Türkiye Boks Federasyonu eski Asbaşkanı Mehmet Rıza Güleren, Türk Boks Federasyonu’nun delege yapısının değişmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Boks Federasyonu’nun, 22 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştireceği Olağan Genel Kurul’u öncesinde eski Asbaşkan Mehmet Rıza Güleren, basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. İlk olarak toplantının amacının, Türk boksunun 2012 ve 2016 Olimpiyatları’nda ’0’ çekmesi olduğunu açıklayan Güleren, "Türk Boks Federasyonu’nun bu işi layıkıyla yapamadığını gösteriyor. 22 Ekim’de yapılacak olan seçimde şu anda başkan adayı değilim, hiçbir zamanda olmayacağım. 2010 yılında İstanbul İl temsilciği, 2011 yılında İstanbul İl temsilciği Marmara Bölge Başkanlığı ve 2012 yılında Türkiye Boks Federasyonu Asbaşkanı olarak görev yaptım. 2014 yılında 2 sporcu ve 3 antrenöre yapılan haksızlıklardan dolayı istifa ettim. Federasyonu başkanı kendisine yakın olan kulüplerin sporcularını kampta tuttu oy için. Ben de ardından istifa ettim. Oy hakkı olmayan kulüpler var. Oy hakkı için 2014 ve 2015 Türkiye Şampiyonası’na katılmış olması gerekiyor. Tescil olmayan kulüpler oy veriyor. Bunlara da Türk boksu diyoruz. Niye bizim oy hakkımız yok demiyorlar. O yüzden başarısızlıklar geliyor. Merkez Hakem Kurulu’ndaki hakemlere oy hakkı verilmiş. Bizim de hesap vereceğimiz bakanlık var” dedi.
“Delege yapısının değişmesi lazım”
Eski Avrupa ve Dünya şampiyonu olmuş kişilerden milli takım kamplarında yararlanılması gerektiğini söyleyen Güleren, “Milli takım hocası başkanı seçerse aynı yere geliriz. Bunun oy hakkı var, milli takımlarda olsun denir. Antrenörün asla bu işlere girmemesi lazım. Atagün Yalçınkaya olimpiyatlarda gümüş madalya aldı. Onun gibi çok değerli sporcularımız var. Bunlardan yararlanmak lazım. 2007 yılından beri büyüklerde dünya şampiyonluğumuz yok. Bunlardan yararlanmadığımız için yok. Seçim düzeninin değişmesi lazım. Hocaların oy vermemesi lazım. Haliyle o federasyonda hocaya görev veriyor. Ondan daha değerli milli takım, çok değerli hocalarımız var, fakat oy hakkı olmadığı için milli takımda yok. Delege yapısının değişmesi lazım. 2012 yılındaki seçimlerde gördüm ki, mesela Tokat’ın ’x’ kulübünün oy hakkı var ama Tokat’a Ankara’dan delege yazılıyor. Ankara’da ikamet eden kişi, Tokat’ta oy kullanıyor. Bu sistemin değişmesi lazım” şeklinde konuştu.
“Başarısızsak o koltuğu bırakacağız”
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın, başarısız federasyonlardan istifasını istemesinin hatırlaması üzerine ise Güleren, “Bir spor adamı olarak hayretle izliyorum. Bizler fahri görev yapıyoruz, biz başarısızsak o koltuğu bırakacağız. Federasyonlar iş kapısı değildir. Siz sporun işini yapacaksınız, bunu beceremiyorsanız, o koltuğu bırakacaksınız. Bakanımız istedi, tabii ki istedi; fakat etmiyorlar. Ben iki sporcu için koltuğumu bıraktım. İstifa etmeyen başkanlara sesleniyorum. Yani sırf boks olarak demiyorum. Olimpiyatlarda başarısız olan tüm başkanlara sesleniyorum” ifadelerini kullandı.