Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortak üyeler arasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de yer aldığı Türkiye’ye CERN’de ortak üye statüsü verilmesi hakkında anlaşma ve anlaşmaya dair beyanı içeren mektubu onayladı.

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü Ortak Üyelik Anlaşması'nı Türkiye adına imzalayan BM Türkiye Daimi Temsilcisi ve Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, CERN Genel Direktörü Prof. Rolf-Dieter Heuer’e gönderdiği mektup içeriğinde CERN ile ilişkileri daha da geliştirmeye önem verdiklerini belirterek, “Türkiye’nin CERN çalışmalarındaki mevcudiyeti ve bunlara katılımı ile ‘CERN Ortak Üyelik Statüsü Verilmesine İlişkin Anlaşmayı’ imzalamasının hiçbir şekilde sözde ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye tarafından tanındığı veya sözde ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ ile CERN çerçevesinde temasta bulunma yükümlülüğü içerisinde olduğu şeklinde yorumlanmaması gerektiğini kayda geçiririm.” vurgusu da yer aldı.

YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Erdoğan’ın onayladığı ‘Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) arasında CERN’de ortak üye statüsü verilmesi hakkında anlaşma’ ve anlaşmaya dair Türkiye’nin beyanını içeren mektup Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü girdi.
Söz Konusu anlaşma Dışişleri Bakanlığı’nın 27 Şubat 2015 tarihli yazısı üzerine Bakanlar Kurulu’nca 16 Mart 2015 tarihinde kararlaştırılmıştı.

CERN, Yüksek Enerji Parçacık Fiziği ile ilgili araştırmalar gerçekleştiren dünyanın önde gelen bilimsel kuruluşu özelliğini taşıyor.
Kurucu üye ülkeleri; Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Norveç, İsviçre, İsveç, İngiltere.
Ortak üye statüsü taşıyan ülkeler ise; Gürey Kıbrıs Rum Yönetimi, Ukrayna, Türkiye ve Pakistan.