Fenerbahçe Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Mahmut Uslu, Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda eşleştikleri Ukrayna temsilcisi Shakhtar Donetsk takımının saygı duyulacak bir takım olduğunu söyledi.

Fenerbahçe'nin 3 sene sonra Avrupa arenasına çıkacağını, iyi bir kadro kurduklarını ve iddialı olduklarını belirten Mahmut Uslu, kurayı değerlendirdiği kulüp televizyonunda önemli açıklamalar yaptı. Kura çekimi sonrasında canlı yayınına telefonla katılan yönetici Uslu, herkesin bayramını kutlayarak başladığı açıklamasında, "Bu turu taraftarımızla birlikte geçeceğiz. Yaklaşık 3 sene Şampiyonlar Ligi’ne katılamadığımız için Fenerbahçe’nin hakları yendi. Aslında biz 1. torbada olmalıydık. Bu sene yaptığımız transferlerle iddialıyız. Tabii Shakhtar de çok saygı duyulacak bir takım. Biz seyircimizle, taraftarımızla bu turu geçeceğimize inanıyoruz. Bundan sonra da çok önemli takımlar var. Bizim her halükarda bu elemeleri geçmemiz lazım. Fenerbahçelilere büyük iş düşüyor. Ancak onların büyük desteğiyle kazanırız." diye konuştu.

Başkanvekili Mithat Yenigün ise Fenerbahçe’nin yeni bir yapılanma içerisinde olduğunu belirterek, "Şampiyonlar Ligi’ne devam etmek istiyoruz. Yeni bir yapılanmayla, başarılara imza atma hedefiyle yola çıktık. Taraftarlarımızla birlikte engelleri aşarak 3. yıldır uğradığımız büyük haksızlıklara karşın Şampiyonlar Ligi'ne kalmayı amaçlıyoruz." dedi.

"RÖVANŞ MAÇI DONETSK’TE DEĞİL LVİV'DE OYNANACAK"

İsviçre'nin Nyon şehrindeki UEFA Genel Merkezi'nde yapılan kura çekilişinde kulübü temsil eden Asbaşkanlardan Ozan Balaban da yaptığı açıklamada, "Eşleşme sonrası Shakhtar yetkilileri ‘Keşke sizi ileriki turlarda görseydik’ dediler. Onlar bu eşleşmeden hoşnut değil. İlk maçı stadımızda oynayacağız, tek dezavantajımız onların liginin erken başlaması. Ancak bizim için fark etmiyor. Biz bu turu geçeceğiz ve layık olduğumuz yere geleceğiz. Bu saatten sonra zoru basiti yok. Hocamızla konuştuk maçları inceleyeceğiz, analizleri yapacağız. Biz de her gün bir maç yapıyoruz ve biz de hazır olacağız. Bu saatten sonra mazeretimiz yok, bu turu geçeceğiz. İnşallah taraftarlarımız stadı çok güzel bir şekilde ful doldurur ve bu turu geçeriz." dedi.

Ozan Balaban Kadıköy’deki ilk maçın 28 veya 29 Temmuz’da saat 21.00’de oynanacağını; rövanş maçının ise 4 veya 5 Ağustos’ta Donetsk’te değil de Batı Ukrayna’da, Polonya sınırındaki Lviv kentinde oynanacağını sözlerine ekledi.

SHAKHTAR DONETSK CEO’SU SERGEY KARPİN'DEN ÖVGÜ

Shakhtar Donetsk CEO’su Sergey Karpin de en zor kurayı çektiklerini söyledi. Fenerbahçe’yi, transferlerini, yatırımlarını yakından takip ettiklerini söyleyen Karpin, bu transferlerin Fenerbahçe’ye güç ve tecrübe kattığını belirtti. Karpin, Lucescu'dan dolayı her iki kulübün de birbirlerini yakından tanıdığını sözlerine ekledi.

SHAKHTAR DONETSK TARİHÇESİ

1936 yılında kurulan ve Ukrayna'nın köklü ekiplerinden olan Shakhtar Donetsk, Sovyetler Birliği döneminde 4 kez kupa sevinci yaşarken, esas başarılarını Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ukrayna'da 2000'li yılların başından itibaren elde etmeye başladı.

2001-2002 sezonundan bu yana oynanan 14 sezonun 9'unda şampiyon olan Shakhtar, 1995 yılından bu yana da Ukrayna kupasını 9 kez müzesine götürdü. Ukrayna Süper Kupası'nı da 7 kez kazanan Shakhtar, en büyük başarısını ise yeni adıyla UEFA Avrupa Ligi’nin UEFA kupası adı altında oynandığı 2008-2009 sezonunda elde etti. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nın ev sahipliğinde oynanan finalde Alman ekibi Werder Bremen'i normal süresi 1-1 sona eren maçta Jadson'un uzatmalarda kaydettiği golle 2-1 yenen Shakhtar kupa 2'de şampiyonluğa ulaşmıştı.

Ukrayna Liginde geçtiğimiz sezonu Dinamo Kiev'in 10 puan gerisinde 2. bitiren Shakhtar, kupa finalinde de karşılaştığı rakibine penaltılarla boyun eğmişti. Şampiyonlar Ligi H Grubu'nu Porto'nun ardından 2. bitiren Shakhtar, son 16 turundaysa Bayern Münih'e 7-0 ve 0-0'lık skorlarla elendi.

Teknik direktörlüğünü 2004 yılından bu yana Mircea Lucescu'nun yaptığı Shakhtar, transferde eski oyuncusu Hırvat Eduardo da Silva'yı Flumınense'den renklerine bağlarken; birçok önemli oyuncusu ise takımdan ayrıldı. Brezilya Milli Takımı'nda da forma giyen kanat oyuncusu Douglas Costa 30 milyon Euro'ya Bayern Münih'e transfer olurken, kulüp tarihinin 128 golle en golcü oyuncusu olan ve 8 sezon forma giyen Luiz Adriano 8 milyon Euro'ya Milan'ın yolunu tuttu. Orta saha oyuncularından Fernando'ysa 8 milyon Euro'ya Sampdoria'ya transfer oldu. Shakhtar yeni sezon öncesinde Dianmo Kiev'le oynadığı süper kupa maçını ise Hırvat Darijo Srna ve Bernard'ın golleriyle 2-0 kazandı.

Fenerbahçe daha önce Ukrayna ekibiyle 3 kez hazırlık maçlarında karşılaşırken, resmi olarak ilk kez Avrupa kupalarında mücadele edecek.