Kastamonu’da köyde ikamet eden kız çocuklarının oluşturduğu ve birçok Taekwondo Türkiye şampiyonu ile Balkan şampiyonu çıkartan İğdir Çeliker Spor Kulübü, 2016 Rio Olimpiyatları’na katılmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Kastamonu’nun Araç ilçesine bağlı İğdir köyünde beden eğitimi öğretmenleri tarafından 2009 yılında kurulan İğdir Çeliker Spor Kulübü, 2016 Rio Olimpiyatları’na katılmak için gece, gündüz antrenmanlarını sürdürüyor. İğdir köyünde ikamet eden özellikle kız çocuklarının ağırlıkta olduğu kulüp, kurulduğu günden itibaren bünyesinden Türkiye şampiyonu, Balkan şampiyonu, okullar arası Türkiye şampiyonu ve özellikle de milli takıma çok sayıda sporcu kazandırmayı başardı. Köyde ikamet eden ve boş vakitlerini spor kulübünde değerlendiren genç kızlar, spora duydukları ilgiyle de kötü alışkanlıklardan uzaklaştılar. Olimpiyatlara hazırlanan köylü genç kızlar, antrenörleri beden eğitim öğretmeni Ercan Çelik’in Kocaeli’ye ve Abdullah Çapulcuoğlu’nun da Balıkesir’e atanması sonrası yetkililerin ilgisizliği sonucu kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldılar. Karabük Üniversitesi beden eğitimi öğretmenliğinden mezun olan Dilek Deveci, kulübe sahip çıkarak köyünde antrenörlüğe devam etti. Bu sayede genç kızlar, boş vakitlerini spor yaparak değerlendirirken, aynı zamanda büyük başarılara da imza attılar. Genç kızlar, İğdir köyünde kahvehanede, tarlada veya çobanlıkta ailelerine yardım ederken, aynı zamanda arta kalan zamanda da antrenmanlarını sürdürüyor.
İğdir köyünde hem okuduklarını hem de ailelerine yardım ettiklerini ve arta kalan zamanda da salona gelerek antrenman yaptıklarını belirten genç kızlar, kısıtlı ve yetersiz imkanlarla büyük başarılara imza attılar. Çalışmalarını aralıksız sürdüren genç kızlar, şimdi de hedeflerini Olimpiyat olarak belirlediler.
Deveci: “Sporcularımız inşallah olimpiyatlarda ülkemizin bayrağını göndere çektirecekler"
Karabük Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra memleketi İğdir köyünde spor kulübünü çalıştırmaya başlayan Antrenör Dilek Deveci, “Kulübümüzde birçok Türkiye 1’inciliği, 2’inciliği, aynı zamanda Balkan şampiyonu olmuş sporcumuz bulunmaktadır. Taekwondo da kırılamayacak olan poomse rekorunu kırdık. Poomsede kulüp olarak 12 madalya elde ettik. Kulübümüz 2009 yılında açıldı. Açıldığı zaman Türkiye’de 860. sırada yer alıyorduk. Şu anda kulübümüz, başarı sırası olarak 16. saraya kadar yükseldi. Bunu inşallah birinci sıraya kadar çekmeyi hedefliyoruz. Biz, 2009 yılında buraya İğdir Çeliker Taekwondo Spor Kulübü’nü açtığımız zaman yerde sadece bir halıfleks vardı. Bu antrenmanları ayaklarımız yana yana yaptık. Bu günlerden bugüne geldik ve salonumuz düzeldi. Şu anda en güzel çağımızı yaşıyoruz. Allah’a şükür malzeme olarak çok fazla bir eksiğimiz kalmadı. Bizde canla başla çalışıyoruz. İnşallah salonumuzu daha da güzelleştireceğiz. Yeni malzemeler almayı planlıyoruz. Burada çok yetenekli öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerin bir kenara atılmaması gerekiyor. Desteklenerek daha da azimleri arttırılması gerekiyor. Yoksa heyecanları ve şevkleri kırılıyor. Kulübümüze yardım edilmesini ve desteklenmesini yetkililerimizden istiyoruz” dedi.
"Çocuklarımız, kötü alışkanlıklardan uzak kaldılar"
İğdir köyünde spor ile fazla ilgili olan bir insanlar olmadıklarını söyleyen Deveci, “Dışarıda ailemize yardım ediyorduk, bağ, bahçe yapıyorduk veya dükkanda babalarımıza yardımcı oluyorduk. Herhangi bir şekilde aklımızda spor ile ilgili bir şey yoktu. Daha sonra buraya bu kulüp açıldıktan sonra çok güzel yerlere geldik. Özellikle çocuklarımız, kötü alışkanlıklardan uzak kaldılar. Sağlıklarını korumak için spora yönlendirilmesi sağlandı. Halıfleksten bu yana kadar Avrupa şampiyonlarımız, Balkan şampiyonlarımız, Türkiye şampiyonlarımız, poomse de olsun müsabakalarda olsun her şeyde şampiyon sporcularımız oldu. Bunun yanı sıra kulübümüzden inşallah olimpiyatlara hazırlanmak üzere zaten çalışmalarımız sürekli devam ediyor. İnşallah Türkiye Mili Takımı’na katılarak Olimpiyatlarda da ülkemizin bayrağını göndere çektireceklerdir. İstiklal Marşımızı okutturacaklardır. Buna umutla bakıyoruz, bizim için çokta uzak bir şey değil” diye konuştu.
Boş vakitlerinde taekwondo yaptıklarını ifade eden İğdir Çeliker Spor Kulübü sporcusu Büşra Denli ise, “Hocamız gittikten sonra taekwondoya devam edemedim. Ayrıca babama pastanede yardım ediyorum ve aynı zamanda okula da gidiyorum. Müsabakalarda Türkiye 2’inciliğim bulunuyor, ayrıca Türkiye 3’üncülüğüm var” şeklinde konuştu.
Sevilay Kabataş: “Taekwondo bizlere çok şeyler kattı”
Okuldan çıktıktan sonra taekwondoya gittiklerini belirten İğdir Çeliker Spor Kulübü öğrencisi Sevilay Kabataş ise, “Bir süre önce kulübümüz kapandı. Bende boş vakitlerimi değerlendirmek için babamın yanında ayakkabı dükkanına bakıyorum. Bu köyde taekwondo bizlere çok şeyler katıyor. Bizleri kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor. Bizlerin daha çok sosyalleşmesini sağlıyor. Taekwondonun bizlere çok büyük katkıları oluyor. Lisede okuyorum ve bir meslek sahibi olmaya çalışıyorum. Sonuçta taekwondonunda bizlere kattığı çok şeyler oluyor. 22 yaşımı tamamladıktan sonra antrenörde olabiliyorsun. Belgenizi aldıktan sonra kendi dükkanınızı da açabiliyorsunuz. Şimdiye kadar Türkiye genelinde bir derecem olmadı ama olması için çok çalışıyorum. İnanıyorum, ilerleyen zamanda inşallah derecemde olacak” ifadelerini kullandı.
Boş vakitlerini taekwondo yaparak geçirdiğini aktaran İğdir Çeliker Spor Kulübü sporcusu Ümmühan Kocaoğlu ise, “Okuldan çıkınca da taekwondoya geliyorum. Antrenmanın ardından eve gidip ders çalışıyorum. Bunların dışında evde anneme yardım ediyorum. Boş vakitlerimi en işi şekilde değerlendirmek için taekwondo yapıyorum. Bu sayede Türkiye okullar arası turnuvasında ikincilik derecem var" dedi.
Sema Kabataş: “En büyük hedefim olimpiyatlara katılmak”
Okuldan çıktıktan sonra direk antrenmanlara geldiğini ifade eden İğdir Çeliker Spor Kulübü sporcusu Sema Kabataş da şöyle konuştu:
“Boş vakitlerimde genelde antrenman yapıyorum. Antrenmandan çıktıktan sonra eve gidip ödevlerimi yapıyorum. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında yapılan Türkiye Şampiyonası’nda iki tane Türkiye 3’üncülüğü elde ettim. Ondan önceki yılda Türkiye 1’inciliğini elde etmiştim. Şu anda 4 tane Türkiye derecem bulunuyor. Batı Karadeniz Bölgesi’nde de düzenlenen turnuvalarda birincilik ve ikinciliklerim bulunuyor. Tabii ki hayalim, Türkiye Şampiyonası’nda milli olmak ve ondan sonra Avrupa ile dünya derecesi elde etmek. Bunların ardından Olimpiyatlara da katılmak için hedefim var.”