Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) tarafından düzenlenen "2010 Osman Sayın Zorunlu Bölgesel Futbol Antrenörleri Gelişim Semineri" Kahramanmaraş'ta gerçekleştirildi.

MTSO Meclis Salonu'ndaki seminere, Antalyaspor Teknik Direktörü Mehmet Özdilek'in yanı sıra Kahramanmaraş'tan ve bölge illerden gelen çok sayıda teknik direktör katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan seminerin açılış konuşmasını yapan TÜFAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Mesut Çanak, seminerin Türk Futboluna ve Türk Antrenörlerine yapacağı katkıya değindi. Her yıl zorunlu olarak gerçekleştirilen seminere geçen yıl hayatını kaybeden Gazeteci Osman Sayın'ın isminin verildiğini kaydeden Çanak, "Osman Sayın, Kahramanmaraş futboluna önemli katkıları bulunan değerli bir gazeteci ve spor adamıydı. Geçen yıl aramızdan ayrılan Sayın'ı bir kez daha rahmetle anarken, seminerimizin Türk Futboluna ve antrenörlerimize katkılar sağlamasını temenni ediyorum" dedi.

Seminere katılan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'da böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın kendilerine gurur verdiğini kaydetti. Açılış konuşmalarının son bölümünde kürsüye gelen Kahramanmaraşspor'un ve Beşiktaş'ın efsane futbolcusu Mehmet Özdilek ise genç antrenörlere tavsiyelerde bulundu. Futbolun her geçen gün büyüyen bir sektör haline geldiğini kaydeden Şifo lakaplı Özdilek, "Bu gün tüm sektörlerin ekonomik krizden etkilendiği bir dönemde bile futbol büyümesini sürdürüyor. Bu noktada Türk Futbolunu geliştirmek için hepimiz sadece ve sadece başarıya endekslenmeliyiz" dedi. Seminerin son bölümünde antrenörlerle hatıra fotoğrafı çektiren Özdilek, gazetecilerin futbola ilişkin yönelttiği soruları cevaplandırdı. Bir gazetecinin dünya kupasında favorisinin hangi takım olduğunu sorması üzerine "Bir çok insanın favorisi ve bence de İspanya" cevabını verdi. Özdilek, "Ama Almanya'nın turnuva takımı olduğunu hiçbir zaman göz ardı etmemek lazım. Almanya'nın en az yarı final, final oynayacağını düşünüyorum. Dünkü başlangıçları da çok olumluydu. Diğer maçlara bakıldığı zaman oyun kalitesinin çok yüksek olmadığı, çok doğal karşılayabileceğim karşılaşmalar. Çünkü ilk karşılaşmalar zor karşılaşmalardır başlangıçta. Ama özellikle bu turlardan ikinci, üçüncü müsabakalar çok daha tempolu, çok daha keyifli olacaktır. Dediğim gibi Almanya yine turnuva takımı başlangıcı gibi bir başlangıç yaptı. Burada tabi özellikle bizim oyuncumuz olan Mesut'un da performansının çok yüksek olması bir Türk olarak beni gururlandırdı. Ama tabi gönül isterdi ki Türk Milli Takımı da 2010 Dünya Şampiyonası'nda orada olsun. Oranın renkli takımlarından biri olsun. Ama maalesef bunu başaramadık.

Şimdi hedef 2012 Avrupa Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı'nı orada görmek. İnşallah bunu başaracak Türk Milli Takımı" diye konuştu. Turnuvada milli takımın yanı sıra herhangi bir Türk antrenörün bulanmadığının sorulması üzerine ise Özdilek, bunun bir zaman ve süreç konusu olduğunu söyledi. Özdilek sözlerini şöyle sürdürdü: "15-20 sene evvele gidersek neden Türk futbolcusu Avrupa'da yok diyorduk. Bu zaman ve süreçle bağdaşan bir şey diye düşünüyorum. Son dönemde Türk oyuncuları Avrupa'ya açılımı, Türk antrenörlerin yavaş yavaş Avrupa'ya açılımı, Özellikle bu pro lisansın Türkiye'ye geldikten sonra bunun çok daha farklı olacağını düşünüyorum. Özellikle genç arkadaşlarımızın bu anlamda vizyonu olan, hedefi olan antrenörlerin Türk futboluna ve kendi yaptığı işlere büyük değer ve katkı sağlayacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde birçok Türk antrenörlerinin Avrupa arenasında boy göstereceğine inanıyorum. Dediğim gibi bu bir tercih meselesi. Bu tercihi yapanlara da saygı duymak lazım. Sonucunda futbol ekonomisi büyük bir ekonomi. Hepsi yavaş yavaş zaman içerisinde olacak. Biz yine karamsar olmadan hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz. Bu teklifler zaman içerisinde olacaktır. Ben o kadar net söylüyorum." Türkiye'de yerli antrenörlerin yeterince şans bulmaya başladığını kaydeden Özbilek, yerli antrenörlere güven ve destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Şans verildiği takdirde Türk antrenörlerin büyük başarılara imza atacağını dile getiren Özdilek, sözlerini şöyle tamamladı: "Türk antrenörlere yeterince şans verilmeye başlandı, ben buna inanıyorum. Şimdi Türkiye Süper Ligi'nde inşallah Aykut da Fenerbahçe'de başlarsa ligin Beşiktaş ve Galatasaray hariç gerisi Türk antrenörü. Şimdi geçmişle bugünü kıyaslarsak, geçmişte bir tane Türk antrenörü vardı. Bu gün 18 takımın 16'sı Türk antrenörü. Yani her şey zaman içerisinde rayına oturuyor. Ben Türk antrenörlerinin hem vizyon hem hedef olarak meslektaşlarından hiçbir farkı olduğuna inanmıyorum. Bu tartışmaların yapılmasını da Türk antrenörleri adına esefle kınıyorum. Biz yaptığımız işte en iyilerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Onun için bu tür tartışmaların içine Türk antrenörlerini çekmesinler. Şans verildiğinde de Türk antrenörlerinin neler yaptığı aşikâr, ortada. Türk futbol tarihine bakın. İstatistiklerin hepsi Türk antrenörü diyor. Başarıdaki en büyük payın Türk antrenörlerinden kaynaklandığını görürsünüz tarihte. Hem kulüpler bazında, hem milli takım bazında. O zaman kendi evlatlarımızı çok fazla tartışmanın bir anlamı yok. Bunlarla ilgili anketler yapılmasının da bir anlamı yok. Önemli olan kendi evladımıza güvenmemiz, onlara destek olmamız. Bunları yapabilirsek, Türk antrenörünün çok başarılı olduğuna in lu, çok daha keyifli olacaktanıyorum." TÜFAD Şube Başkanı Mesut Çanak günün anısına Mehmet Özdilek'e plaket verdi. [URL=http://www.haber46.com/gallerydetails.asp?id=790#]FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ[/URL]