Avrupa Şampiyonası'nın ilk maçında Polonya'yı 57-54 mağlup eden Türkiye A Milli Kadın Basketbol Takımı'nda gözler yarın oynanacak Belarus maçına çevrildi. Ay yıldızlı ekip Belarus'u da yenerek grupta iki de iki yapmayı ve bir üst tura puan taşımayı planlıyor.

Macaristan ve Romanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda gruplarda ilk maçlar tamamlanırken Türkiye, şampiyonaya önemli oyuncusu Nevriye Yılmaz'ın yokluğuna rağmen Polonya galibiyetiyle başlamanın moralini yaşıyor. Avrupa şampiyonasının perdesinin açıldığı Türkiye - Polonya maçını Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Harun Erdenay ve TBF Sportif Direktörü Barbaros Akkaş da takip etti.

Ekrem Memnun yönetiminde altın madalya hedefi ile şampiyonaya katılan A Milli Kadın Basketbol Takımı, Romanya'da oynadığı ilk maçında Polanya'yı 57-54 mağlup ederek güzel bir başlangıç yaptı. Milliler karşılaşmaya Birsel Vardarlı Demirmen, Işıl Alben, Bahar Çağlar, Lara Sanders ve Tilbe Şenyürek beşiyle çıkarken pota altındaki kilit ismi Nevriye Yılmaz ise içtiği kahveden zehirlendiği için karşılaşmada forma giyemedi.

Türkiye’de Lara Sanders 16 sayı, 7 ribaund, 2 blok ile takımın en skorer oyuncusu olurken Bahar Çağlar, Şaziye İvegin ve Tuğçe Canıtez karşılaşmayı 8 sayı ile tamamladı. Türkiye, gruptaki ikinci maçında ise yarın TSİ 20.30'da Belarus ile karşılaşacak. Belarus ise B Grubu'ndaki ilk maçında İtalya'yı 85-76 mağlup ederken şampiyonaya da millilerimiz gibi galibiyetle başladı.

Milliler, Belarus ile ile oynayacağı karşılaşma için bir gün dinlenirken, rakip ekip bu akşam saat 20.00'de Polanya ile ikinci maçına çıkacak ve yarında A Milli Kadın Basketbol Takımı ile karşılacak. Milliler, yorgun Belarus'u mağlup edebilirse grupta ikinci galibiyetini alarak moralleri yüksek tutacak.

Gruptaki diğer maçlar ise bu akşam oynanacak iki karşılaşma ile devam edecek. TSİ 18.00'da Yunanistan-İtalya, TSİ 20.00'de Belarus-Polanya ile karşılaşacak.

"İLK MAÇLAR HER ZAMAN ZORDUR"

Polonya maçının iki ülke için de büyük önem taşıdığını belirten koç Ekrem Memnun, turnuvada adım adım ilerleyeceklerini, Polonya'yı yenerek ilk adımı iyi attıklarını söyledi.

Polonya karşısında alınan 57-54'lük galibiyetin takıma moral yükleyeceğini belirten Başantrenör Ekrem Memnun, oyundan memnun olmadığını ama turnuvaların ilk maçlarının her zaman zor geçtiğini belirtti. Memnun ayrıca top kayıplarının oyun planlarında yol açtığı sıkıntıları da dile getirerek şunları söyledi:

"Turnuvaların ilk maçları her zaman zordur. İlk maçımızı çok sert bir rakibe karşı oynadık. Üçüncü çeyreğin ortasına kadar maçın kontrolünü ellerinde tuttular. Takımın başantrenörü olduğumdan beri en kötü maçımızı oynadık. Çok önemli bir oyuncumuz oynamadı. Bu oyuna rağmen kazanmamız bizim için güzel. En azından maçın sonucu bizim için iyi. Bundan daha kötü oynayabileceğimizi düşünmüyorum. Bir yarışın içindeyiz. Adım adım ilerleyeceğiz. Oyuncularımı tebrik ediyorum."

Teknik taraftan bakıldığında, Polonya’ya sayı şansı veren çok top kaybı yaptıklarını da belirten Ekrem Memnun, "Eğer top kayıplarımızı sınırlayabilirsek, turnuvanın en iddialı takımlarından birisi olabiliriz." dedi.

Milli oyunculardan Tuğçe Canıtez ise yaptığı açıklamada, kaptan Nevriye Yılmaz olmadan oynadıklarını ve kazanmalarının güzel olduğunu dile getirdi. Kaptansız oynamalarının ne kadar zor olduğunu Polonya karşısında gördüklerini de belirten Tuğçe Canıtez, "Kaptanımız olmadan oynadık ve bizim için iyi bir maç değildi. Ama maçın sonunda kazanan taraftık ve inanıyorum ki her geçen gün daha iyi oynayacağız." diye konuştu.

Türkiye, B Grubu'nda Yunanistan, Polonya, Belarus ve İtalya arasında gruptan ilk 3’e girmek ve ikinci tura galibiyet taşımak adına yarışıyor. Milliler eğer ikinci tura çıkarsa, Karadağ, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Romanya ve Ukrayna'nın mücadele ettiği A Grubu'ndan gelecek 3 takımla karşılaşacak.

Avrupa Şampiyonası ayrıca 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nın da yolunu açacak. 20 takımın mücadele ettiği organizasyonu ilk 5 sırada bitiren ekipler, 2016 Rio Olimpiyatları’na katılma hakkı kazanacak.

A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın grupta kalan maçları ise şöyle:

B Grubu
Yarın
20.30 Türkiye-Belarus

14 Haziran Pazar
20.30 Yunanistan-Türkiye

15 Haziran Pazartesi
20.30 Türkiye-İtalya