Dünya futbolunun adeta altyapısı gibi çalışan Brezilya, geride kalan transfer sezonunda da yine dünyanın bir çok ülkesindeki bir çok takıma oyuncu pazarladı.

Gittikleri ülkelerde yabancı oyuncuların çoğunluğunu Brezilyalı futbolcular oluştururken, futbolun marka olduğu ülkede, kulüplerin güçlü altyapıları ve yetiştirme programları sayesinde Neymar gibi yıldızlar genç yaşta uluslararası üne kavuşuyor. Brezilya bu sayede milyonlarca dolar kazanırken, Brezilya futbolunun bilinmeyen yönlerini ve başarının sırrını ise Atletico Paranaense takımının Uluslararası İlişkiler Direktörü Luiz Greco anlattı.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Luiz Greco, 'Neden Atletico Paranaense?' sorusuna verdiği cevapta, "Alex de Souza’nın memleketi Curitiba şehrinin iki büyük takımından biri olan Atletico Paranaense, Brezilya futbolunu anlamak için model bir kulüp. 1924 yılında kurulan takım, geçtiğimiz yılın gol kralı Fernandao’nun yanı sıra Neto, Jats, Washington, Christian Baroni ve İvan gibi tanınmış isimlere de ev sahipliği yaptı. Geçtiğimiz yıllarda altyapı yatırımlarını dünya standartlarına göre yeniden şekillendiren kulübün ulusal ve bölgesel birçok şampiyonluğu bulunuyor. Tercihimiz bu yüzden." diye cevap verdi.

'Türkiye’de şampiyon genellikle İstanbul'un 3 büyükleri arasından çıkar. Brezilya’da ise aynı ligdeki herhangi bir takım şampiyon olabiliyor. Bu rekabet nasıl sağlanıyor?' sorusuna ise Luiz Greco, "Brezilya’da gelişmiş bir spor kültürü var. Yerel taraftar takımlarını destekliyor. 100-200 bin üyesi olan takımlar var. Taraftarın şehir takımına sahip çıkması bu başarı için çok önemli." cevabını verdi.

Luiz Greco'nun röportajının detayları ise şöyle:

Futbolcu gönderme dışında yurtdışı ile ne tür ilişkileriniz var?
Daha önce İspanya’da 20 gün kamp yaptık. Türkiye’de de benzer bir kamp yapmak, futbolcularla tanışmak, takımlar arasında dostluk maçları düzenlemek istiyoruz. Farklı tekliflere de açığız. Örneğin teknik adam değişimi yapmak, ödünç futbolcu vermek istiyoruz. Hindistan ve Kore’yle böyle ilişkilerimiz var. Türkiye’yi de bu kapsamda değerlendiriyoruz.

Brezilya’da neden yabancı hoca ya da futbolcu göremiyoruz?
Brezilya futbolunun önemli özelliklerinden biri de futbolun milli bir uğraş gibi algılanıp yabancı hoca ve oyunculara çok fazla istihdam sağlanmaması. Bu durumun çok az istisnası mevcut. Bu çekincede dil ve kültür farkı en büyük etken. Ülkede oynayan yerli futbolcuların çok azı İngilizce biliyor. Bu sebeple yabancı hocaların Portekizce bilmesi zaruri oluyor.

Avrupa ile Brezilya futbolu arasında ne tür farklar var?
Avrupa futbolu mücadele ve takım oyununu esas alırken Brezilya futbolunda taktik ve görsellik öne çıkıyor. Buna ek olarak bizde daha sıcak bir taraftar kitlesi mevcut. Ancak şuan Brezilya futbolunun da değişim istediği bir evredeyiz. Bu değişime ayak uyduran bazı takımlarımız Juan Carlos Osorio ve Ricardo Gareca gibi Latin Amerikalı teknik adamlarla çalıştılar. Biz ise Avrupa’dan ilk kez teknik direktör getiren takım olduk.

Tam olarak neyi hedefliyorsunuz?
Avrupa futbolunun kalitesini kendisi de bir marka olan Brezilya futbolu ile birleştirmek. Hedefimiz takımı 10 sene içinde dünya şampiyonu yapmak. Bu sebeple kulübün yapısını geliştirmeye yönelik bazı yatırımlar yaptık. Ayrıca 2014 Dünya Kupası statlarının birisi bu şehirde bizim için yapıldı.

Potansiyel yetenekleri nasıl keşfediyorsunuz?
Brezilya’da futbol önemli bir sektör. Ülke çapında yetenek araştıran toplam 8 gözlemcimiz var. Bunlar şehir şehir dolaşıp maç izliyorlar. Ülke genelinde logomuzu taşıyan 100’den fazla lisanslı futbol okulu var. Buralardan mezun olan öğrencileri değerlendiriyoruz.

Yetiştirdiğiniz futbolcuları nasıl bir eğitimden geçiriyorsunuz?
Öncelikle, eğer bir dünya futbolcusu yetiştireceksek dil etkenini göz ardı edemeyiz. Bu sebeple kulüp olarak, yetiştirdiğimiz oyunculara altyapıdan itibaren İngilizce eğitimi veriyoruz. Buna ek olarak sporcu eğitiminde profesyonel hizmet veren uluslararası şirketlerle çalışıyoruz. Bilinçli futbolcular yetiştirme adına sık sık seminerler düzenliyor, dünyaca tanınmış isimlerin tecrübelerinden yararlanmak için onları kulübe davet ediyoruz. Futbol akademisi olarak benimsediğimiz tesislerde geleneksel antrenmanlara ek olarak bazı bilimsel yöntemleri uyguluyoruz.

Nedir bu bilimsel yöntemler?
Sporcunun vücudu ve kas yapısı incelenirken vücut gelişimine ilişkin veriler yıllar içinde kayda alınıyor. Böylelikle her sporcu için ayrı ayrı çalışma yöntemleri geliştiriliyor. Bireysel çalışmalarla her sporcunun kulüp kriterlerine ulaşması sağlanıyor. Futbolcuların eğitim gördüğü ve antrenman yaptığı tesislerde teknolojik ekipmanlarla birlikte sağlık tedavi uzmanları ve fizyoterapistler istihdam ediliyor. Futbol endüstrisinde kullanılan yeni yöntemler ve teknolojik gelişmeler takip edilerek hızla kulüp bünyesine adapte ediliyor.

Peki, genç yeteneklere nasıl tecrübe kazandırıyorsunuz?
Latin Amerika'da dünyanın diğer coğrafyalarına nazaran daha fazla şampiyona mevcut. Uluslararası ve bölgesel turnuvaların yanı sıra bir de ülke ve eyalet çapında düzenlenen şampiyonalar mevcut. Brezilya’da bir takım yılda ortalama 60 oyun oynuyor. Bu maç trafiğiyle baş edebilmek için oyuncuları A ve B takımı olarak ikiye ayırıyoruz. Tecrübeli futbolculardan oluşan A takımını ulusal ve uluslararası maçlarda, genç yeteneklerden oluşan B takımını ise bölgesel ve yerel maçlarda değerlendiriyoruz. Böylelikle genç oyuncuların takım bünyesinde ve bir alt kategorideki maçlarda tecrübe kazanmasını sağlıyoruz.

Son olarak, devletle spor arasındaki ilişki nasıl?
Konfederasyon, kulüp ve spordan sorumlu devlet organları arasında makul bir uyum söz konusu. Devlet, futbolun gelişmesine yardımcı olurken konfederasyon da siyasi etkilerden uzak durarak sporun namusunu koruyor. Kulüpler ise futbolcu yetiştirme işini profesyonel bir şekilde ele alarak anlık ve rastgele başarılar yerine kalıcı ve sürekli başarılar üretiyor.