Fenerbahçe kafilesine silahlı saldırı olayıyla ilgili gözaltına alanına ve çıkartıldıkları mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakılan şüphelilerin avukatı Turan Çelik, soruşturma dosyasında müvekkillerinin bu eylemi gerçekleştirdiklerine dair herhangi bir delil bulanmadığı gibi vicdanen de bu eylemi gerçekleştirdiklerine inanmadığını söyledi.

Çelik, soruşturmayla ilgili basın mensuplarının soruları üzerine yaptığı açıklamada, “Müvekkillerime ifadeleri sarısında sorulan sorular, ‘şu eylemi şöyle yaptınız, şu silahı kullandınız, şuradan kaçtınız’ değil, ‘o gün kimlerle konuştunuz, nereye gittiniz, arkadaşınızı niye aradınız, pazar günü neredeydiniz?’ şeklinde sorulardı. Bu sorular müvekkillerin suç işledikleri yönünde değil, normal rutin hayatları içerisinde olay yerinde neden oldukları, olay yerinden sonra nereye gittikleri şeklinde bilgiler edinilmesiydi. Sonra Sürmene Adliyesi’ne gittik. Sayın Savcımız mevcut delillere göre müvekkillerin bu suçu işlediği gerekçesiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk etti. Mahkeme yeterli ve kesin inandırıcı şüphe ve kanaat olmadığı için özgürlük hakkının daha önemli olduğunu belirterek, müvekkillerin adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerine karar verdi.” dedi.

“SAÇMALARIN BU TÜFEKTEN ATILDIĞINA DAİR KESİN TESPİT YOK”

Dosyada gizlilik kararı olduğunu hatırlatan avukat Çelik, “Ceza Muhakeme Usulü Kanunu’nun 153. maddesi, hangi konularda gizlilik kararı verileceğini düzenlenmektedir. Bilirkişi raporları bu gizlilik kararının dışındadır. Bu şekilde bir bilirkişi raporu irdeledik. Olay yerinde çifte tabir edilen kırmalı bir tüfek elde edilmiş. Tüfekten ateş edildiği belirtilen 2 tane kartuş bulunmuş. 2 tane kartuşun iğne vurum izi itibariyle o silahtan atıldığı tespit edilmiş. Fakat çıkan saçma tanelerinin ve yaralanan kişi ile otobüsün üzerinde bulunan saçma tanelerinin üzerinde av tüfeği olması sebebiyle av tüfeklerinde yiv ve set izi bulunmadığı için bu saçmaların bu tüfekten mi başka bir tüfekten mi çıkıp çıkmadığına ilişkin bir tespitin de bilimsel olarak olamayacağına dair bir rapor dosyada gördük. O rapora göre de bu tüfekten mi atıldı, başka bir tüfekten mi atıldığına dair bir tespit yok. Ancak muhtemeldir ki, olay yerinde 2 tane kartuşun bulunması, dere yatağında tüfeğin bulunması şüphelerin bu tüfeğin olay sebebiyle kullanıldığı kanaatini bırakıyor. Parmak izi yönüyle de herhangi bir inceleme sonuçları dosyada mevcut değil. Savcımız bu delilere, müvekillerimin özellikle olaydan önce birbirleri ile yaptıkları görüşmeleri, özellikle Facebook'taki yazışmaları ve oradaki yazı niteliğinden dolayı müvekkilleri şüpheli olarak değerlendirmiş ve bu delillerin yeterli olacağı inancıyla mevcut adli kontrol ve tutuksuz yargılanma kararına itiraz etmiştir. Yine CMK 268. Madde itiraza öncelikle Sürmene Sulh Ceza Hakimliği bakmakta, aksine bir karar verirse itiraz incelemeye yetkili ve görevli Trabzon Sulh Ceza Mahkemesi’ne dosya gönderilecektir.” ifadelerini kullandı.

Soruşturma dosyasının da Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği bilgisini veren Çelik, şöyle konuştu: “Savcılığımızca yaptığımız görüşmede dosyada yeterli derece delillerin olduğunu ve soruşturma yetkisi ve görevinin Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı olması hasebiyle dosyayı fezlekeye bağlayarak Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığına göndermiştir. Bu aşamadan sonraki hukuki sürece hep beraber izleyeceğiz. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı dosyanın yeterli mi yetersiz mi olduğuna dair kanaatini açıklayacaktır.”

Dosyada müvekkillerin bu eylemi gerçekleştirdiklerine dair herhangi bir delil bulanmadığını iddia eden Çelik, “Vicdanen de ben bu eylemi gerçekleştirdiklerine inanmıyorum. Muhtemelen Trabzon Emniyet Müdürlüğü de müvekkillerimin gerçek fail olmadıklarını bilmektedirler. Araştırmalarını sürdüreceklerdir. Gerçek suç failini yakalayacaklardır, buna inanıyoruz.” diye konuştu.