Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2014 yılında Engelliler Spor Federasyonları ile koordineli olarak hayata geçirdiği projelerin bir bir meyvelerini verdiği belirtilirken, engelli sporcuların da 2014’e damga vurduğu açıklandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından engellilere yönelik faaliyet yapan yaklaşık 650 kulübe 3 milyon 800 bin TL'lik katkı yapıldığı da belirtilen açıklamada, 2013 yılında 31 bin 492 olan engelli lisanslı sporcu sayısının da 2014’te 34 bin 181’e çıktığı ifade edildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yaptığı açıklamada, engelli vatandaşların sıkıntılarını çözmek için çalıştıklarını belirtirken, "Vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıların çözüme ulaştırılması için önemli çalışmalara imza attık. Bu konudaki kararlığımızı her zaman göstermeye devam edeceğiz." dedi.

Engelli sporcuların 2014 yılında büyük başarılara imza attığını da belirten Bakan Çağatay Kılıç, "Uluslararası müsabakalarda engelleri bir bir aşan sporcularımızın başarıları bizlere onur veriyor. Çalışmalarındaki gayretleri ve kazanma arzuları başarının da en önemli anahtarı." diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, 2014 yılında engellilere yönelik faaliyetleriyle ilgili bakanlığın çıkardığı Gençlik Spor Dergisi'nin haberine göre, Bakanlığın 2014 yılında engelliler spor federasyonları ile (Bedensel Engelliler Federasyonu, Görme Engelliler Spor Federasyonu, İşitme Engelliler Spor Federasyonu, Özel Sporcular Spor Federasyonu) koordineli olarak hayata geçirdiği projelerin bir bir meyvelerini verdiği ileri sürüldü.

Toplam bin 500 antrenörün engelli spor branşları üzerine açılan 'Antrenörlerimiz Engelleri Aşıyor' projesiyle eğitim kurslarının tamamlandığı da belirtilen haberde, "81 ilde uygulamaya konulan 'Engelliler İl Spor Merkezleri' hayata geçirildi. Sadece sporcu boyutuyla değil, evlerine kapanmış, sosyal hayattan uzaklaşmış, aileleri ile sorun yaşayan veya tedaviye cevap vermekte direnen engelli bireyleri evlerinden çıkararak, spor tesisleriyle ve spor branşlarıyla tanıştırmayı amaçlayan İl Spor Merkezleri yıl boyunca büyük ilgi gördü." ifadelerine yer verildi.

"SPORDA ENGELLERİ KALDIRIYORUZ"

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, "Sporda Engelleri Kaldırıyoruz" sloganıyla yola çıkan araçlarının, paralimpik sporcuları evlerinden alıp, saha ve tesislere ulaşmasının sağlandığı da belirtilen haberde, "Özel olarak tasarlanan ve hizmete sunulan bu araçlar 20 ilimizde hizmet veriyor." denildi.

Engelliler spor federasyonlarının bütçelerinde önemli artışların olduğu da belirtilen haberde, her alanda artarak verilen destek Engelliler Spor Federasyonlarına da (Bedensel Engelliler Federasyonu, Görme Engelliler Spor Federasyonu, İşitme Engelliler Spor Federasyonu, Özel Sporcular Spor Federasyonu) yansıtıldı. 2010 yılında Spor Genel Müdürlüğü ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'ndan toplam 9 milyon 300 bin TL. destek alan federasyonlara, 2014 yılında yaklaşık yüzde 60'lık artışla 15 milyon 703 bin 830 TL. nakdi katkıda bulunulduğuna dikkat çekildi.

Derginin haberinde lisanslı sporcu sayılarında da önemli ölçüde artışın sağlanmasına dikkat çekilirken, 2013 yılında engelli lisanslı sporcu sayısı 31 bin 492 iken, 2014 yılında bu rakamın 34 bin 181’ye çıktığı vurgusu yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından engellilere yönelik faaliyet yapan yaklaşık 650 kulübe 3 milyon 800 bin TL'lik katkı sağlandığına da yer verilen haberde sporcuların başarılarının da yüzleri güldürdüğü belirtildi.

2014 yılının, engelli sporcular için başarılarla ve ilklerle hatırlanacak bir sene olarak da kayıtlara geçtiğine vurgu yapılırken, 4-11 Nisan 2014 tarihleri arasında Dubai'de düzenlenen Bedensel Engelliler Dünya Halter Şampiyonası'nda Nazmiye Muslu, kaldırdığı 103 kilo ile dünya rekoru kırarak altın madalyaya uzandığına da dikkat çekildi. Engelli sporcuların 2014 yılında elde ettiği başarılara ise şu ifadelerle yer verildi:

"Finlandiya'da yapılan Dünya Golbol Şampiyonası'na tarihinde ilk kez katılan Kadın Milli Takımımız hem dünya üçüncüsü olarak bronz madalya kazandı hem de 2016 Rio Paralimpik Oyunları’na kota almayı başardı. İngiltere'deki IPC Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda ise görme engelli atletimiz Öznur Yılmazer, 3 altın madalya birden kazanarak, şampiyonaya damga vurdu.

Samsun'da yapılan U21 Dünya İşitme Engelliler Basketbol Şampiyonası'nda başarı performansları ile dikkat çeken Erkek ve Kadın Milli Takımlarımız turnuvayı ikincilikle tamamlayarak, gümüş madalyanın sahibi oldu.

Portekiz'de 21-26 Mayıs tarihleri arasında yapılan Uluslararası Down Sendromlular Atletizm Şampiyonası'nda Milli sporcularımız, toplam 10 madalya kazanırken, Münevver Yılmaz ve Dilara Çevik kazandıkları altın madalya ile büyük bir başarıya imza attı."