Karatenin ‘Şampiyonlar Ligi’ olarak kabul edilen Karate 1 Premier League İstanbul etabının ilk gününde Türkiye rüzgarı esti. Türk sporcular, kazandıkları 5 altın, 3 gümüş ve 5 bronz madalya ile açık ara farkla genel sıralamanın zirvesine yerleşti.

Dünya Karate Federasyonu’nun önemli organizasyonları arasında yer alan Karate 1 Premier League başladı. Beşinci kez İstanbul’un ev sahipliği yaptığı organizasyonda 48 ülkeden 212’si kadın, toplam 492 sporcu mücadele ediyor.

Bayrampaşa Hidayet Türkoğlu Spor Kompleksi’nde yapılan organizasyonun ilk gününde Türkiye rüzgarı esti. Türk sporcular, ilk gün yapılan sekiz dalda beş şampiyonluk çıkarmayı başarırken, 5 altın, 3 gümüş, 5 bronz madalya ile genel sıralamanın zirvesine yerleşti.

Günün ilk madalyaları ferdi kata dalında geldi. Bayanlarda ülkemizi temsil eden sporculardan Avrupa ikincisi Dilara Bozan, İranlı Negin Baghery Bazardeh’i 5-0 yenerek bronz madalya kazandı.

Erkekler ferdi katada ise dört madalyanın üçü ülke sınırları içerisinde kaldı. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da şampiyon olan Ali Sofuoğlu, bu yıl da adını finale yazdırırken, Fransız rakibi William Geoffray’i 4-1 yenerek altın madalyanın sahibi oldu. Bu dalda bronz madalyalar Türk sporcuların oldu.

Avrupa gençler şampiyonu Emre Vefa Göktaş, Mısırlı İslam Hassan’ı 5-0, Avrupa gençler şampiyonu olan genç kata milli takım sporcusu Cengizhan Koca da Portekizli tecrübeli rakibi Jorge Caeiros’u 4-1 yenerek bronz madalyayı boynuna astı.

UYGUR KARDEŞLER’DEN İKİ MADALYA

İstanbul’daki organizasyonun ilk gününde erkekler ferdi kumite 60, 67 ve 75 kiloda madalyalar sahiplerini buldu. Üç kategoride Türk sporcular adını finale yazdırırken, 67 ve 75 kiloda ay yıldızlı formayı giyen Uygur kardeşlerden; 95 doğumlu Burak Uygur altın, 97 doğumlu Ahmet Uygur da gümüş madalya kazandı.

Kumite 60 kilo finaline adını yazdıran Eyüp Güler, mücadelenin son bölümünde verdiği puanlar ile İtalyan Angelo Crescenzo’ya 5-0 yenilerek gümüş madalyada kaldı.

2015 Avrupa Oyunları şampiyonu ve Avrupa ikincisi Burak Uygur, kumite 67 kilo finalinde Mısırlı Omar Hegazy’i 3-0 yenerek altın madalya kazandı. 2013 Akdeniz Oyunları şampiyonu Ömer Kemaloğlu ise üçüncülük maçında Azeri Rafız Hasanov’u 4-1 yenerek bronz madalya ile organizasyonu noktaladı.

2014 Avrupa gençler ikincisi Ahmet Uygur, kumite 75 kiloda aralarında Balkan şampiyonu Iva Cvetkovski’nin de bulunduğu güçlü rakiplerini yenerek adını finale yazdırmayı başardı. Altın madalya için Gürcü Henri Vekua ile karşılaşan 17 yaşındaki milli sporcu, tatamiden 4-0 mağlup ayrılarak gümüş madalyada kaldı.

50 KİLODA TÜRK FİNALİ

Kadınlar kumite dalında yapılan üç dalda milli sporcular başarılarıyla öne çıkmayı başardı. 50, 55 ve 61 kilo mücadeleleri sonunda altın madalyalar Türk sporcuların oldu.

Ferdi kumite 50 kiloda Türk finali yaşandı. Dünya ve Avrupa şampiyonu Serap Özçelik ile 2013 Akdeniz Oyunları ikincisi Bahar Erşeker, altın madalya için mücadele etti. Karşılaşmanın başında 1-0 öne geçen Bahar’dan bitime 30 saniye kala bir puan alan milli sporcu Serap, eşitliği sağladı. Normal süresi berabere biten karşılaşmayı, 2015 Avrupa Oyunları şampiyonu Serap Özçelik, hakem kararıyla 4-1 kazanarak 2012 ve 2014’ün ardından İstanbul etabında üçüncü altın madalyasını kazandı.

Şubat ayında U21 Avrupa üçüncüsü olan Büşra Tosun, İstanbul’dan altın madalya ile ayrıldı. Kumite 55 kilo finalinde İspanyol Cristina Ferrer Garcia karşısında bitime 50 saniye kala aldığı puanlarla 2-0 kazanan 21 yaşındaki sporcu, şampiyon olarak İstanbul etabındaki ilk altın madalyasını kariyerine ekledi.

2015 yılında kariyerine Avrupa Oyunları ile Avrupa Şampiyonası ikinciliği ekleyen Merve Çoban, kumite 61 kilo finalinde Slovak Ingrida Suchankova ile karşılaştı. Avrupa üçüncüsü rakibini 2-0 mağlup eden 22 yaşındaki sporcu, altın madalyanın sahibi oldu.

Günün sürpriz sonucuna ise kadınlar 61 kiloda üçüncü olmayı başaran Aleyna Sezer imza attı. 97 doğumlu genç sporcu, ilk kez katıldığı Karate 1 Premier League’de Türk sporcu Umay Tokcan’ı 8-6 mağlup ederek bronz madalya kazandı.