"Terör bizim güreşte yıllarımızın kaybolmasına sebep oldu" diyen Üniversite öğrencisi İslam Tarandir ve İmam Hatip Lisesi son sınıf öğrencisi Ramazan Culum’un başarı hikayesi, Cizre’deki diğer çocuklara örnek oldu.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşayan İslam Tarandir (19), Ramazan Culum (18), 2010 yılında terörün gölgesinde okullarına devam ederken okuluna atanan Beden Eğitimi Öğretmeni Levent Kaleli ile tanıştılar. Öğretmeninin yönlendirmesiyle güreşe başlayan Tarandir ve Culum’un adeta hayatı değişti.
"Terör bizim yıllarımızı kaybettirdi"
Tarandir, 2016 yılı Karakucak Türkiye Şampiyonası’nda ikinci olurken, Culum ise Karakucak Türkiye Şampiyonu olarak Milli Takım’a seçildi. Hocalarının yönlendirmesiyle güreşe başladıklarını belirten Tarandir ve Culum, "Son yıllarda Cizre’de terörün artmasıyla birlikte korkudan sokağa çıkamadık. Sürekli gittiğimiz antrenmanlarımıza gidemez olduk. Terör bizim güreşte yıllarımızın kaybolmasına sebep oldu" dedi.
"Varsın her şeyimiz gitsin, yeter ki terörden kurtulalım"
Terör kurbanı olan İslam Tarandir ve Ramazan Culum’un başarı hikayesi, Cizre’deki diğer çocuklara örnek oldu. Terör örgütü üyelerinin kendilerini tehdit ettiğini söyleyen Tarandir ve Culum sözlerine şöyle devam etti:
"Yüzü maskeli kişiler sürekli okulumuza geliyor ve bizi polisi, askeri protesto etmemiz için sokaklara çağırıyordu. Gitmek istemeyince de; ’Sizi dağa kaçırırız. Bir daha ailenizi göremezsiniz. Sizi öldürürüz’ gibi tehdit ediyorlardı. Operasyonlar başladıktan sonra terör örgütü üyeleri mahallemizin sokaklarına mayınlar döşedi. Biz başka şehre göçmek istedik. Fakat bize gelip dediler ki; ’Giderseniz evinizi yıkarız bir daha dönecek ev bulamazsınız.’ Mahallemizdeki 3-4 aile toplanıp gizlice Gaziantep’teki akrabalarımızın evine sığındık. Daha sonra asker ve polisimiz operasyonlar yaptıktan sonra Cizre’de terör kalmadı. Biz de evimize döndük. Devletimiz sağ olsun bize para verdi, evimizi yaptı ve yeni eşyalar verdi. Aslında bunlar bizim için önemli değildi. Varsın her şeyimiz gitsin, yeter ki şu terör belasından kurtulalım istiyorduk. Çok şükür bu beladan kurtulduk. Şimdi kendimi tamamen spora vermek istiyorum."
Milli takım kampına çağrıldılar
Terör yüzünden Gaziantep’te üniversite sınavına girebildiğini ifade eden Tarandir, bu yıl Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nu kazandığını belirtirken, Culum ise İmam Hatip Lisesi son sınıfında eğitimine devam ettiğini söyledi. Güreşteki başarılarından dolayı Gençler Serbest Güreş Milli Takımı Balkan Şampiyonası hazırlık kampına çağrılan Tarandir ve Culum, bir hafta boyunca Balkan Şampiyonası’na hazırlanan takım arkadaşlarıyla birlikte antrenman yaptı.
"Başkanımıza teşekkür ediyoruz"
Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın’a da teşekkür eden Tarandir ve Culum, "Bizim güreşi öğrenmek için imkanımız yok. Biz de başkanımızı aradık ve bizi milli kampa almasını istedik. O da sağ olsun bizi kırmadı hemen milli kampa çağırdı. Şimdi burada arkadaşlarımızla beraber güreş eğitimi alıyoruz. Biz başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’tan da Cizre’ye güreş salonu yapmasını istiyoruz" dedi.