığına yönelik iddialar dile getiriliyor.

"İMPARATORUN DÜŞÜŞÜ"

Yolsuzluk iddialarının ve soruşturmanın başlaması ile kendi memleketinde de çok ciddi eleştirilen Blatter, geçen hafta itibari ile ülkenin uluslararası arenada imajını zedelediği yönünde itham edilmişti. Blatter'in FIFA başkanlığından istifası İsviçre medyasında bu kez ‘İmparatorun Düşüşü’ ve ‘Doğru Zamanlama’ manşetleriyle aktarıldı.

Ülkenin en önemli gazetelerinden NZZ, Blatter’in FBI’ın hedefinde olduğuna dair iddialara yer vererek, Amerikalı savcıların; geçen hafta tutukladıkları FIFA üyelerinin Blatter ile anlaşmalı bir şekilde çalıştıklarına inandıklarını sayfalarına taşıdı.

Fransızca yayın yapan Le Matin gazetesi ise Blatter'in istifa ettiği saate atıf yaparak, ‘18.44 İmparatorun düşüşü’ manşetini attı. Bern merkezli Berner Zeitung ise ‘Doğru zamanlama’ diyerek Blatter’in yeni seçimler yapılıncaya kadar FIFA’nın temizlenmesine ve şeffaflaşmasına yardım etmesi gerektiğinin altını çizdi.