Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasında oynanan basketbol maçı öncesi çıkan olayda Sırp taraftar Marko Ivkoviç'in (25) hayatını kaybetmesine ilişkin 7 kişinin yargılandığı davada karar çıktı. Tutuklu sanık Kadri Aktaş, 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 6 tutuksuz sanık ise beraat etti. Ölen Ivkoviç'in üzgün olduğu gözlemlenen ablası Bojana Jankelic ise karardan memnuniyetsizliğini dile getirerek, “Cezalar az verildi. Ömür boyu hapis almaları gerekirdi.” dedi.

Abdi İpekçi Spor Salonu'nda 21 Kasım 2014'te Galatasaray ile Kızılyıldız takımları THY Avrupa Ligi basketbol müsabakasında karşı karşıya gelmişti. Ancak maç öncesinde her iki takımın taraftarları arasında çıkan kavgada Sırp taraftar Marko Ivkoviç bıçaklanarak öldürülmüştü. Olaydan sonra tutuklanan Kadri Aktaş ‘haksız tahrik altında adam öldürme suçundan 18 yıl istemiyle' dava açılmıştı. Tutuksuz sanıklar Volkan Sarı, Serhan Yücel Aydoğmuş, Çağatay Hız, Atakan Bodan, Gökhan Yıldız ve Yusuf Velioğlu hakkında da ‘haksız tahrik altında kasten öldürmeye iştirak' suçundan 18 yıl hapis cezaları istenmişti.

Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına Marko Ivkoviç'in ablası Bojana Jankelic ve sanıklar katıldı. Son sözü sorulan sanıklar beraatlerini istedi.

Mahkeme heyeti, Aktaş'ın üzerine atılı suçu işlediğini sabit gördüğünden müebbet hapis ile cezalandırılmasına karar verdi. Sanık hakkında haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasına takdiren yer olmadığına hükmeden mahkeme, sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışlarını göz önüne alarak iyi hal indirimi uyguladı ve cezayı 25 yıl hapis cezasına indirdi.

Heyet, tutuksuz sanıklar Çağatay Hız, Yusuf Velioğlu, Atakan Bodan, Gökhan Yıldız, Volkan Sarı ve Serhan Yücel Aydoğmuş hakkında ise üzerlerine atılı kasten adam öldürmeye iştirak' suçunu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli kanaat verici, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatlerine karar verdi.

'IVKOVİÇ'İN ABLASI CEZAYI AZ BULDU'

Duruşma sonrası konuşan abla Bojana Jankelic, sanığa verilen cezanın yeterli olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Sadece duygularımla hareket etmiyorum, istediğim ömür boyu hapis. Yanında suç iştirakinde bulunanlara da gereken cezanın verilmesini temenni ederdim. Beklentim onlara da müebbetti. Bundan sonraki aşama için avukatlarım karar verecek. Genç bir kişinin, genç bir insanın, kardeşimin, 25 yaşındaki bir kişinin hayatı, yaşam hakkı elinden alındı.” Jankelic, “Bir daha Türkiye'ye gelmeyi düşünüyor musunuz?” sorusunu “Asla” diye cevap verdi.

'SPOR MÜSABAKALARINDA ŞAİBELİ ÜLKE OLDUK'

Öldürülen Sırp taraftarın avukatı Rufayi Taştan ise, karardan memnun olmadıklarını söyledi. Kararda ceza indirimi beklemediklerini kaydeden Taştan, temyize gideceklerini açıkladı. Taştan, şunları söyledi: “Müebbet cezasından indirim beklemiyorduk. Diğer sanıklar hakkında cezalandırılmalarını bekliyorduk. O yönüyle biraz hayal kırıklığı yaşadık. Temyize gideceğiz. Ülkemizde böyle bir olayın yaşanması çok büyük talihsizlik, uluslararası camiada rezil olmuş durumdayız. Bugün Avrupa spor müsabakalarında şaibeli ülke haline geldik. Daha önce İngiliz taraftar olayında da ülkemizde böyle bir hadise yaşanmıştı. Dolayısı ile uluslararası imaj noktasında ciddi darbe almış bulunmaktayız. Tabii ailenin beklentisini tam karşılayamadı. Geride yalnız başına kalmış bir anne ve bir kız kardeş var. Kız kardeş bu hadisenin üzüntüsüyle çocuğunu kaybetti. Ülkemizde oluşmuş bu elim vakada bunun milliyeti tarafı olamaz. Bosnalı olması, Sırp olması, Türk olması, bir şeyi değiştirmiyor. Ortada bir cinayet söz konusu.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne(AİHM) başvuracağız, ailenin talebi de o yönde. Devlet başkanları düzeyinde de takip edilen bir konu. Sayın Cumhurbaşkanımızın da özellikle takip ettiği bir konu.”