Kanser hastalarına destek için İngiltere’den Fransa kıyılarına Manş Denizi’nde çift yönlü yüzmek isteyen 54 yaşındaki Kamil Reşa Alsaran, olumsuz hava şartları nedeniyle amacına ulaşamadı.

İlk denemesini 2012 yılında başarmış ve Manş Denizi’ni yüzerek geçen ilk 10 Türk arasında yer alan Alsaran, ikinci girişiminde çift yön yüzmeyi hedefliyordu ancak olumsuz hava ve deniz şartları nedeniyle amacını gerçekleştiremedi.

54 yaşındaki Kamil Reşa Alsaran, İngiltere’nin Manş Denizi’ne kıyısı bulunan Dover kentinden, Fransa’nın Calais kenti kıyısına yüzerek ve oradan geri dönüş yaparak, denizi çift yön aşmayı hedefliyordu. Kendini Çılgın Türk olarak tanımlayan Alsaran, üç yıl aradan sonra tekrar Manş Denizi’ni tek yön aştı. Yüzüşünü ise kanserle mücadele eden hastalara ve Kanserle Dans Derneği’ne adadığını belirtti.

İngiltere’nin Dover kentinden Cuma günü sabaha karşı 01.05’te yüzmeye başlayan Alsaran, yaklaşık 16 saatte Fransa kıyılarına ulaştı. İlk denemesini 2012’de gerçekleştiren Kamil Reşa Alsaran, daha önce Manş Denizi’nde çift yön yüzebilmiş 29 kişi arasına girmeyi başarmış en yaşlı ve ilk Türk olarak tarihe geçmeyi hedefliyordu. Alsaran’la birlikte gelen eşi Nurhan Alsaran ve kardeşi Hakan Alsaran da Türk yüzücüyü bir an yalnız bırakmadı. Alsaran’ı profesyonel hakemle takip eden teknede bulunan aile, Türk yüzücüye her saat başı hazırlanan özel karışımı içirdi. Denizde oluşan sert dalgalar yüzünden morali oldukça bozulan Alsaran’a ailesi ise her bulduğu fırsatta desteğini esirgemedi.

“BAŞINDAN BERİ DALGA VE RÜZGARLA MÜCADELE ETTİK”

Ağabeyi yüzmeye devam ederken Hakan Alsaran, Türk yüzücünün çift yön başaramamasının nedenlerini Cihan'a anlattı. Kardeş Alsaran, sert dalgaların, en başından itibaren yüzücünün hedefini tamamlayamamasına sebep olduğunu söyledi. Türk yüzücünün kardeşi, “Suya girdiğimiz andan itibaren hatta başlayacağımız yere gidene kadar sürekli bir dalgayla mücadele ettik. Hatta giderken teknede sizler de şahit oldunuz dalgayla ve rüzgarla mücadele ettik. Ağabeyim başladıktan sonra neredeyse 4’te 3’ünü dalgaya karşı yüzdü.” şeklinde konuştu.

“BU BİR BAŞARISIZLIK DEĞİL AKSİNE BÜYÜK BAŞARI”

Hakan Alsaran, ağabeyinin çift yön yüzememesini başarısızlık olarak görmediğini aksine 54 yaşında birinin, 17 derece olan Manş Denizi’ni tek yön yüzerek ikinci kere geçmesinin büyük bir başarı sayılması gerektiğini açıkladı. Ayrıca Kamil Reşa Alsaran’dan bir hafta önce kanser hastaları için tek yön yüzmeyi amaçlayan Vural Tandoğan’ın da olumsuz hava koşulları yüzünden hedefine ulaşamadığını belirten kardeş Alsaran, yüzme sebeplerinin yeterince anlamlı olduğunu, “Vural Tandoğan ağabeyimle güzel bir işe gönül koyarak buraya geldiler. Kanserli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz için bir umut ışığı olmak için geldiler. Onlara mücadele etmeyi göstermeye çalıştılar. Mücadelenin senelerce olabileceğini göstermeye çalıştılar.” ifadeleriyle vurguladı.

“YÜZERKEN HEP OĞLUMU HATIRLADIM”

Manş Denizi’nde yüzen Çılgın Türk Kamil Reşa Alsaran 16 saatlik yüzüşünün ardından üzerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafının bulunduğu Türk bayrağını Fransa kıyılarında dalgalandırdı.

İngiltere’nin Dover kentine dönüş yolunda açıklama yapan Alsaran, önemli bir kanser hastalığı atlatan büyük oğlunu yüzerken aklından çıkarmadığını söyledi. Yüzerken en çok başlangıçta ve bitirirken zorlandığını vurgulayan Türk yüzücü, “Kanserliler için yüzdüm. Aklıma hep onlar geldi. Geçen hafta Vural Tandoğan 18 saat 30 dakika yüzdü babası için. Babası ağır hasta. Aklıma hep onlar geldi yüzerken. Ona adıyorum yüzmemi. Vural’ın babasına, oğluma ve Vural’a.” ifadelerini kullandı.

“BİR DAHA MANŞ’A YÜZÜCÜ OLARAK GELMEM”

Bir daha Manş Denizi’nde tekrar yüzmeye gelmeyeceğini anlatan Alsaran, “Antrenör olarak gelirim ancak. Gerçekten çok zor. 54 yaşındayım gençlere bırakıyorum Manş’ı.” dedi.

Yüzmeye çıkmadan duygularını paylaşan Türk yüzücü, “Şu heyecanım yok. Yaklaşık 3 yıl evvel karar verdiğim bir olayın son noktası yani başlangıcına gelmiş durumdayım. O yüzden mutluyum. Zor bir süreçti. Uzun sürdü en azından son iki buçuk ay Mart, Nisan, Mayıs aylarında Datça’da soğuk su antrenmanları yaptım. Evimden uzakta kaldım. Antrenman olsun. Maddi yönlerden olsun.” diyi konuşmuştu.

Evli ve iki çocuk babası Kamil Reşa Alsaran, büyük rahatsızlık geçiren oğlu ve diğer hastalar için ilk kez 4 Eylül 2012’de Manş Denizi’nde yüzdü. İkinci kez İngiltere’nin Dover kentinden suya girip, Fransa'ya kadar yüzmeyi, karaya çıktıktan sonra da İngiltere'ye yine yüzerek geri dönmeyi hedefleyen Türk yüzücü, olumsuz hava muhalefeti ve deniz koşulları yüzünden amacına ulaşamadı. Alsaran, 1993 yılından beri Boğaziçi, Çanakkale Boğazı, Meis-Kaş (quatro yapan ilk kişi – 29.5 km), Alanya, Urla, Değirmendere Deniz Maratonlarına ve İznik Göl Yarışı’na katıldı ve madalyalar aldı. Ayrıca, 1 kere Kınalı Ada'ya (6 km) 3 kere de Yassı Ada'ya (12 km) yüzdü.