Uluslararası Spor ve Kültür Birliği ISCA'nın Avrupa Parlamentosu adına düzenlediği NowWeMove (Şimdi Hareket Zamanı) kampanyasının bir öncü etkinliği olan NowWeBike / Şimdi Bisiklet Zamanı Muğla-Brüksel Avrupa Sınır Ötesi Turu başladı. Etkinlikleri kapsamında biri kadın, 4 gönüllü bisikletliden oluşan takım, 2 bin 700 kilometre pedal çevirerek 47 günde 13 ülkeyi geçecek.

Proje Danışmanı Feridun Ekmekci, akademisyen ve uzun yol bisiklet kullanıcısı olan NowWeMove Türkiye Takım Kaptanı Adnan Çangır, İngilizce öğretmeni ve uzun yol bisiklet kullanıcısı Emel Çalkam ile akademisyen ve uzun yol bisiklet kullanıcısı Dr. Serhat Ferahi Değimli'den oluşan 4 kişilik ekip; 2 bin 700 kilometre pedal çevirerek 47 günde 13 ülkeyi geçecek. Türkiye'de Muğla, Yatağan, Bodrum, Ortaca, Dalyan, Köyceğiz, Gülağzı, Ula, Marmaris, Didim, İzmir, Akhisar, Bursa, Kadıköy-İstanbul, Çorlu, Edirne kentlerini geçecek takım, rotasını Bulgaristan'a çevirecek. 8 farklı 'EuroVelo' bisiklet rotası ağını kullanacak takım turu 9 Eylül'de Brüksel'de tamamlayacak. Turun İzmir'deki kısmına görme engelli bisikletliler tandem ile bedensel engelli bisikletliler eşlik edecek. 47 gün boyunca her gün ortalama 60 kilometre pedal çevirecek olan takım üyeleri, kendi eşyalarını ve kamp malzemelerini de bisikletlerinde taşıyacak.

Muğla'nın Menteşe ilçesinden, Şimdi Bisiklet Zamanı Muğla-Brüksel Avrupa Sınır Ötesi Turu için yola çıkacak olan bisikletçileri Vali Amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve protokol üyeleri uğurladı. Konakaltı Kültür Merkezi'nde düzenlenen uğurlama töreninde Vali Çiçek, sporcuların güle güle gitmeleri temennisinde bulunarak, "Yolunuz açık olsun. Kazasız belasız bir tur düzenleyin. Hazırlayacağınız raporun komisyonda çok iyi değerlendirileceğine inanıyorum. Ondan sonra bakışla Muğla olacak." ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün ise bisiklet sporunun gelişmesi ve bisikletin günlük hayata girebilmesi için büyük gayret sarf ettiklerini söyledi. Gürün, "Bunları geliştirerek artırarak, bisikletin özellikle Muğla'da ve ilçelerde bisikleti günlük kullanım aracı haline getirmeye çalışmamız lazım." dedi.

Etkinliğin Avrupa'nın en büyük kampanyası olduğunu söyleyen takım üyesi Ekmekçi de "Kampanyanın vizyonu, 2020 yılına kadar 100 milyon Avrupalı'nın spor ve aktivite bakımından daha aktif olmasını sağlamaktır. Bu bağlamda bisiklet takımı, yol boyunca fiziksel hareketliliğin faydaları konusunda farkındalık yaratmak için birçok ülkede etkinliklere katılacak. Yolculuk boyunca toplamda 40 makale yazacağız, bir yüksek lisans tezi çıkartacağız, iki film çekilecek." diye konuştu.

Takımın bir diğer üyesi Dr. Serhat Değimli ise günümüzde çoğu kişinin fiziksel olarak aktif olmadığını dile getirerek, "Bisiklet sağlıklı kalmanın kolay ve sevilen bir yoludur. Bisiklet, bir spor aracı olmanın yanında aynı zamanda hem ulaşım hem de turizm aracıdır. Sosyal çevre edinmek için de fırsatlar sunar." dedi.

Rota hakkında bilgi veren Takımı Kaptanı Adnan Çangır da "Türkiye'den başka, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan, Macaristan, Slovakya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Hollanda ve Belçika yer alıyor. Bu tur yalnızca A noktasından B noktasına bisikletle seyahat etmek değil. Brüksel'e giden rotada etkinliğin parçası olmaları için kişilere, kamu ve basın kuruluşlarıyla birlikte sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle çeşitli yollar sunan etkileşimli bir tur olacaktır. Çeşitli ülke ve şehirlerde gerçekleştireceğimiz etkinlikleri www.nowwebike.nowwemove.com adresinden ve ENVERÇEVKO derneği sayfalarında takip edebilirsiniz." diye konuştu.

Takımın tek kadın üyesi Emel Çalkam ise etkinliğin Avrupa Spor Haftası'na da destek sağlamayı amaçladığını belirtti.