Futbolda yayın ve sponsorluk gelirlerinin yönetimi konusunda arayışlara giren Kulüpler Birliği Vakfı, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya liglerindeki uygulamaları inceliyor.

Yayın geliri ve sponsorluklarla ilgili gündemin konuşulduğu Kulüpler Birliği Vakfı'nın toplantısı, Haliç Kongre Merkezi'nde tamamlandı. Kulüpler Birliği Vakıf başkanı Göksel Gümüşdağ, toplantının ardından yayın gelirleri ve diğer konuların pazarlanması adına Süper Lig AŞ'nin kurulması gerektiğini savunarak, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya liglerindeki uygulamaları, raporlar halinde üyeler ve basın mensuplarıyla paylaştı.

Hazırlanan rapora göre 4 ülke içinde en büyük yayın geliri 1,4 milyar euro ile İngiltere Premier Lig'e ait görünürken, ligde oynayan 20 takımın ortak olduğu şirkette, kulüpler, başkan ve üst yönetici seçip yönetim kurulunu kendileri belirliyor.

Bu ligde küme düşen takımlara üç yıl boyunca paraşüt adı altında ödeme gerçekleştiriliyor. Yayın gelirlerinin yüzde 50'si 20 takıma eşit olarak bölünürken, yüzde 25'i lig sonu puan durumuna göre dağıtılıyor. Gelirlerin kalan yüzde 25'lik bölümü de yayınlanan maç sayısına göre kulüplere veriliyor.

829 milyon euro gelirli İtalya Serie A'da ise gelir dağılımı 6 faktörden oluşuyor. Gelirlerin yüzde 40'ı, 20 takıma eşit pay ediliyor. Yüzde 25'i ise kulüplerin taraftar sayısına göre dağıtılırken, gelirlerin yüzde 15'i kulüplerin son 5 sezonki performansı baz alınarak değerlendiriliyor. Gelirlerin yüzde 10'luk kısmı, kulüplerin tarihi başarılarına, yüzde 5'i ise geçen seneki performansa, kalan yüzde 5'i de takımın bulunduğu yerin nüfusuna göre dağıtılıyor.

Almanya Bundesliga da 628 milyon euroluk gelirin yüzde 50'sini kulüplere eşit olarak paylaştırılırken, diğer yüzde 50'nin 4'te 3'ü son 3 sezonki kulüp başarılarına göre, kalan yüzdelik dilim ise sportif performansları sonucu aldıkları puana göre dağıtılıyor.

590 milyon euro gelire sahip Fransa Lig 1'de de gelirlerin yüzde 50'si kulüplere eşit veriliyor. Kulüpler, gelirlerin yüzde 20'lik bölümünü yayınlanan maçlara göre, yüzde 30'unu da performansa göre alıyor.