İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, geçen çarşamba günü oynanan Altay-Göztepe maçında yaşanan olaylarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Giriş kapılarına yüklenen 6 bin kişilik seyirci grubu bira şişesi, taş ve meşale benzeri maddeleri polisin üzerine attı.” denildi.

Maçta bin 60 emniyet ve 278 özel güvenlik görevlisinin önlem aldığı belirtildi. Göztepe Spor Kulübü yöneticilerinin, taraftarlarına kendilerine ayrılan bilet sayısının 4 bin 200'den çok daha fazla olacağı şeklinde yanlış bilgilendirmesi ve bilet sayısı konusunda her iki kulüp yöneticileri arasında oluşan bilgi kirliliği yüzünden stadyum giriş kapısında yaklaşık 8-10 bin kişilik Göztepeli taraftar grubunun toplandığı belirtirelek şunlar kaydedildi: “Yaklaşık 2 bin kişilik seyirci grubu, kontrollü olarak tribüne alınmıştır. Ardından dışarıda Stadyum İzulaş kapısı önünde bulunan ve kendilerine bilet verileceği vaadi ve beklentisi içinde olan çoğunluğu alkollü seyirci grubu, 1. güvenlik bariyerlerini yıkmak amacıyla bir anda güvenlik görevlilerinin üzerine yaralayıcı ve yanıcı maddeleri uzaktan fırlatmak suretiyle harekete geçmişlerdir. Bu ilk saldırı, yapılan ikazların dikkate alınmaması üzerine orantılı güç kullanılarak engellenmiş ve geri püskürtülmüştür. Ardından ikinci defa yaklaşık 6 bin kişilik seyirci grubu, tedbir alan güvenlik güçlerine ellerindeki bira şişesi, taş, meşale benzeri yaralayıcı ve yanıcı maddeleri atarak saldırıya geçmiş, bu esnada daha önceden tribüne alınmış olan biletli seyirciler de stadyum balkonlarından, İzulaş kapısından zorla içeriye girmeye çalışan binlerce seyirciyi engellemeye çalışan emniyet güçlerinin üzerine tribünden söktükleri taş, mermer, koltuk, masa, mangal ve lavabo parçaları gibi malzemeleri atarken bir grup seyirci de 8 A-B kapısına stadyum içinden yüklenerek, kapı kilidini kırarak stadyum giriş merdivenlerine çıkmak suretiyle güvenlik güçlerine saldırmışlardır. Üç ayrı noktadan aynı anda gelişen saldırılar esnasında açılan İzulaş kapısı ile taraftarlarca sürgü ve kilidi kırılan Stadyum 8 A-B kapısından içeriye, kontrol yaptırmadan yoğun bir tazyikle kalabalık bir grup girmiştir. Ardından tekrar alınan önlemler ve yapılan uyarı anonsları ile hem 1. Güvenlik Kapısı hem de stadyum tribün kapıları kapatılarak, bilet ve üst araması kontrolü ile dışarıda kalan biletli seyirci alımı tamamlanmıştır. Bu olaylar esnasında 6 emniyet personeli, atılan değişik maddelerle yaralanmıştır.”

Maç sonunda ise güvenlik gerekçesiyle bekletilen Göztepe taraftarlarının, tribünlerde koltukları kırıp yakarak stadyum dışındaki emniyet güçlerinin üzerine attığı ifade edildi: “Kapıların açılmasından sonra stadyum dışına çıkan Göztepe taraftarları, stadyum bahçesinde bekleyen emniyet güçlerine taş ve benzeri cisimler atmaya devam etmiştir. Bu olaylarda 9 emniyet görevlisi yaralanmıştır. Olaylar esnasında toplam 15 güvenlik görevlisi, 6 taraftar ve 2 vatandaşımız yaralanmış, 3 TOMA aracı hasar görmüş, 1 stadyum giriş kapısı ve turnikesi, ESHOT'a ait 1 kulübe camı ve otobüs numaratör cihazı tahrip edilmiş, Göztepe taraftarlarının bulunduğu açık tribünde 592, Altay taraftarlarının bulunduğu kapalı tribünde 30 olmak üzere toplam 622 koltuk kırılmış veya yakılmıştır. Olaylar esnasında tahrip ve şiddet hareketlerine öncülük eden, tahrik eden ve rol alanlar hakkında her türlü yasal işlem ve yaptırımlar eksiksiz olarak uygulanacaktır. Kamuoyunu ve spor kulübü yöneticileriyle taraftarlarını, daha duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyoruz.”