Kahramanmaraş Büyükşehir Spor Taraftarları Derneği Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor- Silivrispor maçında Emniyet Güçlerini protesto ederek ayakkabılarla objektiflere poz verdiler.

12 Şubat Stadyumu'nda oynanan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor-Silivrispor maçı öncesi Kahramanmaraş Emniyetin Uygulamaları Taraftarı Çıldırttı. Cumartesi HanifiMahçiçek stadında oynanan Erzin Belediyespor-  44 Malatya maçında stadyumda meşale, maytap, torpil ve sayısız su şişesi atılmasına göz yuman Kahramanmaraş Emniyeti Maçı izlemeye gelen  Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor'lu taraftarlarının ayakkabıları dahi çıkarılarak araması Polisin amacını anlamayana çalıştı. Bazı taraftarların isterseniz pantolonumuzu da çıkaralım diyerek tepki gösterirken taraftarlar maç başlamadan önce ayakkabılarını çıkarıp protesto ettiler. Bu yıl birçok taraftara ceza yazarak men cezası veren ve tribündeki koltuklu olan basamaktan yukarı çıkmasını isteyen ve taraftarlara çok sert davranan Kahramanmaraş Emniyeti taraftarın yoğun tepkisi çekmeye devam ediyor.

Konuyu Gündeme taşıyan ve taraftarın hakkını aramaya çalışan Kahramanmaraş büyükşehir Spor Taraftarları Derneğinden basın açıklaması yapıldı.

Konu hakkında basın açıklaması yapan Dernek Başkanı Dursun Özçelik, “Kahramanmaraş taraftarının son zamanlarda stadyum giriş çıkış kapılarda taraftarın üzerine kurulan baskı, takımımızın son günlerde şampiyonluğa oynaması bu maçlarda taraftara çok baskı kurulma, taraftarı gergin tutuluşu, Emniyet müdürlüğünün talimatları dolayısı ile Polis arkadaşların bize kurduğu baskıdan dolayı bizim canımıza tak ediyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor- Silivrispor maçından bir gün önce Hanefi Mahçiçek stadyumunda 3. Lige yükselme maçı Kahramanmaraş'ta oynandı. Bu karşılaşmada Erzinspor taraftarı ile 44 Malatyaspor arasında arbede yaşandı. Su şişeleri, Taşlar hatta sabunlar havada uçuştu. Hanefi Mahçiçek Stadyumunun lavobolarına kadar kırılık. Bu nedenle arama yapılmadan stadyuma girişlerin olduğu Meşrubat şişelerinin bile içeri girdiği, yiyeceklerin herşeyin içeri alındığı bir maçta önlem alınmazken 1 gün sonra 12 Şubat stadyumunda oynanan müsabakada bizlerin ayakkabılarına kadar aranıyor. İnsanların gururlarını onurlarını rencide edecek şekilde davranılıyor. Örneğin bir iki arkadaşımızın çorapları yırtık ama ayakkabısını çıkarmak istemiyor. O durumda kontrol yapan kişi zorla ayakkabısını çıkarttırıyor. O sırada bize arkadaş bakınca göz göze geldiğimizde zor durumda kalıyorlar. Bazı arkadaşlarımızın cebinde son parası olan dolmuş paralarını kapıda resmen gasp ediliyor. Yani bu bir insanın yolda bazına çöküp 1TL sini almak gibi kapının içerisinde girişte almak ikisi de aynı şeydir “dedi.

“SEVİNCİMİZ KURSAĞIMIZDA KALIYOR”
Takımlarının Gol attıklarına bile sevinemediklerini ifade eden Başkan Özçelik,“Stadyumun içerisinde Bozuk paranın yine döndüğü unutuluyor. İçeride su, meşrubat, yiyecek, içecek gibi şeyler satışta. Alış veriş yapan insanda tüm para verince satış yapan kişide bozuk olarak para üstü vermek zorunda. Bu şekilde davranışlar bizi çok geriyor. Bu baskıları biz hak etmediğimizi düşünüyoruz. Biz gol durumuna bile sevinirken kameralar bizlere dönmesi, bizim üzerimizde olması çok kötü bir baskı uyguluyor. Bu durumda da insanlar sevinmesi gerekirken tepki ile iç içe oluyorlar. Bizim sevincimiz kursağımızda kalıyor. Bizde bu nedenle protesto ile tepkimizi gösteriyoruz” dedi.

“ÇİFTE STANDART UYGULANMASINA DA BİZ KARŞIYIZ”
Sporun her yerde spor olduğunu ve kriterlerin ve uygulamaların şehirlere göre uygulanmayacağını aktaran Özçelik, “Spor Kahramanmaraş'ta da spordur, Şırnak'ta da spordur, Edirne de de spordur.  Her yerde aynı dır. Bu nedenle uygulamalarda aynı olmalıdır. Tüm Türkiye'nin Emniyetin yanında olduğu Özellikle Kahramanmaraş Emniyetimizin yanında olduğumuz bir camiada tepkilerin artık tersine zikretmeye başladı. Bu da şehrimiz için, Kahramanmaraş için ileri günler açısından kötü olacağı kanaatindeyiz. Biz biran bu baskılardan Sayın siyasetçilerin bile biran önce Kahramanmaraş taraftarına Kahramanmaraş halkına sahip çıkmasını istiyoruz. Biz gittiğimiz diğer stadyumlarda Açık tribünlere girip herkes sigara dahi içerken Kahramanmaraş'ta sigara içirtilmiyor. Evet ben buna da karşıyım içilmesin ama fakat çifte standart uygulanmasına da biz karşıyız. Polis memurlarının maçlara geldiğinde biz ”˜sabahleyin Ailemizi bıraktık geldik. Mesai almıyoruz bir şey almıyoruz. Sıcakta bekliyoruz. Nedir sizden çektiğimiz bir hafta Kahramanmaraşspor Bir hafta Kahramanmaraş büyükşehir Belediyespor' diye bize tepki gösteriyorlar. Bu polis arkadaşlarımıza soruyorum. Sizlere mesai parası verseler siz herkesten önce gelmez miydiniz, gelir miydiniz. Mesai paranızı alsaydınız bunların hiç birinin olmayacağı kanaatindeyiz. Ben ve tüm Kahramanmaraşlılarda biliyor. Lütfen duyarlı olalım Kahramanmaraş halkına baskı kurmayalım. Bu baskının sebebi neyse çıksınlar bize veya yüksek mercilere söylesinler derdini. Bence sıkıntı hafta sonu polislere mesai yazılmadığından kaynaklanıyor. Ve ”˜Biz ailemizin yanında olamıyoruz' diye bize tepki gösteriyorlar. Bunun için buna bir an çözüm. Lütfen çifte standart uygulanmasın. Gitsinler başka stadyumlarda görev alsınlar da nasıl taraftara davranılır görsünler. Hiçbir zaman ayakkabılarının altını çıkarıp'ta vatandaşın, taraftarın onurları ile gururları ile oynamasın. Belki o insanın ayakkabısının içindeki bozuk para dolmuş parasıdır. O insan o parayı teslim ederek 5-6 kilometre yürümek zorunda değil. Zaten maça gelen taraftarlar sanayi ve küçük esnafta çalışan çıraklar, kalfalardır. Parası olmadığı için ayakkabının içerisinde saklamaya çalışmıştır. Bunların gururları ile oynamak bence büyük bir sıkıntı, onur kırıcıdır” dedi.

“ESİR KAMPINDAMIYIZ”
Kendi şehrinde bu tür çirkin ve yakışıksız muameleye maruz kalan Kahramanmaraşlılar polisin bu uygulaması karşısında seslerini en üst makamlara kadar duyuracaktır diyen Özçelik, Polisini seven bir şehir halkını polisinden nefret eden bir ruh haline sokmak kimseye fayda getirmez. Esas görevi halkının güvenliği olmalıdır. Biz birçok deplasmanlara gidiyoruz Takımlarımızı desteklemek için orada bu tür yaklaşım yok. Hatta orada güvenlik sayısı buradakinden daha az. Orada taraftar çok ateşli. Özellikle doğu illerde Batman'da Siirt'te, Diyarbakır da, Şanlıurfa gibi doğu illerde Stadyumlar cehenneme dönüyor. Orada bile güvenlikler bu kadar baskı kurmuyor. Burada Bilet alıyorsun kamera ile deşifre ediliyor, turnikeden geçiyorsun aynı, sahada Kahramanmaraş diyorsun aynı burada PKK'lı örgüt durumuna düşürülüyorsun. Biz esir kampındamıyız yoksa stadyumda mı anlamış değiliz. Doğu illerde ise Taraftarlar Stadyumlara yabancı maddeler atıyor. Küfür ediyor ama bir tane Kamera yok. Sadece sahaya atlamak isteyen Taraftarlara engel olmak adına 5-10 kişilik bir ekip yer alıyor. Bizim burada ise 150 kişilik taraftara 200-250 Güvenlikçi ve Polis müdahale etmek için sahada yer alıyor. Bu nasıl durum anlamış değilim” dedi.

“KAMERALAR TARAFTARI TACİZ EDİYOR”
Stadyumlarda Taraftarı 90. Dakika boyunca çeken Emniyet ekipleri Taraftarın olaylara sebep olmasını sağlıyor diyen Özçelik, “Emniyet müdürlüğümüz Kameralarla buradaki taraftarın hareketlerini, dengesiz davranışları ayrıt etmeye çalışıyor ama buradaki taraftarlar onları görerek daha da galeyana geliyor. Saha olayları Kahramanmaraş'ta Güvenlik yüzünden daha da artıyor. Kısacası Kamera olayı Taraftarı daha da tedirgin ederek taraftarı ateşliyor. Bu konuda Emniyet müdürlüğümüz bu konuyu kendi içerisinde değerlendirmeli. Hadi 1 kamera olur anlarsın ama saha içerisinde Stadyumun güvenlik kameraları zaten var. Bunun üzerine Güvenlikçi arkadaşlarda var. Buda yetmedi Polisimizde görev yapıyor. Oda yetmedi 5-6 kamera ile çekim yapılması bence doğru değil. Tamam, onlar görevini yerine getirmeye çalışıyor ama insaf edilmeli. 5-6 kamera Taraftarı taciz ediyor, suç işlemelerine sebep oluyor. Biz buraya olay çıkartmaya değil, takımımızı desteklemeye geliyoruz. Biz PKK Örgütü değiliz lütfen biraz insaf edin” diyerek sitemde bulundu.

“BU ŞEKİLDE NASIL GENÇLERİ STADYUMA ÇEKECEĞİZ, NASIL SPOR'U SEVDİRECEĞİZ”
Güvenlik Güçlerinin genç nesilleri Stadyumlara gelmemesi tetiklediğini ifade eden Kahramanmaraş Büyükşehir Spor taraftarları Derneği Başkanı Dursun Özçelik, “Biz Kahramanmaraş Büyükşehir Spor taraftarları Derneği olarak Birlik Beraberlik, kardeşlik için meydana gelmiş, Şiddetin tam tersine Sevgiyi kardeşliği temsil etmek için, gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutma, sporu sevdirmek için kurulmuş bir Derneğiz. Stadyumlara genç nesilleri getirerek Sporu onlara aşılamaya çalışıyoruz. Onların Spor yapmasını, sporun insan sağlığına yararlı olduğunu anlatmaya çalışırken Stadyumlara girmemize, çıkmamıza karışan, Stadyumda Tezahürat yapmamızı engelleyen Güvenlik güçlerine karşı nasıl genç nesilleri stadyuma gelmeye ikna edeceğiz. Daha Maraş demeden Kameraları üzerimize doğrultan Polis arkadaşımıza ne diyelim. Bu nasıl adalet bu nasıl bir davranış. Tabi o arkadaşlarında suçu yok bu duruma gelmesini sağlayan amirlere sormalıyız. Ne yapalım takımlarımızı mı desteklemeyelim. Ne yapalım?...Her yerde Takım taraftar olmaz ise Takımın bir anlamı yor. İzleyici olmaz ise bu işin anlamı yok denilirken bu Emniyet güçleri ne yapmaya çalışıyor. Benim bildiğim küfür eder tespit edilir. Sahaya atlar tespit edilir. Kavga eder tespit edilir ama 90 dakika boyunca çekilmez ki buna yetkililerin dur demesi lazım” dedi.